GÖRÜNTÜLÜ

Avrupa’daki Kürt kadınları, meclis kongrelerini yapıyor

Duisburg, Hamburg, Giessen, Basel ve Den Haag'daki kadın meclisleri kongrelerini yaptı.

DUİSBURG

Almanya’nın Duisburg kentinde Kadın Meclisi kongresini yaptı. Duisburg DKTM salonunda yapılan kongrenin açılış konuşmasını Nilüfer Çelik yaptı.

Êzidî kadın meclisi adına yapılan konuşmada ise Şengal’e yapılan saldırılar değerlendirildi.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi adına yapılan konuşmada da kadınların örgütlü mücadelesine yapılan vurguda ortak mücadelenin devam etmesi gerektiği belirtildi.

Duisburg Kadın Meclisi, geçtiğimiz yılki öz yönetim direnişinde yaşamını yitiren Cizre Halk Meclisi Eş Başkanı Asya Yüksel’in adını aldı.

Yapılan kongreye 100’ün üzerinde kadın katılarak 6 komisyonda oluşan 35 kişilik meclisi seçildi.

13 Mart’ta 11.00’de Duisburg Kuhtor’da yapılacak 8 Mart kutlamasına katılım çağrısında bulundu.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde sekiz yıldır faaliyet yürüten Rojbin Kadın Meclisi 9. kongresini gerçekleştirdi.

Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için düzenlenen saygı duruşuyla başlayan kongrede, giriş için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadın ve erkek sorusuna ilişkin yaptığı değerlendirmesi, ardından Hamburg’daki kadın çalışmalarını özetleyen bir sinevizyon gösterildi.

Daha sonra okunan raporda, son bir yıllık süreç içerisinde Öcalan üzerinde gerçekleştirilen tecrit ile birlikte AKP hükümetinin savaş konseptini uygulamaya geçirdiğine dikkat çekildi. Buna karşı özyönetim direnişlerin Kürdistan’ın birçok şehrinde geliştirildiği ve bu süreçte Kürt Kadın Hareketi’nin muazzam direnişiyle öncülük misyonu üstlendiği belirtildi.

Bir yıllık çalışma ve mali raporunun okunması ve değerlendirilmesi ardından kuzey Almanya’da adeta süreklileşen kadın cinayetlerine dikkat çekildi. Son aylarda Verden, Berlin ve Bremen kentlerinde yaşanan vahşi şiddet olaylarının ardından geçen Perşembe günü Rotenburg’a bağlı Scheessel kasabasında yine Kürdistanlı bir kadının kocası tarafından katledildiği belirtilen konuşmalarda, şiddet uygulayan erkeklere izin verilmeyeceği ifade edildi.

Örgütleme, Dış İlişkiler, Barış Anneleri ve Sosyal Komisyonu, Kültür, Eğitim ve Basın-Yayın komisyonlarının belirlenmesinin ardından açık oyla Zilan Dersim, Rabia İnan ve Hatice Kaya dönem sözcüleri olarak seçildi. Kongre, sunulan müzik dinletisi ve çekilen halaylarla sona erdi.

GİESSEN

Almanya’nın Giessen kentindeki Berçem Kadın Meclisi 3’üncü kongresini yaptı.

2 yıldır Almanya’da faaliyet yürüten Berçem Kadın Meclisi 3’üncü kongresini yaptı. Saygı duruşu ile başlayan kongrede siyasi gelişmeler değerlendirildi. 33 kadının mecliste yer aldığı kongrede 3 sözcü seçildi.

BASEL

İsviçre’nin Basel kentinde kadınlara dönük çalışma yürüten Ronahi Kadın Meclisi 5. kongresini, Aarau kentinde ise Rojbin Kadın Meclisi 3. kongresini gerçekleştirdi. 

“Özyönetimle özgür yaşama” sloganıyla gerçekleşen kongrelere birçok kadın katıldı. Bir dakikalık saygı duruşu ve divan seçimiyle başlayan kongreler siyasal süreç ve bir yıllık faaliyetlerin değerlendirilmesiyle devam etti.

Kürt Kadın Hareketi Aktivisti Dilan Amed siyasal gelişmeleri değerlendirdi.

8 Mart vesilesiyle de değerlendirme de bulunan Dilan Amed, dünya üzerinde savaşların yükselmesi, eşitsiz hayat koşulları ve kadına dönük şiddettin kadın kırımı boyutuna ulaşmasının erkek egemen kimliğin yaşadığı krizle direk bağlantılı olduğunu vurguladı.

Bir yıllık çalışma ve mali raporlarının okunduğu ve eksik kalan yönlerin eleştirisi ve özeleştirisinin de yapıldığı kongre yıllık hedefler belirlendi. Kongre yapılan yönetim seçimi ile son buldu. 

Kongre, kadınların referandum için aktif çalışmaları, kadın günleri düzenlemeleri, çocuklar için kursların yaygın olarak yapılması, kadın sinema günlerinin gerçekleştirilmesi, sosyal ve toplumsal projelerin yaygınlık kazanması gibi kararları alındı. Kongreler “jin, jiyan, azadi” sloganlarıyla son buldu.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde de Ronahi kadın meclisi 7’inci kongresini yaptı. Saygı duruşu ve divan seçilmesi ardından TJK-E’nin gönderdiği mesaj okundu.

Siyasal gelişmelerin de değerlendirildiği kongrede daha sonra bir yıllık çalışma ve mali raporlar okundu.

Kongrede üçlü sözcülük seçildi ve 31 kişilik meclis belirlendi.