Avusturya’da Türkiyeli kadınların beşte üçü çalışma yaşamının dışında

Avusturya’da yayınlanan verilere göre, Afganistan, Suriye ve Türkiyeli kadınların çalışma yaşamına katılı oranları ülke ortalamasının kat kat üstünde.

Medienstelle Neue Österreicher/innen tarafından 8 Mart vesilesiyle yayınlanan Statistik Austria verilerine göre, Avusturya’daki göçmen kadınların iş hayatına katılma oranları oldukça düşük.

Avusturyalı kadınların yüzde 70’i çalışma hayatına katılırken, erkeklerde bu oran yüzde 77’yi buluyor. Ancak göçmen kökenli kadınlarda bu oran yüzde 43’le ülke ortalamasının altında.

Göçmen kadınlar arasında çalışma hayatına dahil olmayanların başında yüzde 75 ile Suriyeli kadınlar gelirken, Afgan kadınlar arasında bu oran yüzde 56’yı buluyor. Türkiyeli kadınlar arasında ise hiç çalışmayan kadınların oranı yüzde 58’e ulaşıyor.

8,7 milyon nüfuslu Avusturya’da göçmen kökenlilerin oranı yüzde 22 civarında. Göçmen kadınların iş yaşamından uzak kalmasının en önemli nedenleri arasında geleneklerin yanı sıra ülke ortalamasının üzerindeki doğum oranları gösteriliyor.

Avusturya’da kadınların doğurganlık oranı 1,4 çocuk iken, bu oran eski Yugoslavya ülkelerinden gelen kadınlarda 2’yi buluyor. Ancak Türkiyeli kadınlarda bu oran yüzde 2,4, Kosovalılarda yüzde 3,3, Suriyeli kadınlarda yüzde 3,6’ya ulaşıyor. Afgan kadınların doğurganlık oranı ise 4 çocukla en yüksek seviyede.