Birçok kentte kadın meclisleri kongrelerini yaptı

Brüksel’deki Şehit Beritan Kadın Meclisi kongresini yaptı. Almanya’nın Münih kentinde de Sara Kadın Komüni kuruluş kongresini gerçekleştirdi. Viyana’da da AVESTA derneği kongresini yaptı.

BRÜKSEL

Belçika’nın başkenti Brüksel’de Şehit Beritan Kadın Meclisi 3’üncü kongresini yaptı.

Brüksel’deki Şehit Beritan Kadın Meclisi, 3’üncü kongresini Brüksel’deki Kürt Kültür Derneği’nde yaptı.

Saygı duruşu ile başlayan kongrede Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) mesajı okundu.

Ardından da bir yıllık çalışma raporu okundu ve bir yıllık çalışmalar değerlendirildi. Sonra 23 kişilik meclis ve komisyonlar seçildi.

Eş sözcülüğü Arife Soysüren ve Leyla Aslan seçildi. Kongre “Jin, jiyan, azadi” sloganları ile sona erdi.

LIEGE

Belçika’nın Liege kentinde de Ronahi Kadın Meclisi 7’inci kongresini yaptı. 60 kişinin katıldığı kongre bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

TJK-E’nin mesajının okunduğu kongrede, bir yıllık çalışmalar değerlendirildi. Seçime gidilerek, eş sözcüler seçildi.

Kongre “Jin, jiyan, azadi” sloganları ile sona erdi.

MÜNİH

Almanya’nın Münih kentinde faaliyet yürüten SARA- Kadın komünü, 60 kadının katılımı ile kongresini yaparak, meclisini ilan etti.

Saygı duruşuyla başlayan kongrede, siyasal gelişmeler de değerlendirildi.

Bir yıllık faaliyet raporunun okunmasının ardından yürütülen tartışmalarda, kadınlara ve Kürdistan halkına yönelik gerçekleştirilen vahşi saldırılarına karşı demokratik toplumun inşasının önemine dikkat çekildi.

Kadın özgürlük ideolojisinin toplumsallaştırılmasında ve toplumun demokratikleştirilmesinde öncülük temelinde kadınların misyon üstlenmesi şart olduğu belirtilen konuşmalarda, Münih’deki Kürt kadınlara ulaşmada eksik kalındığı eleştirildi ve secime gidildi. 27 kişiden oluşan meclis 6 komisyon ve 3’lü sözcülük seçildi. Kongrede “Jin, jiyan, azadi”, “Serok Apo’ya özgürlük” sloganlarıyla sona erdi.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da ve çevresinde faaliyet yürüten Kürt Kadın Kurumu’nun (AVESTA) 10. olağan kongresi gerçekleştirildi. Viyana Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde yapılan kongreye 30 delege katıldı.

Bir dakikalık saygı duruşunun ardından son siyasal süreç değerlendirmesi yapıldı. Ardından da bir yıllık çalışma raporu okundu ve değerlendirildi. 2017’de kadınların yoğun bir eylem sürecinde olacağı da dile getirilen kongre “Bijî Serok Apo”, “Jin, jiyan, azadi” sloganları atıldı. Kongrede referandum için hazırlanan “Na-Hayır” videosu da izlendi.

BOCHUM

Almanya’nın Bochum kentinde de Şehit Axin Merdin Kadın Meclisi kuruluşunu ilan etti.

Saygı duruşu ile başlayan kongrede siyasal gelişmeler ve referandum hazırlıkları değerlendirildi. Meclis bildirgesinin okunduğu kongrede kadının toplum içindeki rolüne dikkat çekildi.

Özellikle Rojava direnişinde kadının yazdığı destanın dünyada örnek alınacak bir durum olduğu da dile getirilen kongrede daha sonra komisyonlar seçildi. Şehit Axin Merdin Kadın Meclisi Sözcülüğüne ise Seher Yıldırım seçildi.

Kongre “Jin, jiyan, azadi”, “Bijî Serok Apo” sloganları ile erdi.

WUPPERTAL

Almanya’nın Wuppertal kentinde de Viyan Kadın Meclisi 9. Olağan Kongresini yaptı

Kürdistan ve devrim şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan kongrede açılış konuşmasını Meclis sözcülerinden Zeynep Güner Işık yaptı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) adına konuşan Zilan Serhat ise Türk devletinin yenilgisinin Kürt kadınları sayesinde olacağını vurgulayarak, Kürdistan'da yapılan katliamlara karşı sessiz kalınmaması çağrısı yaptı.

Siyasi tartışmaların yapıldığı kongrede, bir yıllık rapor okunup onaya sunulduktan sonra yeni meclis seçimine gidildi. 44 kadının seçildiği yeni meclisin sözcülüğüne Aysel Azaj, Zeynep Güner Işık ve Fatma Özer seçildi. Örgütleme, dış ilişkiler, adalet, barış anneleri, şehit aileleri, kültür ve cami komisyonlarının oluşturulduğu kongrede, sosyal komisyon, eğitim ve atölye çalışmaları dış ilişkiler komisyonuna bağlandı

Viyan Kadın Meclisi 9. Olağan Kongresi, geçtiğimiz yıl 7 Aralık’ta yakalandığı kanser hastalığı sonucu yaşamını yitiren Wuppertal Viyan Kadın Meclisi ilk çalışanlarından Birsen Demir'e adandı.