Brüksel’de kadın örgütlerinden şiddete karşı eylem

Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya gelen Kürt, İranlı, Türk ve Belçikalı bir grup kadın, küresel bir sorun olan kadına yönelik şiddeti durdurmak için bir eylem yaptı.

Merkez tren garı önünde toplanan bir grup kadın, şiddeti kınayan ve küresel boyutlarını ortaya koyan fotoğrafları sergilediler. Eylem Avrupa Kürt Kadın Hareketi, Sosyalist Kadınlar Birliği, İran ve Afganistanlı kadınların 8 Mart Kadınlar Örgütü ve Brüksel Kürt Enstitüsü tarafından organize edildi. 

Eylemde özellikle Türkiye, İran ve Ortadoğu ülkelerinde kadına yönelik uygulanan şiddeti öne çıkaran fotoğraflar dikkat çekti. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü vesilesiyle yapılan eylemde aile içi şiddet, eş şiddeti, çatışmalı süreçlerde kadına yönelik şiddet, iş dünyasındaki şiddet ve ayrımcılık, Türkiye ve Kürdistan’a kadına yönelik devlet şiddeti ve tutuklamalar, İran’daki recm ve idam gibi insanlık dışı uygulamalar protesto edildi. 

Kürt Kadın Hareketi ayrıca, Türk cezaevlerinde tutuklu bulunan kadın seçilmişlere gönderilmek üzere kartlar hazırladılar. Eylemde okunan bir bildiride tüm kadınlar şiddete karşı birleşmeye çağrıldı. 

"Bu küresel şiddeti nasıl durdurmalı?" diye sorulan bildiride kadına yönelik şiddetin ne ulus, ne ırk ve ne de din tanımadığı kaydedildi. Kadınlar ayrıca şiddetin küreselleşmesine paralel olarak, kadın mücadelesinin de Hindistan’dan Londra’ya,  Mısır’dan Türkiye’ye ve ABD’den Kobanê’ye kadar yayıldığının altı çizildi.