CENİ 10. Kongresi’ni gerçekleştirdi

CENİ, birçok kadın kurum temsilcisi ve çok sayıda delegenin katılımı ile 10. kongresini gerçekleştirdi.

Kürt Kadın Barış Bürosu (CENİ), 10’uncu kongresini Almanya’nın Düsseldorf kentinde yaptı. Birçok kadın kurumu temsilcileri ve CENİ üyelerinin katılımıyla yapılan kongre saygı duruşu ile başladı.

Divan seçimi ile devam eden kongreye Êzidî Kadın Meclisi, Doğu Kürdistan Özgürlükçü Kadınlar Derneği, Die Linke Nord Rhein Westfallen Kadın Çalışmaları Sözcüsü, Rojava Kadın Vakfı, Komela Malbaten Şehidan (KOMAV), Kürt Kadın İlişkiler Merkezi, Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), Almanya Kürt Kadınlar Birliği’nin (YJK-E) mesajlarını sundu.

Mesajlarda 10. Kongrenin gerçekleşmesinin önemine değinilirken, ortak çalışmanın daha da güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Kongre CENİ’nin bir yıllık çalışma raporunun okunması ve çalışmaların değerlendirilmesi ile devam etti.

Değerlendirmelerde Alman ve Türk devletinin anti Kürt politikalarına dikkat çekilerek, Alman devletinin özellikle de Kürdistan'daki AKP faşizmine karşı sessiz kaldığını ve bu ikili kirli ittifakın deşifre etmek için diploması alanında kadın lobi çalışmasına ağrılık verilmesi gerektiği ifade edildi.

Diplomasi alanında çalışan Kürt kadınların, Kuzey Kürdistan'da AKP devleti tarafından infaz edilen, DAİŞ çeteleri tarafından pazarlarda satılan Êzidî kadınlarının ve yine bu faşizan zihniyete karşı mücadele eden Kürt kadın Hareketi'nin sesi olması gerektiği ifade edildi.

CENİ’nin diplomasi alanında büyük bir tecrübeye sahip olduğu ve bu deneyimini Kürt Kadın meclisleri bünyesinde yer alan dış ilişki komisyonları ile ortaklaşarak, enternasyonal kadın örgütleri ile buluşarak ortak mücadeleyi güçlendirmeyi hedeflemesi gerektiği dile getirildi.

Tartışmaların ardından seçim gündemi ile devam edildi. 5 kişi CENİ yönetime seçildi.

KONGREDE ÖNEMLİ KARARLAR ALINDI

Kongrede bir dizi karar da alındı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için Kürt Kadın Hareketi tarafından başlatılan 'Kadınlar Önderliği ve Özgürlükleri için Eylemde' kampanyasının güçlü bir biçimde desteklenmesi, Ocak ve Şubat ayında görülecek olan Paris katliamı davasını takip etme amaçlı uluslararası kadın heyetlerinin örgütlendirilmesi, Êzidî Kadın Meclisi ile ortaklaşarak Êzidî Kadın Konferansı'nın düzenlenmesi, Kürt Kadın Hareketi'nin ve bileşenlerinin başlattığı 'Xwebun' kampanyasını uluslararası kamuoyuna yönelik tanıtım panellerinin düzenlenmesi, Çarşamba eylemlerinin devam edilmesi, Rojava'ya yardım projelerinin güçlendirilmesi, Jineoloji ve Sakine Cansız'ın 'Hayatım Hep Kavgaydı' adlı kitabının Avrupalı kamuoyuna tanıtımına devam edilmesi biçiminde kararlar alındı.

Alınan kararların oylanması ardından, kapanış konuşması yapıldı.