GÖRÜNTÜLÜ

‘Çok sayıda kurum çalışmamızı destekliyor’

Kurdistan en Uruguay projesinin organizatörlerinden Kürt Kadın Hareketi Latin Amerika Temsilcisi Melike Yaşar ve Uruguay Parlamentosu Kadın Grubu sözcüsü Lilian Galan yürüttükleri çalışmayı anlattı.

YAŞAR: KÜRT ÖZGÜRLÜK HAREKETİ’Nİ TANITMA AMAÇLI ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLDÜ

Kurdistan en Uruguay projesinin organizatörlerinden Kürt Kadın Hareketi Latin Amerika Temsilcisi Melike Yaşar ile organizasyonun içeriği ve önemi hakkında konuştuk. Bir yılı aşkın süredir Kürt Kadın Hareketi adına Latin Amerika’da faaliyet yürüttüklerini söyleyen Melike Yaşar, bu çalışmayla Kürt Özgürlük Hareketi ve Kürt Kadın Hareketi’nin Latin Amerika kamuoyunda daha fazla tanıtmayı hedeflediklerini söyledi. 

Kürt kültüründe kadının rolü ve kadın hareketini tanıtarak Kürtlere yönelik oryantalist bakış açısını da dönüştürmeyi hedeflediklerini ifade eden Yaşar şöyle devam etti: “Bu kültürel etkinlikler Kürt halkının ve Kürdistan tarihinin, mücadele ve direniş kültürünü de iç içe işleyen kapsamlı bir çalışma oluyor. Kuşkusuz birkaç fotoğraf ve panelle bunu anlatmak mümkün değil. Fakat fotoğraf seçimlerinde özellikle Kürdistan tarihine damgasını vuran öncü kadınlar, Kürtlerin büyük acılar yaşadığı katliamlar, önemli kazanımlar ve elbette Kürt kültür ve sanatını anlatan resimler seçildi. Elimizden geldiğince pozitivist sanat ve kültür anlayışını aşan bir çalışma yürütmeye çalıştık. Yani kültürü sadece dans, müzik, yemek, kıyafet gibi şeyler olarak ele almak yerine Kürt halkının tarihten günümüze dek kuşaktan kuşağa devredilen mücadele ve direniş geleneğini temel aldık. Bununla beraber tabii ki örneğin mücadele ile müziği birbirinden ayırmadan bir toplum gerçekliğini yansıtmaya çalıştık.”

Organizatör kurumlar dışında çok sayıda siyasi çevre, kişi ve kurumun aktif desteğini aldıklarını dile getiren Melike Yaşar; organizatör kurumlar ve destekçilerle yapılan ön görüşmelerde Kürt halkı ve Kürt Kadın Hareketi hakkında bilgileri arttıkça kurumların ve bu kurumların çalışanlarının organizasyonu daha güçlü bir şekilde sahiplendiklerini söyledi.

GALAN: KÜRT KADINLARINA YÖNELİK BASKILAR ÇOK ŞİDDETLİ

 

 

Uruguay Parlamentosu Kadın Grubu sözcüsü Lilian Galan ise Kurdistan en Uruguay etkinliklerini kurumsal olarak desteklemenin kendileri için bir onur ve memnuniyet kaynağı olduğunu söyledi.

Kürt halkına, özelde Kürt kadınına yönelik baskılara isyan ettiklerini belirten Galan, “İsyanın sembolü olan, mücadelelerini ve örgütlülüklerini ileriye taşıdıklarını bildiğimiz Kürt kadınlarına yönelen baskı herhangi bir toplumsal mücadeleye yönelik baskıdan çok daha şiddetli. Kuşkusuz bu politikayı şiddetle reddediyoruz. Yine meşru şekilde seçilmiş kadın parlamenterlere karşı kullanılan bu yöntemleri de şiddetle reddediyoruz. Çünkü bu kadınlar kadın özgürlüğüne doğru gidecek kararlar almak için oradalar. Parlamento Kadın Grubu olarak dokunulmazlıklar kaldırıldığında bu durumu kınayan bir deklarasyon yayınlamıştık. Daha sonra ParlaSur da böyle bir deklarasyon yayınladı ve bu çok önemliydi. Çünkü ParlaSur Arjantin, Uruguay, Brezilya, Paraguay ve Venezuela ile gözlemci statüsündeki Bolivya’dan milletvekillerinin bulunduğu Mercosur Parlamentosudur. Buradaki kadın vekiller olarak da durumu kınayan bir deklarasyon çıkardık ve toptan karşı duruşumuzu ilan ettik.” dedi.

Kürt kadınlarının örgütlenme biçimleri ve mücadeleyi ileriye taşıma yöntemleri gibi, öğrenmeleri gereken çok şeylerinin olduğunu da vurgulan Galan şöyle devam etti: “Ermeni halkı, Filistin halkı gibi dünyadaki tüm ezilen halkları kucaklayan Uruguay halkı, Kürt halkının mücadelesinin burada tanıtılması ile Kürtleri de kucaklayacak ve dayanışma içinde olacaktır. Yeniden Kürt kadınlarının mücadelesiyle dayanışmanın önemine değinmek istiyorum. Çünkü bu mücadele bir kadın devrimidir. Kadın özgürleşmesini ifade ediyor. Bu bizler için çok önemli ve ben bunun halklar arası dayanışma ve birliğin gerçek temeli olduğuna inanıyorum.”

Kurdistan en Uruguay - Kürdistan Uruguay’da etkinliklerinin destekçileri arasında Uruguay Parlamentosu Kadın Grubu, ICM - Uluslararası Göç Örgütü, MUMI Dostları Derneği, Montevideo Göç Müzesi (MUMI), Montevideo Belediyesi ve belediyeye bağlı kültür sanat kurumları Plaza de Mayo Anneleri de bulunuyor. Etkinliklere Radyo M24 basın sponsoru, Hotel Splendido ise konaklama sponsoru olarak destek veriyor.