Devletin tecavüzcü çetelerine İzmir’den tepki

Kurdistan kentlerinde Türk asker ve polislerin cinsel saldırılarına karşı sokağa çıkan kadınlar, “Özel savaş politikalarına karşı kadın dayanışmamızı ve örgütlülüğümüzü büyüterek cevap vereceğiz” dedi.

DEVLETİN KADINA KARŞI ÖZEL SAVAŞI

Tevgera Jinên Azad (TJA) İzmir ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İzmir Kadın Meclisi, Şirnex’de uzman çavuş Zekeriya Çelik’in bir kadına yönelik cinsel saldırısı ve Kurdistan’da daha önce yaşanan taciz ve tecavüzlerine yönelik Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. "Tecavüzcü çeteler hesap verecek" pankartı taşınan açıklamada “Yaşasın kadın dayanışması” “Bijî berxwedana jinan” “Jin jiyan azadî”, “Zindanlarda direnen kadınlara bin selam” sloganları atıldı. Eylemde 82 yaşında ve yüzde 61 engelli Makbule Özer’in yeniden cezaevine gönderilmesine de tepki gösterildi. 

DEM Parti İzmir Kadın Meclisi üyesi Aysel Önen yaptığı açıklamada, erkek egemen sistemin verdiği üniformanın üzerine, kadın düşmanı iktidarın üniforması giyildiğinde daha farklı bir sonuç olmayacağını söyledi. Yıllardır süregelen bir savaş politikası olduğunu belirten Önen, "Bunun sonuçları; doğaya, kadına, çocuğa meta olarak bakılması. Bunu orada yağdırılan askerlerin Kürt kadınlarını taciz edişlerinden biliyoruz, Mardin’de Kaymakamlık yazı işleri müdürü/ yüzbaşı, devletin neredeyse tüm kurumlarında çalışan kişilerin dahil olduğu N.Ç’nin sistematik hale getirilen tecavüzünden biliyoruz. Batman’da hiç soruşturma gereği duyulmayan ‘kadın intiharları’ndan biliyoruz” dedi.

ÜNİFORMALI TECAVÜZCÜLER CEZASIZLIKLA SONUÇLANACAĞINI BİLİYOR

Kürt özgürlük hareketinin direnç ve mücadele alanının kadınlar olduğunu vurgulayan Önen, bu göz önünde bulundurulduğunda her türlü taciz- tecavüz ve tüketilmelerin öznesinin neden kadın bedeni olduğunun anlaşılabildiğini dile getirdi. Kürt kadınlarının her yolla tüketilmeye çalışıldığını kaydeden Önen, “Yargıyı eline alan, devletin baskı aygıtlarından ordunun içerisinde yer alan bu çavuşlar, gerçekleştirdikleri bu tacizin elbette ki cezasızlıkla sonuçlanacağının bilincindeler. Cezasızlıkla sonuçlanacak bir şeyin ön uyarısını yaptılar. Bu defa gördük, duyduk, biliyoruz dediler. Batman’da ‘Kadınların hangi renk çarşafla gezeceğine karışmayacağız!’ diyen devletin yan aygıtlarına verdikleri cevap gibi” ifadelerini kullandı. 

ÖZEL SAVAŞA KARŞI ÖRGÜTLÜ MÜCADELE

Makbule Özer'in, avukatına bile haber verilmeden tekrar tutuklandığını da sözlerine ekleyen Önen, “Kolluk eliyle yürütülen bu politikalarla kadın özgürlük mücadelemizi hedef alanlar şunu çok iyi bilsin ki Türkiye kadın hareketi, Kürt kadın özgürlük hareketi bunlara asla prim vermeyecek, bunların karşısında en güçlü şekilde politika üretmeye devam edecek. Kadın katillerinin, tacizcilerin, istismarcıların elini kolunu sallayarak dolaşmalarına artık yeter diyoruz. Bu cezasızlığın kadın katliamlarının ve çocuk istismarının önünü çok ciddi bir biçimde açtığının altını bir kez daha çiziyoruz. Özel savaş politikalarına karşı kadın dayanışmamızı ve örgütlülüğümüzü büyüterek cevap vereceğiz. Erkek devlet şiddetine karşı dayanışmamızı büyütecek eşit, adil ve özgür bir yaşamı hep birlikte inşa edeceğiz” şeklinde konuştu.