GÖRÜNTÜLÜ

Genç kadınlar tek adam rejimi istemiyor

Amedli genç kadınlar, referandumda evet sonucunun çıkması durumunda ülkenin felakete sürükleneceğini düşünüyor.

 

Halkın arasından genç kadınlara önümüzdeki referandum için mikrofonumuzu uzattık. HAYIR oyu kullanacaklarını açıklayan Amedli genç kadınlar, ANF’ye şunları söyledi:

Mizgin Turay: Öncelikle Türkiye’nin böyle bir başkanlık sistemine hazır olduğunu düşünmüyorum. Bize dayatılan tek adam sistemini Amerikan tarzı başkanlık sistemi ile eşleştiriyorlar ancak unuttukları bir şey var; Amerika’daki sistemde başkanı denetleyebilecek bir senato ve yargı sistemi var. Bu durum Türkiye’de söz konusu bile değil! Bu sistemde bütün yetkiler tek kişide toplanacak. Mesele bu kişinin Erdoğan ya da bir başkası olması değil, tek kişi olması. İşte bu nedenle HAYIR diyorum.

Referandumdan HAYIR çıkarsa muhtemelen 7 Haziran seçimleri sonrasında yaşandığı gibi bir kaos yaşanır. EVET çıkması durumunda ise muhaliflerin artık sokaklara çıkabileceğini düşünmüyorum çünkü sürekli baskı altında olacağız. Buradan herhangi bir partiye ya da onların tabanlarına seslenmiyorum. HDP, HAYIR diyor diye HAYIR diyeceğim ya da CHP, HAYIR diyecek diye HAYIR diyeceğim mantığını doğru bulmuyorum. Bu çerçevede herkesi ortak geleceğimiz için düşünmeye ve doğru karar vermeye davet ediyorum.

‘ÜLKE PADİŞAHLIK SİSTEMİYLE YÖNETİLMEK İSTENİYOR’

Aysun Koç: Referandumdan EVET çıkması halinde ülke tüm yetkilerin tek adamda toplandığı “padişahlık” sistemiyle yönetilecek. Herkes tek kişinin sözü ve istemlerine biat etmek zorunda kalacak. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Sadece bu nedenle bile HAYIR! İktidar tek adam rejimi için halkın iradesini yok sayarak seçilmişleri gözaltına aldı. Sadece bu bile bundan sonra yaşanacakların habercisi. Elbette ki herkesin bir iradesi ve kendine göre doğruları vardır; ancak evet çıkması halinde tek adam sistemi ülkeyi felakete sürükleyecek!

‘‘EVET’ İNSANLIĞIN KAYBI OLUR’

Nezahat Gürbüz: “ar olan manzaraya baktığımızda ülkede zaten bir başkanlık sistemi söz konusu ve bütün yetkiler Cumhurbaşkanı’nın elinde. Referandum ile yapmak istedikleri bunu yazıya dökmektir. AKP iktidarı süresince yaşadıklarımız ortada. Sistemin daha fazla acımasızlaşmasını istemediğim için HAYIR diyorum. Bu çerçevede insanlara çağrım sadece kendilerini değil, gelecek nesilleri düşünerek bu bilinçte hareket etmeleridir. Verecek tek evet oyu insanların kaybı olabilir!

‘DEMOKRATİK BİR SİSTEM İSTİYORUZ’

Melek Zenol: Meydanlarda anlatılanın aksine biz bunun Amerikan tarzı bir başkanlık sistemi değil tek adam sistemi olduğunu biliyoruz. Bizim halk olarak istediğimiz tek adam sistemi değil çoğunlukçu demokrasiye dayanan bir parlamenter sistem. Bu nedenle HAYIR diyoruz. Referandumdan EVET çıkması halinde at gözlükleriyle olaylara bakmaya başlayacağız ve yaşananlara müdahale etme hakkımız olmayacak. İşte bu nedenle HAYIR demeliyiz.

‘SAVAŞIN OLMADIĞI BİR ÜLKE İSTİYORUZ’

Buket Deniz: Referandumda HAYIR diyeceğim çünkü tek adama dayalı, din ve devlet işlerinin bir arada yürütüldüğü bir ülke istemiyorum. Türkiye’de şu an zaten Başkanlık sistemi uygulanıyor. R-Referandum ile bu durumu resmileştirmek istiyorlar. Kayıpların, işsizliğin ve savaşın olmadığı barış dolu huzurlu bir ülke için HAYIR diyorum.