'Güney'de iktidarcı zihniyet aşılmalı; ulusal kongre şart'

Süleymaniye’de gerçekleştiren Tevgera Azadi’nin 2. Kongresinde konuşan Tevgera Azadi Eş Başkanı Şilan Şakir, Kürtlerin kazanımlarını garantiye almasının tek garantisinin ulusal kongre olduğunu söyledi.

Tevgera Azadi Eş Başkanı Şakir, "Kongremiz ulusal birlik ruhuyla demokratik bir sistemin inşasında ön açıcı olacaktır. Güney Kürdistan'da yaşanan krizlerin aşılması için iktidarcı ve tek kişi hakimiyetine dayalı zihniyetin aşılması gerekir" dedi.

Süleymaniye’de gerçekleştiren Tevgera Azadi’nin 2. Kongresinde konuşan Tevgera Azadi Eş Başkanı Şilan Şakir, Kürtlerin kazanımlarını garantiye almasının tek garantisinin ulusal kongre olduğunu söyledi.

Dünyanın ve Ortadoğu bölgesinin sistemsel bir kriz yaşadığına dikkati çeken Şakir, küresel egemen güçlerin geliştirdikleri hakimiyet savaşlarının Ortadoğu merkezli yürütüldüğünü, bunun da bölgeyi yeniden tüm dünyanın en temel gündemi haline getirdiğini belirtti.

Şakir, kongredeki konuşmasında dünya, bölge ve Kürdistan açısından önemli bir tarihsel geçiş aşamasının yaşandığını hatırlatarak şöyle dedi: "Ortadoğu'da değişik halklar ve inançların binlerce yıllık ortak bir geçmişi var. Bir daha bunu çelişki ve çatışmanın kaynağı yapmaya çalışarak hakimiyetlerini kurmaya çalışıyorlar. Elbette bölge devletleri bu sistemin hakim olmasında önemli bir rol oynuyorlar. Ama unutulmamalı ki, bu bölgenin merkezinde Kürdistan ve Kürtler yer alıyorlar. Fakat Kürt halkı yürüttüğü mücadele ve verdiği binlerce şehidi sayesinde kendisine rağmen bir hegemon sistemin bu bölgede hakimiyetini kuramayacağını göstermiştir.”

'İKTİDAR YOLSUZLUK VE HAKSIZLIK GETİRİR'

Güney Kürdistan'da Tevgera Azadi olarak demokratik bir siyasetin hakim olması için iki yıldır mücadele yürüttüklerini kaydeden Şakir, şöyle devam etti:

“Geliştirmeye çalıştığımız sistem ve siyaset demokratik ulusal temelli bir siyasettir. Bu çerçevede Güney Kürdistan'da yaşanan krizlerin aşılması için iktidarcı ve tek kişi hakimiyetine dayalı zihniyetin aşılması gerekir. Çünkü iktidarın olduğu her yerde yolsuzluklar, haksızlıklar olur. Antidemoratik bir yapı oluşur. Antidemokratik sistemin hakim olduğu yerde haksızlıklar olur, toplum baskı ve sömürü altında olur.

Onun için Tevgera Azadi olarak şunu belirtmek isteriz ki, Güney Kürdistan sisteminin demokratikleşmesi ve Kürdistan'ı işgal eden devletlere karşı ulusal bir siyasetin hakim kılınması gerekir. Bu kongremizde tartışacağımız en temel konu bu olmaktadır.”

'KAZANIMLARI KAYBEDERİZ' UYARISI

Kürdistan'da son dönemde temel gündem haline gelen ulusal kongre tartışmalarına da dikkati çeken Tevgera Azadi Eş Başkanı Şilan Şakir, şunları ifade etti: "Yine mevcut krizli ve parçalı durumun aşılması ve birliğin sağlanması açısından ulusal kongre artık bir zorunluluk olmaktadır. Eğer böylesi önemli bir aşamada bir araya gelemezsek ve ulusal kongreyi gerçekleştiremezsek, halkımızın binbir bedelle elde ettiği kazanımları yeniden kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalırız. İkinci kongremiz bu temelde tartışmalarını yürüterek, güçlü bir sonuç almayı hedefleyecektir.”