HDP Milletvekili Aydoğan’a 4 yıl hapis

Tutuklu HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan hakkında, 4 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

Tutuklu HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan hakkında 2011 yılında katıldığı basın açıklamaları, yürüyüş ve cenaze töreni gerekçe gösterilerek açılan davanın karar duruşması Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. “Örgüt propagandası yapmak”, “Örgüt üyesi olmak” ve “2911 Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa Muhalefet etmek” ile suçlanan Aydoğan’ın 18 yıla kadar hapsi istendi. 

Aydoğan’ın tutuklu olduğu Silivri Cezaevi'nde SEGBİS üzerinden katıldığı duruşmada avukatlar da hazır bulundu. Yine HDP Milletvekili Altan Tan, HDP İl Eş Başkanı Gülşen Özer ile çok sayıda kişi de izleyici olarak duruşma salonuna geldi. 

AYDOĞAN: İDDİANAMEYİ HAZIRLAYANLAR FETÖ'DEN TUTUKLU!

Aydoğan, davanın esasına karşı savunma yaptı. Halen milletvekili olduğunu, yasama dokunulmazlığının devam ettiğine dikkati çeken Aydoğan, “Hukuksuz bir şekilde tutuklandım. Şu an Türkiye'nin geleceği için çok önemli olan anayasa değişikliği Meclis Genel Kurulu'nda görüşülüyor. Şu anda cezaevinde olduğum için Genel Kurul'daki görüşmelere katılamıyorum, oy kullanamıyorum. Bu hak ihlalinin sona ermesini istiyorum" dedi.

Yaşamını yitiren PKK'lilerin cenaze törenlerine ve yürüyüşlere örgüt çağrıları doğrultusunda değil, Diyarbakır milletvekili olduğu için katıldığını vurgulayan Aydoğan, partisinin planlaması ve faaliyetleri doğrultusunda bu eylem ve etkinliklere katıldığını kaydetti. Aydoğan, şunları ifade etti: "Katıldığım etkinlikler üzerinden cezalandırılmamın istenmesi kabul edilebilir bir şey değil. Cenazelere katıldığım için yargılanıyorum. Daha önce cenazelere neden katıldığımı belirtmiştim. Siyasal iktidar kamuoyu üzerinden baskı yaratmak ve algı oluşturmak için bu sürekli gündemleştiriyor. Yargı siyasi iktidarın oluşturduğu bu baskı atmosferinden etkilenmemeli. Savcıdan bana yönelik bu iddiasını geri çekmesine beklerdim."

Hakkında iddianameyi hazırlayan dönemin özel yetkili savcısı Ahmet Karaca'nın "MİT TIR’ları" ve "FETÖ" davalarından tutuklu olduğunu hatırlatan Aydoğan, "O dönemde Diyarbakır'da hangi sokakta ne olmuşsa dakika dakika yazılıp benim dosyama konulmuş. Davanın iddianamesi inanılmaz bir şekilde polis ve savcılık tarafından doldurulmuş" dedi.

Aydoğan, beraatını talep etti. 

AV. GÜLEÇ: AKP MİLLETVEKİLİ DE KATILDI!

Aydoğan’ın avukat Abdulkadir Güleç, Anayasa'nın 83. maddesine göre milletvekillerinin yargılanamayacağı, sorgulanamayacağı ve gözaltına alınamayacağı yönünde bir hüküm olduğunu belirtti.

Yaşamını yitiren örgüt üyesinin cenazesine katılmanın "örgüt üyeliği" sayılmasına değinen Av. Güleç, AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu'nun da yaşamını yitiren örgüt üyelerinin cenaze törenlerine katıldığını kaydetti. Av. Güleç, Ensarioğlu'nun katıldığı cenaze törenleri ile ilgili, "Evet, katıldım. Bir kez değil, birkaç kez katıldım. PKK'lilerin cenazesine CHP milletvekillerinin katıldığını da biliyorum" dediğini aktararak, "Hani, nerede kaldı yargı önünde eşitlik? Cenazeye katıldığı için Ensarioğlu'na soruşturma açılıp açılmadığının soruşturulmasını istiyoruz. Soruşturma açılmamışsa derhal müvekkilimin beraatını talep ediyorum" dedi.

Avukat Devrim Barış Baran ise müvekkili Aydoğan ile birlikte yargılanan ancak daha sonra dosyaları ayrılan sanıkların yargılandıkları davada beraat ettiğini hatırlattı. 

Yapılan savunmaların ardından, mahkemenin son sözünü sorduğu Aydoğan, "Söylemem gerekenleri söylediğimi düşünüyorum. Buna ekleyecek bir şeyim yok" dedi.

KARAR

Mahkeme Heyeti, Aydoğan hakkında “Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” suçundan 4 yıl 8 ay 7 gün ceza verilmesine hükmetti. Aydoğan hakkında “örgüt propagandası yapmak” ve “Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet etmek” iddiasıyla açılan kovuşturmanın ise ertelenmesine karar verildi. Karara bir üye hakimin şerh koyduğu, cezanın oy çokluğu ile verildiği öğrenildi.