İsveç'te Rojhilatlı kadınlar 'Ronak'ın kuruluşunu ilan etti

Bir süredir yeni bir kadın örgütlenmesinin çalışmalarını yürüten Rojhilatlı kadınlar, dün İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenledikleri kongrede 'Ronak'ın kuruluşunu ilan etti.

Gerçekleştirdikleri 1. Kongrede Rojhilatlı kadınların İsveç ve İran'dan kaynaklı sorunlarını çözmelerine katkıda bulunmak ve Doğu Kürdistan'da yaşayan kadınlarla dayanışmak için yeni bir kadın örgütünün gerekliliği üzerinde görüş birliğine varan kadınlar, örgütlenmelerini İsveç ve Avrupa çapında yaygınlaştırma kararı da aldılar.

Kongrede, İsveç'te yaşayan Rojhilatlı kadın ve çocukların topluma ve mücadeleye entegre edilmeleri, Rojhilat'ta baskı altında yaşayan, cezaevlerinde bulunan ve idam edilme riskiyle karşı karşıyla kalan kadınlarla dayanışma için etkinlikler yapılması kararlaştırıldı.

Ronak 1. Kongresi,, AKP ve KDP destekli çetelerin Şengal'de Êzidilere yaptıkları saldırıları da kınadı ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve KDP lideri Mesut Barzani'ye saldırıları derhal durdurması çağrısı yaptı.

Yapılan seçimlerde Negin Vatani, Xezal Aliyali, Peyman Hasan, Aliye Rehmani, Viyan Alipour, Kani Berzanji ve Şine Qelenderi 'Ronak'ın yönetimine getirildi.

Yeni oluşum hakkında ANF'e açıklamada bulunan Zilan Rojhilat, diasporada yaşayan Rojhilatlı kadınların ilk kez kendi örgütlenmelerini yarattığını ve 'Ronak'ın önümüzdeki aylarda Almanya, İngiltere ve Finlandiya'da gibi Avrupa ülkelerinde de kurulacağını belirttikten sonra yeni bir kadın örgütlenmesinin gerekliliğini şu cümlelerle dile getirdi:

“Burada yaşayan Rojhilatlı ve İranlı kadınlar oldukça dağınık ve bir örgütlenmeleri yok. Yurt dışında yaşamalarından kaynaklı pek çok sorunları var. Bunların başında topluma entegre olma ve aile içi anlaşmazlıklar geliyor. Çocukların eğitimi ve entegrasyonu da bir sorun. Bu sorunlarda kadınlara yardımcı olabilmemiz için örgütlenmemiz gerekiyor.

Öte yandan Rojhilat'ta yaşayan kadınlar da devletin ve patriyarkal sistemin yoğun baskısı altında. Kadınlar fuhuşa, uyuşturucu kullanmaya itiliyor. Kürt kadınları İslami rejimin baskılarına karşı mücadele ettikleri için tutuklanıyor. Bazıları şu anda idam edilme riskiyle karşı karşıya. 'Ronak' bu kadınlarla dayanışmayı amaçlıyor. Bunu yapmak için de orada yaşananları İsveçli kurum ve kuruluşlara yansıtacağız ve onlardan destek olmalarını isteyeceğiz.”

Rojhilat, İsveçli ve yabancı göçmen kadın örgütleriyle birlikte kadınların sorunlarıyla ilgili ortak etkinlikler düzenleyeceklerini de söyledi.