GÖRÜNTÜLÜ

Kadınlar 8 Mart için alanlardaydı

Avrupa’nın birçok merkezinde bir araya gelen kadınlar, 8 Mart’ı çeşitli etkinliklerle kutladı.

PARİS

 

 

Fransa'nın başkenti Paris'te 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü her ülkeden binlerce kadının katılımı ile kutlandı. 

Kitle saat 15.30 République Meydanı’nda toplanarak çeşitli standalar ve atölyeler açtı çeşitli etkinlikler düzenledi. Binlerce kadının greve gittiği 8 Mart kutlamaları ise saat 17.30'da République Meydanı’nda başladı. Kutlamaya sendikalar, feminist kurumlar, siyasi parti ve dernekleri de katıldı.

8 Mart kutlamalarına Kürt kadınları yöresel kıyafetleri, pankartları ve sloganları ile kortejdeki yerini aldı. 

Yürüyüşte TJK-E ve Paris'te katledilen üç Kürt kadın devrimcinin fotoğraflarının bulunduğu flamaları taşıyan Kürt kadınları " Clara Zetkinlerden Saralara mücadeleyi yükselteceğiz " mesajları verildi. 

Fransa Kürt Kadın Haraketi’nin yanı sıra Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) ve Avrupa Demokratik Kadın Hareketi de yürüyüşte pankart ve dövizleri ile kadın kırımına, kadın emeğinin sömürülmesine "NA" HAYIR" dediler. 

Yürüyüş bitiş noktası olan Opera meydanında ise "Erkek egemen sisteme karşı emekçi, devrimci kadın mücadelesini büyütelim” mesajları verilerek 8 Mart kutlamaları sona erdi.

BRÜKSEL

Belçika’nın başkenti Brüksel’de de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Schumann Meydanı’nda bir eylem düzenledi.

Şehit Beritan Kadın Meclisi ve SKB’nin katlımı ile düzenlenen eylem, “Jin, jiyan, azadi” sloganları atıldı.

GENT

Belçika’nın Gent şehrinde 8 Mart Uluslararası Dünya Emekçi Kadınlar günü büyük coşkuyla kutlandı.

Demokratik kitle örgütleri, sol partiler, kadın ve feminist örgütlerin organize ettiği 8 Mart Uluslararası Dünya Emekçiler günü etkinliği 1000’E yakın kişinin katılımı ve yürüyüşle kutlandı. Saat 19:30’dan itibaren Gent şehir merkezinde bir araya gelen kitle, kadınlara karşı cinsiyetçilik, eşit haklar ve uluslararası dayanışma şiarıyla etkinliklere başladı.

Özellikle kadına karşı şiddet, cinsiyetçilik, erkeklerle maaşlar konusunda ki ayrımcılık, ırkçılık, kadın cinayetleri ve kadın haklarıyla ilgili örgütlerin temsilcileri ayrı ayrı konuşmalar yaptılar ve kadınlar bu sorunlarla baş edebilmeleri için örgütlenmeleri ve mücadele etmeleri vurgulandı.

Erkeklerinde yoğun katılım sağladığı etkinlik konuşmaların ardından yürüyüşle devam etti. Belçika’nın Gent şehrinde kısa süre önce kuruluşunu ve kongresini yaptığı Demokratik Kürt Toplum Merkezi üyeleri de eyleme katıldı. 8 Mart Uluslararası Dünya Emekçi Kadınlar günüyle ve Gent şehrinde açılan Demokratik Kürt Toplum Merkezi ile ilgili Flamanca bildiriler dağıtıldı ve diğer örgütlerin temsilcileriyle konuşmalar yapıldı.

Kitle, yürüyüş sonuna kadar hiç susmadı sloganlar eşliğinde Gent Üniversitesinin önüne gelindi. Burada da kadın ve feminist örgütlerin temsilcilerinin konuşmalarının ardından eylem bitirildi.

LOZAN

İsviçre'nin Lozan kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü gerçekleştirilen yürüyüş ve mitingle kutlandı.

Lozan Lajin Kadın meclisinin çağrısıyla bugün Montbenon meydanında bir araya gelen onlarca Kürdistanlı ve Türkiyeli kadın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü gerçekleştirilen yürüyüş ve mitingle kutladı.

Yerel elbise ve arbanelerle “Jin, Jiyan, Azadi” sloganlarıyla Lozan caddelerinde gerçekleştirilen yürüyüş Riponne alanında gerçekleştirilen mitingle devam etti.

Saygı duruşun ardından Lajin Kadın Meclisi, PYD Kadın Komisyonu ve SKB adına Fransızca, Kütçe ve Türkçe açıklamalar yapıldı. Yapılan konuşmalarda, Clara Zetkinlerden günümüze 8 Mart'ın tarihi gelişimi, KDP ve AKP’nin Şengal’de Êzidîlere yönelik katliamlarına değinildi.

Etkinlik daha sonra müzik ve halaylarla sonlandırıldı.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde enternasyonalist bir platform tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir yürüyüş düzenlendi. “Sömürü ve baskılara karşı öz irademizi geliştirelim, barış ve özgürlüğümüz için mücadele edelim” şiarıyla gerçekleştirilen yürüyüşe sığınak yağmura rağmen yüzlerce kadın katıldı.

Sankt Pauli semtinde başlayan yürüyüşte Rojbin Kadın Meclisi, HDK-Hamburg Kadın Komitesi, Avrupa Demokratik Kadın Hareketi, Yeni Kadın, Kızıl Kadın Komitesi, MLPD, Kamerun Kadın Komitesi ve Courage bileşenleri yer aldı.

HILDESHEIM

Almanya’nın, Hildesheim kentinde, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, kutlandı. Kutlamaya alman Antifa gençliği destek sundu.

Hildesheim, Peine, Salzgitter ve çevresinden gelen Kürdistanlılar ve dostları saat 16.00’da Hildesheim HBF önünde toplandı. Bir dakikalık saygı duruşu ardından kent merkezinde yürüyüş düzenlendi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili pankartlar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ile birçok dilde yazılmış “hayır” dövizleri taşındı.

“Bijî Serok Apo”, “Bê Serok jiyan na be”, “Jin, Jiyan, Azadi”, “Şehit namirin”, “Diktatör, katil Erdoğan”, “Faşist AKP”, “Terörist Türkiye”, “Faşizme, katilere, tekçiliğe, dikta rejime, hırsızlığa, egemene, işgalciye, erkekliğe, hileye, tecavüze, şiddete HAYIR” sloganları atıldı. Almanca bildirilerin de dağıtıldığı eylemde, kitle Hildesheim belediyesi önüne kadar yürüdü.

Eylemde yapılan konuşmalarda Öcalan’ın üzerindeki tecrit de kınanırken, Şengal, Nusaybin ve Lice’de AKP çeteleri tarafından yapılan saldırı ve abluka protesto edildi.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi meclisinin kadın komisyonu adına, kadınlara gül dağıtıldı. Kitle daha sonra DKTM’de bir araya gelerek, 8 Mart’ı geç saatlere kadar kutladı.

ULM

8 Mart Dünya emekçi Kadınlar Günü, Almanya’nın Ulm şehrinde de çarşı merkezinde coşkuyla kutlandı. Etkinlik Ulmlu devrimci, demokrat, yurtsever kadınlar tarafından organize edildi. Halkların Demokratik Kongresi – Ulm (HDK-Ulm) Kadın Meclisi Girişimi, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Kürt Kadın Hareketi (YJK-E), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Avrupa Kadın Meclisi, Marksist-Leninist Parti Almanya (MLPD), Avrupa Alevi Kadınlar Birliği (AAKB) Baden-Württemberg, Avrupa Demokratik Kadın Hareketi (ADKH), Yeni Kadın ve Alman Gençlik Örgütü REBELL’in çağrısı ile düzenlenen eylem Hirschstr’de açılan çadır etrafında gerçekleşti.

Çadırın içine açılan enformasyon standında bilgilendirmede de bulunan kadınlar, erkek devletin kadın düşmanı, gerici, muhafazakâr politikaları protesto ederek, kadın haklarının geliştirilmesini talep etti.

Kadınlar sık sık, AKP ve Erdoğan aleyhine slogan atıp, referandumda “hayır” oyu verilmesi çağrısında bulunan kadınlar, AKP’nin kadın düşmanı politikalarının protesto etti.

Erbane çalan kadınlar, sloganlar, zılgıtlar eşliğinde halay çekti.

MONTPELLIER

Fransa'nın Montpellier kentinde yaşayan Kürt kadınları 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü düzenlenen bir yürüyüşle kutladı.

DKTM’nin kadın öncülüğünde organize ettiği yürüyüş Peyru Parkı’nda başlayarak Comedie Meydanı’na kadar sürdü. Çok sayıda kadının katılımıyla yapılan yürüyüş, sık sık “Jin, Jiyan, Azadi”, “Biji berxwedan YPJ” sloganları atılan yürüyüş Comedi Meydanına kadar sürdü.

Comedie Meydanına varan kadınlar Fransızlar tarafında yoğun bir ilgi ile karşılandı.

Hazırlana Fransızca bildiriler yürüyüş boyunca dağıtıldı. Yürüyüş sonrasında Comedie Meydanı’nda düzenlenen mitingde kısa bir konuşma yapan DKTM Eş Başkanı Zübeyde Denizhan, "Sakine Cansız örgütlü direnen kadının öncüsü ve sembolüdür. Bizler Sakineler'in Zeynep Kınacı, Gülnaz Karataş, Sema Yüce, Şilan Kobanê, Arîn Mîrkan, Şîrin Elemholi ve Vîyan Soran çizgisinde gelişen kadın özgürlük mücadelesinin, açtığı yoldan yılmadan mücadelemize devam edeceğiz. 8 Mart’ın isyan çağrısıyla yanıtlayacak ‘HAYIR’ diye haykıracağız" denildi.

Miting sonrasında çekilen halaylarla son buldu.

KIEV

Kiev’de de 8 Mart vesilesiyle bir seminer düzenlendi.

Kiev'e Halk Meclisi Eş Başkanı Hanife Kozık, kadınların egemen erkek zihniyetine karşı bilinçlenip örgütlenmesiyle ancak toplumunda demokratik kültür sahibi olacağı belirtti. İnsanlık tarihi boyunca kadıların ataerkil sisteme karşı mücadeleleri hep sürmüştür. Kürt kadınları en son Rojava ve Kürdistan'ının tüm parçalarında en önde özgürlük mücadelesi vermektedirler.

En son KDP'nin AKP çeteleriyle Şengal’e saldırısı kınandı. Ve bu ihanetin tarihe kara bir leke olarak geçeceği belirtildi. KDP'nin derhal bu tutumundan vazgeçmesi istendi. “Jin, jiyan, azadi” sloganlarıyla bitirildi.

DRESDEN

Dresden’de de UTA Kadın Meclisi 8 Mart vesilesiyle -Pragerstrassede Alman kadın kurumları ile ortaklaşa bir eylem düzenledi. Tüm kadın örgütlerinin 8 Mart açıklamasının da okunduğu eylemde çok sayıda bildiri dağıtıldı ve yapılan konuşmalarda, Şengal’e yapılan saldırılar kınandı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için hazırlanan pankartların da açıldığı eylem, “Jin, jiyan, azadi”, “Biji Serok Apo” sloganları ile sona erdi.