KJA'dan çalıştay öncesinde açıklama

KJA, "Gelinen aşamada, devlet iktidarını, kadın özgürlük dinamiğini tanımaya, muhatap almaya ve sorunlarına kalıcı çözümler oluşturmaya zorlamak acil bir görev olarak önümüzde durmaktadır" dedi.

KJA, 9-10 Mayıs'ta düzenleyeceği "Kadın Özgürlük Çalıştayı" öncesinde düzenlediği basın toplantısında, "Gelinen aşamada, devlet iktidarını, kadın özgürlük dinamiğini tanımaya, muhatap almaya ve sorunlarına kalıcı çözümler oluşturmaya zorlamak acil bir görev olarak önümüzde durmaktadır" dedi.

Özgür Kadın Kongresi (KJA), 9-10 Mayıs'ta gerçekleştireceği "Kadın Özgürlük Çalıştayı"na ilişkin olarak İstanbul'da basın toplantısı düzenledi.

Açıklamayı KJA Koordinasyonu ve İmralı Heyeti Üyesi Ceylan Bağrıyanık, İstanbul Milletvekili ve HDK Eşsözcüsü Sebahat Tuncel, HDP İstanbul Milletvekili Adayı Ayşe Berktay yaptı. 

Açıklamayı yapan Gülistan Taşkıran, Ağrı provokasyonu, HDP binalarına saldırılar, İç Güvenlik Paketi'ni hatırlatttı, çözümsüzlük politikasının sürecin bıçak sırtında gittiğine yol açtığına dikkat çekti, "En son geçtiğimiz hafta içinde yaşanan gelişmeler demokratik barış ve çözüm sürecine sahip çıkmanın aciliyetini bir kez daha ortaya koydu" dedi.

'BARIŞ İÇİN TÜM KESİMLERE GÖREV DÜŞÜYOR'

"Demokratik barış ve çözüm sürecine, birlikte eşit ve özgür yaşam özlemlerimize sahip çıkmanın zamanı tam da şimdidir" diyen Taşkıran, "Sürecin sağlıklı ilerlemesi ve kalıcı barışa evrilmesi için barıştan yana tüm kesimlere görev ve sorumluluk düşmektedir" diye konuştu.

Toplumun tüm kesimlerine demokratikleşme ve barış iradelerini ortapya koyma çağrısı yapan Taşkıran, kadınlara düşen sorumluluklara dikkat çekti.

Kadınların iktidar tarafından müzakere sürecinden dışlandığını kaydeden Taşkıran, "Gelinen aşamada, devlet iktidarını, kadın özgürlük dinamiğini tanımaya, muhatap almaya ve sorunlarına kalıcı çözümler oluşturmaya zorlamak acil bir görev olarak önümüzde durmaktadır. Kadın sorunu bir özgürlük sorunu, bu mücadele yaşamı ve toplumu özgür kılma mücadelesidir" dedi.

Taşkıran şöyle konuştu: "Adil ve onurlu bir barış için; emeğiyle, yaşamı ve mücadeleyi her gün yeniden üreten gücü ve yaratıcılığıyla kadının kendisinin, örgütlü söz ve iradesinin müzakere sürecine eşit katılımı şarttır. Kadınların içine sinmeyen, sözünü içermeyen en yakıcı sorunlarına yanıt olmayı önüne koymayan bir barış adil barış olamaz.

Kürdistanlı ve Türkiyeli kadınların müzakere sürecinde, mücadele yol ve yöntemini tartışacağı ve sözlerini ortaklaştıracağı bir mekanizma yaratmasının önemli olduğuna inanıyoruz. Bu mekanizmanın müzakere başlıkları konusunda araştırma yapmaya, konuyu toplumun her kesiminden kadınların tartışmasına ve önerilerine açmaya, sahiplenilmesini sağlamaya ve sözlerini sürece katmaya öncülük etmesi, bunun araçlarını oluşturması gerektiğini düşünüyoruz. Önümüzde duran görev çözüm sürecini ve barışı kadınlar cephesinden toplumsallaştırmak; toplumsallaştırarak inşa etmek, müzakere ile mücadeleyi birleştirmektir."

Taşkıran, 9-10 Mayıs’ta İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde gerçekleştirecekleri "Demokratik Çözüm ve Müzakere Sürecinde Kadın Özgürlük Çalıştayı" hakkında bilgi verdi. 

Buna göre, çalıştaya katılacak olan 160 kadın, "Kadın özgürlük sorununun tanımı", "Kadın özgürlüğünün yasal/anayasal ifadeye kavuşturulması, sisteme eşit ve örgütlü katılım, kadının ailede eşitlik ve özgürlük sorunu" başlıklarında atölye çalışmaları gerçekleştirecek. 

BAĞRIYANIK: SÜRECİN BAŞLAMASI KOLAY OLMADI, BİTİRİLMESİ DE KOLAY OLMAYACAK

Basın toplantısında söz alan Bağrıyanık, çözüm sürecinin geldiği aşama için "kritik bir aşama" dedi. Heyetin geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamayı hatırlatan Bağrıyanık, "Bu sürecin kadın özgürlüğü perspektifi ile yürütülmesi açısından da çok ciddi sıkıntılar yaşandığını görüyoruz" dedi. Hükümet ve Cumhurbaşkanı'ndan gelen son açıklamaları hatırlatan Bağrıyanık, "Sürecin başlaması kolay olmadı, bitirilmesi de o kadar kolay olmayacak. Biz kadınlar olarak., sürecin seçimlere kurban edilmesi yaklaşımını kabul etmiyoruz. Bu gelişmelere kadınlar olarak örgütlenerek, barışı toplumsallaştırarak yanıt vereceğiz. Kadınlar olarak barışı da örgütleyerek, demokratik mücadele sürecine eşit katılımı da sağlayarak, öncü rolünü oynayabiliriz" dedi.

HDK Eş sözcüsü Sebahat Tuncel, Dersim soykırımına yol açan bakanlar kurulu kararının alındığı tarih olduğunu hatırlattı, soykırımı kınadı. Kadınların çözüm sürecine katılımının önemine dikkat çeken Tuncel, "Kadınların katılımı, barışın toplumsallaşması açısından önemli" dedi. Çalıştayın yeni bir başlangıcı ifade ettiğini belirten Tuncel, kadınların müzakare sürecine katılım mekanizmalarının da oluşturulacağını söyledi, "Sürecin bitirilmek istendiği bu dönemde kadınların inisiyatif almasının önemli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.