KJK: Jin, Jiyan, Azadi şiarıyla direnmeye devam edeceğiz

‘’Jin, jiyan, Azadi sözleri ile yürümeye, direnmeye ve özgür yaşamı yeniden yaratma çalışmalarına devam edeceğiz’’ denilen KJK açıklamasında, Newroz’da her yerin direniş alanları haline getirilmesini istedi.

KJK Koordinasyonu 8 Mart eylemlerinde alanlara çıkan kadınlar, zindanda, Rojava ve Şengal’de direnen kadınları selamladı.

Yazılı açıklama yapan KJK Koordinasyonu, bu yıl düzenlenen 8 Mart eylem ve etkinliklerine dikkat çekti. Açıklamada, ‘’8 Mart 2017 bütün dünyada, Kürdistan’da büyük bir coşku ile kutlandı. 21. yüzyılda dincilik, milliyetçilik ve cinsiyetçilik zihniyeti ile donatılmış devletçi ve iktidarcı erkek egemen güçlere karşı kadınlar özgürlük ideolojisi temelinde görkemli bir direniş ile karşılık verdi. 8 Mart’ta dünyanın 50 ülkesinde gerçekleşen kadınların iş bırakma eylemleri, Kuzey Amerika’da onlarca ülkede gelişen Kürtaj yasağına karşı geliştirilen eylemlilikler, Ortadoğu’da Kürt kadınlarının öncülüğünde gelişen özgürlük serhildanları tüm insanlığın özgürlük arayışlarının, umutlarının pratikleştiğinin en somut göstergeleri oldu. 21. Yüzyılla birlikte başlayan kadın baharlaşması ve kadın devrimi beş bin yıllık zalim, yalancı erkek egemen iktidarını gerileterek bütün hızı ile yayılmaktadır. Özgürlük temelinde direnen kadınların zılgıtları, çığlıkları, halayları, cesaret dolu yürüyüşleri görkemli bir direnişle büyümektedir. Kadınlar artık ortak örgütlenme ve eylemselleşme adımlarını hızlı bir şekilde atmaktadırlar. İnsanlık, kadın özgürlük mücadelelerinin öncülüğünde ortak örgütlülükleri geliştirerek ve mücadeleyi yükselterek özgür-eşit yaşamı yeniden yaratacaktır. Bu temelde dünyanın 50 ülkesinde Dünya emekçi kadınlar gününde iş bırakan kadınları, Kuzey Amerika’daki kadın direnişlerini, Kürdistan her yerinde ve Türkiye’de tüm zulüm çemberine rağmen onurlu mücadelelerini 8 Mart’ta meydanlara taşıyan tüm kadınların 8 Mart’taki görkemli direnişlerini selamlıyoruz.

‘DAİŞ ZİHNİYETLİ AKP’

Türkiye’de egemen erkek faşizminin, iktidarının, olağan üstü şiddet, tutuklama, işkence uygulamalarına rağmen başta Amed, Van, İstanbul, Ankara olmak üzere sokaklara dökülen, direniş çığlıkları ile özgür ve eşit yaşama ulaşmanın derin tutkusunu yaşayan tüm kadınların direnişlerini ve mücadelelerini saygıyla selamlıyoruz. Bilkent üniversitesinde DAİŞ zihniyetli AKP’nin faşist erkek çetelerinin saldırılarına uğrayan üniversiteli kadınlara karşı gelişen saldırıları nefretle kınıyor, direnişlerini selamlıyor, her zaman yanlarında olduğumuzu belirtmek istiyoruz.’’

ŞENGAL, ROJAVA VE ZİNDANLARDAKİ KADINLAR SELAMLANDI

KJK açıklamasında, zindanlarda, Şengal ve Rojava’da direnen kadınlara da şu mesaj verildi:

Cezaevlerinde tutuklu bulunan tüm kadın siyasetçileri, parlamenterleri, eş başkanları, anaları, Figen Yüksekdağ, Sabahat Tuncel, Gülten Kışanak, Aysel Tuğluk, Ayla Akad, Sara Aktaş, Nurhayat Altun, Çağlar Demirel şahsında zindanlarda direnen tüm yoldaşlarımızı saygı ve sevgi ile selamlıyoruz. Kadınlar zindanlarda Sakine Cansız yoldaşın çizgisinde büyük bir direniş ruhu ile direnmekteler. Zindanlarda tutuklu bulunan tüm kadın yoldaşlarımıza, faşizmin zulmüne karşı bedenlerini açlık grevinde direnişe yatıran yoldaşlarımıza bir kez daha selam olsun diyoruz.

Türkiye’de eşitlik, özgürlük, adalet, barış, insan hakları, doğanın kurtuluşu özgürleşen, örgütlenen, mücadele eden kadınların dayanışması, ortaklaşması ve öncülüğü temelinde gelişecektir. Erdoğan’ın faşist iktidarı kadın direnişleri ile yerle bir olacaktır. Halklar, inançlar, ezilenler kadın özgürlük mücadelesi öncülüğünde özgürlüğü yaratmaktadırlar. 8 Mart 2017 kadın direnişi bunun en somut ifadesi olmuştur.

Rojava Kürdistan’ında insanlığın kurtuluş umutları kadınların öncülüğünde yeniden filizlenmektedir. Rojava devrimi demokratik ulusun kadın öncülüğünde yeniden inşasının gerçekleştiği bir devrimdir. Kuzey Suriye topraklarında başta Afrin, Kobani, Cizre, Şehba, Halep, Minbiç olmak üzere diğer tüm şehirlerde özgürleşmek için çalışan, mücadele eden, mevzilerde direnen tüm kadınları coşkuyla, inançla ve 8 Mart’ın direniş ve eylem ruhu ile selamlıyoruz. Rojhilat’ta İran rejiminin tüm saldırılarına, tehditlerine, yasaklarına karşı 8 Mart’ı kutlayan kadın direnişçilerini, analarımızın, Güney Kürdistan’da bu yıl da kadın rengini ve tavrını ortaya koyan kadınları eylemlerinden dolayı kutluyoruz. Tüm Kürdistanlı kadınları 21 Mart Newroz bayramına giderken bir kez daha ulusal birliğe ve bunun çalışmalarını hızlandırmaya çağırıyoruz.

Şengal’de KDP’nin tüm saldırılarına büyük bir cesaret ve kararlılıkla karşılık veren Ezidi analarımızı, YPŞ- YJŞ güçlerimizi bu mücadele gününde selamlıyoruz. Bilinçlenen, örgütlenen bu temelde büyük bir gelişmeyi yaşayan Ezidi kadınlarının, Ezidi halkımızın Kutsal Ezidxan topraklarındaki direnişini kutluyoruz. Ezidi halkımızın, Kutsal Ezidxan topraklarının işgalini kirli bir şekilde planlayan Türkiye devleti-KDP ittifakını nefretle kınıyoruz. Bu temelde başta Kürdistan kadınları olmak üzere, tüm dünya kadınlarını Şengal halkının, Ezidi kadınlarının haklarını savunmaya, Türk devletinin devşirdiği çeteler tarafından geliştirilen Şengal’i işgal girişimine tavır sahibi olmaya çağırıyoruz. Apocu ruhla, düşünce ve eylem tarzıyla örgütlenmiş olan Kadın Özgürlük Hareketimiz her zaman Ezidi kadınlarının, halkının özgürlük mücadelesinin yanında olacaktır. Şengal’in savunması güçlü bir şekilde yapılacaktır.’’

‘KADINLAR ÖZGÜRLÜKLE SÖZLEŞMELERİNİ YENİLEDİLER’

Tüm dünyada, Ortadoğu ve Kürdistan’da 8 Mart 2017’yi büyük bir kadın direnişi, özgürlük ruhu ile kutlandığını belirten KJK, kadınların özgürlükle sözleşmelerini yenilediklerini vurguladı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: Tarihte direnen, egemenliğe karşı başkaldıran kadınların özgürlük mirasını güçlü sahiplendiler. Beş bin yıllık egemen erkek egemen sistemini asla kabul etmediklerini gösterdiler. 21. Yüzyılda kadınların, halkların, inançların özgürlüğü, ortak demokratik yaşamı biz kadınların ellerinde, öncülüğünde gerçekleşecektir.

Jin, jiyan, Azadi sözleri ile yürümeye, direnmeye ve özgür yaşamı yeniden yaratma çalışmalarına devam edeceğiz. Tüm kadınları önümüzdeki 21 Mart Newroz bayramımızı Kürtlerin yaşadığı her yerde, tarihsel olarak yaratılan direniş değerlerini büyüterek coşku ile kutlamaya çağırıyoruz. 8 Mart’taki kararlı direniş ruhunu ve eylem gücünü Newroz kutlamalarına da yansıtmak, her yeri Newroz ateşiyle harlandırmak, her yeri direniş alanına dönüştürmek için Kürt kadınlarını her yerde eyleme geçmeye çağırıyoruz. Önderliğimizin, halkımızın ve kadınların özgürlüğünü Newroz direniş ateşinde büyütmek için herkesin eyleme geçmesini, baharın dirilişini mücadelenin yükselişiyle buluşturmasını bekliyoruz. Özgürlük Hareketimize karşı topyekün geliştirilen saldırılar karşısında halkımızın ulusal birlik ve direnişini büyüterek özgür Önderlik, Özgür Kürdistan’ı gerçekleştirmenin büyük tarihsel direnişini kadınlar ve gençler öncülüğünde geliştirelim. 8 Mart ve Newrozun direniş ruhunu, toplumsal örgütlü gücünü kadınlar öncülüğünde Türkiye’deki referandumda hayırları çoğaltarak faşist Erdoğan diktatörlüğünü yıkmanın ortak eylemine dönüştürelim. Kadınlar ve halklar olarak seferberlik ruhuyla diktatörlüğe, faşizme, tek adam sultanlığına son vermek için Newroz’da direnişi büyütelim, hayır oyları ile diktatörlüğü tarihin çöplüğüne gömelim.