Kongreya Star 8 Mart'ı kutladı

Kongreya Star Koordinasyonu, 8 Mart'ı kutlayarak, "8 Mart, bize özgür yaşamı inşa için öncülüğümüzü yükseltmemiz gerektiğini gösteriyor" mesajını verdi.

Kongreya Star Koordinasyonu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle bugün yazılı açıklama yaptı.

Açıklamanın başında, "107 yıl önce, şu anda Kapitalist Modernitenin merkezi olan ABD’de eşit yaşam ve çalışma koşulları için kadınlar seslerini yükselterek direnmeye başladılar. İktidarcı sistem ise direnişe katliamla cevap vererek 124 kadını diri diri yaktı. Bu direniş tüm kadınlar için temel mücadele ve direniş mirasıdır" denildi.

Rojava ve Şengal kadınlarının DAİŞ çetelerine karşı direnişine dikkat çekilen açıklamada, “Bugün, Rojava’nın emekçi kadınları, YPJ ve YJŞ savaşçıları faşist DAİŞ çetelerine karşı büyük mücadele vermektedir. Bu onurlu direniş Arin, Destine, Armanc ve Avesta şahsında yükseldi ve toplumda büyük zihinsel değişim etkisi yarattı. Bu, biz kadınlar için çok önemli bir durumdur” diye belirtildi.

'ÖZGÜRLÜK UMUTLADIMIZ HİÇBİR ZAMAN YILMADI'

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Soykırım politikalarını mutlaklaştırmak için kadınlar üzerinde özel politikalar uygulandı. Binlerce kadın cinsel saldırıya uğradı; savaş ganimeti olarak askerlerine verildi, başka yerlere götürülüp satıldı. Hem Kürt hem kadın oldukları için aşağılandılar. Kürdistan’ı statüsüz, hukuksuz ve kimliksiz bir yer haline getirdiler. Kadınları kurban, statüsüz, hukuksuz ve kimliksiz kıldılar. Dışarıdan kılınan bu statüsüzlüğün yanı sıra içeride de iktidarcı sistem aşiret, din ve gelenek adı altında kadın kırımına başlandı. Yüzyıllardır yaşanan bu çok yönlü bu zulme karşı, Kürt kadınlarının özgürlük umutları hiçbir zaman yılmadı.

Çünkü Mezopotamya tarihinde Kürdistan, kadın toplumsal uygarlığının beşiğidir. Özgürlük, hep kadının özünde gizli kalmıştır. Ezidi Meyan Xan, Bese, Zarife, Leyla Qasım, Sakine Cansız, Beritan, Zilan, Viyan Soran, Şilan Kobanê, Şirin Elemhuyi ve sayısız kahraman kadın öncülüğünde Kürt kadınları hiç durmadılar. Özellikle Rojavalı kadınlar, özgür toplum yaşamı için bir sistem inşa ettiler ve tüm dünya için örnek oldular.

Kadın mücadelesi, emek ve direnişi Saraların mücadelesi ile başladı, Beritan ve Zilanlar'la yükseldi, Arin ve Destinalar'ın fedailiği ile en üst merhaleye taşındı.

'YAŞAMI İNŞA ETMEK İÇİN ÖNCÜ OLALIM'

8 Mart’ın Kongreya Star olarak bizlere gösterdiği şey, özgür yaşamı inşa etmek için öncülük etmemiz gerektiğidir. Görevlerimize sahip çıkarak kadını yaşadığı zulüm ve acıyı direniş, mücadele ve özgürlüğe dönüştürelim. 8 Mart’ı en güçlü karşılayış mücadeleyi yükseltmek olacaktır.

Öncelikle özgür yaşam yaratıcısı, kadın yoldaşı Önder Apo’nun 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutluyoruz. Heval Sara, Rojibin,Ronahi, Arin şahsında tüm devrim şehitlerini anarak önlerinde saygı ile eğiliyoruz. Tüm mücadeleci ve özgürlük sevdalısı dünya kadınlarının 8 Mart’ını kutlayarak zaferin bizim olacağını söylüyoruz. Tüm Kürt kadınlarının, dünya kadınlarının ve en ön saflarda özgürlük mücadelesi yürüten kahraman direniş güçlerimizin 8 Mart’ını kutluyoruz.”