Kürdistan'da devlet ve erkekler, bir yılda 94 kadını katletti

İHD Amed Şubesi Kadın Komisyonu, Kürdistan'da kadınlara dönük uygulanan şiddet raporunu açıkladı. Raporda, son bir yılda erkek-devlet işbirliğiyle 94 kadının katledildiği vurgulandı. Raporda, yapılması gerekenler de sıralandı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi Kadın Komisyonu, 25 Kasım 2015 ile 25 Kasım 2016 tarihleri arasında Kürt kentlerinde yaşanan kadına yönelik şiddet raporunu açıkladı. Toplantının düzenlendiği dernek binasına, "Jin jîngeha mirovahiyê ye, ji qirkirina jinê re na!" yazılı pankart asıldı.

Toplantıda, İHD Kadın Komisyonu Üyesi Gülistan Yalçındağ Gençer tarafından değerlendirme yapıldı. Kadınların erkek ve devletin işbirliğiyle baskıya, şiddete ve cinayete uğradığına dikkati çeken Gençer, OHAL kapsamında kadına yönelik şiddetin artış gösterdiğine işaret etti. 

TALEP VE ÇAĞRILAR

Raporda şu ifadelere yer verildi:

- Kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için toplumsal alanda çalışmalar yapılmalı, kadına yönelik şiddeti meşru gösteren politikalara son verilmelidir.

- Kadına yönelik şiddetin sona ermesi amacıyla, yapılacak tüm çalışmalarda kadın kurumları ile insan hakları örgütlerinin önerileri doğrultusunda yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Politikaların hayata geçirilmesi için ilgili tüm kadın ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapılmalıdır.

- Gözaltı birimleri ile gözaltı yerleri dışında kadına karşı gerçekleştirilen işkence, cinsel işkence ve kötü muamele uygulamalarına son verilmelidir.

- Kadın cinayeti suçunu işleyen faillerin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılması için yasal değişiklik yapılmalıdır. Kadına karşı gerçekleştirilen taciz, tecavüz, katliam dosyalarında haksız tahrik, iyi hal indiriminden vazgeçilmeli, soruşturmaların etkin yürütülebilmesi için, kadının beyanı esas alınmalıdır.

- Medyanın dili cinsiyetçi ve ayrımcı ifadelerden arınmalı, kadına yönelik her türlü şiddet kınanmalıdır.

- OHAL uygulamasına son verilmelidir. OHAL gerekçesi ile derneklerin kapatılma kararları geri alınmalıdır.

- OHAL gerekçesiyle düşünce ve ifade özgürlüğü hakkına, örgütlenme özgürlüğü hakkına, kişi güvenliği ve özgürlüğü hakkına, toplantı ve gösteri yapma hakkına, basın özgürlüğüne dokunulmamalıdır. Seçilmiş Belediye eş başkanları ile milletvekilleri derhal serbest bırakılmalıdır. Biz insan hakları savunucuları, kadına yönelik şiddetin bir insanlık suçu olduğunu vurguluyor, kadına yönelik her türlü şiddet ve ayrımcı politikalar sonlanana dek mücadelemize kararlılıkla devam edeceğimizi ifade ediyoruz.

94 KADININ KATİLİ: ERKEK-DEVLET

Raporda, son bir yılda 94 kadının asker, polis ve aile şiddet sonucu yaşamını yitirdiği, en az 39 kadının maruz kaldığı şiddet nedeniyle yaralandığı ve ilgili mercilere başvuru yaptığı kaydedildi. En az 26 kadının gözaltında, gözaltı yerleri dışında ve cezaevlerinde işkence ile kötü muameleye maruz kaldığı bilgisi de raporda yer aldı.