GÖRÜNTÜLÜ

Kürt kadınlar: Erkek devlete ve feodalizme hayır!

İsviçre, Rusya ve Avusturya'da 25 Kasım eylemleri düzenlendi.

Kürt kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle eylemlerini sürdürüyor.
Yekitiya Jinen Kurdistan Swisre (YJK-S), 25 Kasım nedeniyle Türkiyeli, feminist, sosyalist ve anarşist kadın kurumları ile ortak eylem düzenledi. 
İsviçre’nin Zürih kentinde Kunsthaus’ta tüm katılımcıların kendi ana dili ile selamlaması ile başlayan eylemde, Kürt kadın meclis ve komünleri kendi pankartlarını taşıdı. ‘Saralar'dan Sêvêler'e direniş ruhuyla mücadeleyi yükseltelim’ ve  ‘Erkek faşizmine geçit yok’ pankartlarının taşındığı eylem, yürüyüş ile devam etti. Kentin en işlek yerlerinde 2 saat süren yürüyüşte, kadına yönelik her türlü saldırılara karşı birçok duvarda yazılama yapıldı. Tüm kurumların kendi mesajını okuduğu yürüyüşte, kentin yüksek yerlerine ‘Kürt halkına karşı yürütülen savaşa son ver’ ve ‘Kadına yönelik katliamları durdurmak için mücadele ediyoruz’ yazılı pankartlar da asıldı. 
Davul ve erbane eşliğinde Kürtçe, Almanca ve İspanyolca şarkıların da söylendiği yürüyüş ‘Jîn, jiyan, azadi’, ‘Erkek devlete ve feodalizme hayır’ sloganları ile son buldu. 

ADİGEY

Rusya Federasyonu'na bağlı Adigey Özerk Cumhuriyeti'nde yaşayan Kürt kadınlar, 25 Kasım Günü vesilesiyle bir araya geldi.  Adigey Kürt Kültür Otonomisi binasında bir araya gelen kadınlar, 25 Kasım'ı kutlarken, Türk devletinin Kürt seçilmişlere karşı başlatmış olduğu siyasi soykırım uygulamalarını protesto etti.
Adigey Kürt Kadın Organizasyonu öncülüğünde toplanan kadınlara hitap eden Rusya Kürt Kadın Hareketi Yönetim Üyesi Mizgin Jinda, "Kadınlara yılın her günü şiddet uygulanırken sadece bir günde kadına yönelik şiddeti anımsamak yetersiz oluyor. Erkek egemenlikli sistemin kadınlara karşı uyguladığı şiddeti her alanda protesto ederek mücadelemizi yükseltmeliyiz” dedi.
Konuşmasının sonunda AKP faşizminin Kuzey Kürdistan’da uyguladığı devlet terörüne değinen Jinda, şöyle dedi: "Milyonlarca kişinin oyunu almış milletvekilleri ve belediye başkanları sudan gerekçelerle gözaltına alınıyor. Türkiye’de AKP 5-10 milyon kişinin desteğini arkasına alarak 70 milyon kişiye zulüm yapıyor. Kürt halkı bu faşist zihniyete karşı mücadeleyi yükselterek mücadelesini zaferle taçlandıracaktır.”
Toplantıya katılan kadınlar günün anlam ve önemine ilişkin görüşlerini de dile getirdi. Toplantı, kadınların “Bijî Serok Apo” ve “Jîn, jiyan, azadi” sloganlarıyla son buldu. 

AVUSTURYA

Avusturya'nın dört merkezinde de 25 Kasım eylemleri düzenlendi.
Başkent Viyana'da 'Sara-Hep Kavgaydı Yaşamım' belgeseli ve bir panel düzenlendi.
St. Pölten'in en işlek caddesinde Kadın Komisyonu öncülüğünde stant kuruldu. Bildirilerin okunduğu standa Avusturyalılar da ilgi gösterdi. Kadınlar, Kürdistan'da yaşanan gelişmeler hakkında da bilgi verdi.
Wels bölgesinde de Demokratik Kürt Toplum Merkezinde panel düzenlendi. Panelde, Kürdistan'da yaşamın içinde, savaşta ve siyasette kadına dönük şiddetin olduğu, örgütlenme ve bilinçlenme ile bunun aşılması gerektiği belirtildi. 
Panelde, HDP'li milletvekillerinin tutuklanması ve devam eden siyasi soykırım saldırıları da kınandı.
Linz kentinde de 25 Kasım vesilesiyle halk toplantısı yapıldı. Yine  'Sara-Hep Kavgaydı Yaşamım' belgeseli de izlendi.

HANNOVER

Almanya'nın Hannover kentinde Ronahî Kadin Meclisi, JXK ve Alman kurumlar, 25 Kasım vesilesiyle bir yürüyüş düzenledi.
Schiller Denkmal'de buluşan kadınlar adına yapılan açıklamada, "Hannover/Hameln'de bir kadın eğer kocası tarafından vahşice saldırıya uğruyorsa, mücadelemizi daha fazla yükseltmeliyiz. Bir kadın bile şiddete uğramamalı" denildi.
Yürüyüşe Êzidî Kadın Meclisi, Die Linke, Courage, MLPD, DİDF ve anti-faşist kurumlar da katıldı.
Eylem de sık sık "Bijî Serok Apo", "Jîn, jiyan, azadi" sloganları atıldı.