Muş ve Vanlı kadınlar: HAYIR!

Muş ve Van Gürpınar'daki kadınlar 8 Mart etkinliklerinde bir araya geldi. Kadınlar, referandum için 'HAYIR' mesajı verdi.

Muş’ta Tevgera Jinên Azad (TJA) tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında “Kadın Buluşması” düzenlendi. HDP ilçe binasında düzenlenen buluşmaya, HDP Muş Milletvekili Burcu çelik Özkan, DTK Divan Sözcüsü Gülistan Akel, DBP, HDP yöneticileri ile rengarenk kıyafetleriyle çok sayıda kadın katıldı. Saygı duruşunun ardından, “Kürt ulusal mücadelesi ile beraber kadın kurtuluş mücadelesi” adlı sinevizyon izlendi. 

Akel, kadına dönük işkenceyi büyüten erkek egemen zihniyetin en büyük destekçisinin devlet olduğuna değinerek, şunları söyledi: "Kadını katleden zihniyete karşı mücadele etme günüdür. Dünyanın neresinde olursa olsun zulüm gören her kadın için mücadele vereceğiz. Kürt kadınları artık dünyada mücadelenin adı oldu. Bunun en büyük örneği Kobanê direnişidir. Orada Amerikan, İngiliz kadınlar Kürt kadınıyla kıyım politikasına karşı mücadelenin cesareti oldu. Kadının varlığını kabul etmeyen zihniyete karşı biz 'Hayır’ diyeceğiz. Hayırlı 16 Nisan diliyorum."

HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan ise HDP’li tutuklu kadın vekilleri hatırlattı. “Yok etme” politikasının sadece Türkiye’de değil Rakka, Kobanê, Minbic, Şengal’de eş zamanlı devam ettiğini söyleyen Özkan, AKP'nin 15 yıllık iktidarı boyunca çıkardığı politikalarının barıştan yana olmadığını dile getişrerek, "Sadece kadın ölümlerini arttırdı. Cinsiyetçi söylemlerle kadın katliamlarının yolunu açmıştır. Biz ‘Kadın dünyanın yarısıdır’ diyor ve her şeyiyle siyasal, sosyal, toplumsal alanda nesne değil öznedir diyoruz. Varlığımızı erkeklere, erk zihniyete borçlu değiliz bir şey de beklemiyoruz. Bugün aslında açık şekilde tehdit edilen kadın ve kazanımlarıdır" diye konuştu.

Kadınlar, çalınan müzikler eşliğinde halay çekerek 8 Mart’ı kutladı. 

VAN

Van’ın Gürpınar ilçesinde de, 8 Mart etkinlikleri kapsamında TJA tarafından Kadın Buluşması düzenlendi. DBP ilçe binasında yapılan buluşmaya, HDP ve DBP’li kadın yöneticiler, HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan ile çok sayıda kadın katıldı. Saygı duruşunun ardından mücadele tarihinde yer edinmiş kadınların hayatını anlatan slayt gösterimi yapıldı. 

Yerine kayyum atanan Gürpınar Belediye Eş Başkanı Yıldız Çetin, OHAL koşullarında 8 Mart’ı kutladıklarını hatırlatarak, “Bu inançla cesaretle biz referanduma güçlü bir şekilde katılacağız. Bizim irademizi tanımayan sisteme elbette cevap vereceğiz” dedi.

HDP’li Vekil Özgökçe ise şunları ifade etti: “Bugün biliyorsunuz ki yıllardır fabrikada erkeklerden daha fazla emek sarf edip ama emeğinin asla karşılığını alamayan kadınların başkaldırı günüdür. Sadece bir fabrikadaki dokuma işçisi kadınların başlattığı bir gün değildir. Bütün kadınların tarih boyunca karşısında duran sermaye iktidarları hep kadının emeğini hiçe saymıştır. Kadınlar sesini çıkardığında onlara zalimce ölümü dayatabilmiştir.”

Referandumda kadınlara tekrar faşizmin dayatıldığını söyleyen Özgökçe, şöyle devam etti: “Anayasa'nın içinde asla işçiler, emekçiler Kürtler ve kadınlar yoktur. Halkımızı ‘özerklik var’ adı altında kandırıyorlar. Bu oyunlara karşı sandıkta cevabını vermelidir. Kentin bütün iradesini tanımayan, vekilini cezaevinde rehin tutan hükümet mi bize özerklik verecek? 16 Nisan'a kadar bütün günlerimiz ‘Hayırlı’ olarak geçmelidir."

Özgökçe, iktidarın sürece kadın bedenini teşhir ederek, kadınları öldürerek başladığını, kadın bedeni üzerinde katliamlarına başlayan sisteme karşı kadınların “Hayır” diyerek cevabını vereceğini kaydetti.

Öte yandan Van’da düzenlenecek 8 Mart miting için valiliğe yapılan başvuru ise kadınların kararlı tutumunun ardından kabul edildi. 8 Mart’ta düzenlenecek miting saat 10.00’da Musa Anter Kültür Parkı kavşağında yapılacak.