Özünver: Kadın ve çocuklar bıçak sırtında yaşıyor!

Van Kadın Dernek Başkanı Özünver, AKP politikalarının kadın cinayeti ve çocuk istismarlarını artırdığını açıkladı.

Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da 2016 yılında 236 kadın öldürüldü, 71 kadın tacize ve 373 kız çocuğu istismara uğradı. Çocuk istismarlarının yüzde 59’u okullarda yaşandı. Bu olaylardan sadece 126’sının faili bulunurken, 18 kişi tutuksuz yargılandı. İstismarların en çoğu okul ortamlarında oluyor ve bunlarda sadece 3 öğretmen açığa alındı. Bu öğretmenlerden biri İmam Hatip Okulundan bir başka okula atandı. 

Van Kadın Dernek (VAKAD) Başkanı Songül Özünver, 2016 yılı içerisinde kadına ve çocuklara yönelik şiddet ve istismarları ANF’ye değerlendirdi. 

Özünver, “Türkiye de kadın ölümleri, intihar süsü verilerek, suçlular aklanıyor" dedi.

‘KATLEDENLER YARGILANMIYOR’

Özünver, en son 2016 yılı ile beraber Türkiye'de kadın cinayetleri ve çocuk istismarlarının artık doruk noktasına ulaşmış olduğunu belirtti. Van merkez ve kırsal mahallelerde yaptıkları araştırmalara da dikkati çeken Özünver, “Ne yazık ki kadın cinayetleri ve çocuk istismarında bulunanlar yargılanmıyor. Birçok kadın eşi tarafından öldürülerek intihar süsü veriliyor; üstü kapatılıyor. Biz bu durumu birçok kez Van merkezde ve köylerinde yaptığımız inceleme ve araştırmalarda da gördük" dedi. 

'İNTİHAR SÜSÜ VERİLİYOR'

Bir yıl içerisinde 40 kadının Van'da intihar ettiğinin açıklandığına dikkati çeken Özünver, “Tespitlerimize göre, en az bu sayının yarısı öldürülmüş ve buna intihar süsü verilmiş. Örneğin, 11 yaşındaki bir kız çocuğunun intihar etmesi için hiçbir sebep olduğuna inanmıyorum. Bu çok açık ki, bazı kişiler tarafından öldürülmüştür. Çok uzağa gitmeden Van'da onlarca istismar başvuruları alıyoruz. Van'da olduğu gibi Türkiye genelinde de kadın ve çocuklar için yaşamak çok zorlaşmış. Açıkçası artık Türkiye'de yaşamak bıçak sırtında yaşamak gibidir" şeklinde konuştu.  

'DERNEKLER KAPATILDI; KADINLAR AÇIK HEDEF YAPILDI!'

Özünver, özelikle OHAL’in ilan edilmesinin ardından kadınlar üzerindeki şiddet ve baskının artığını söyledi. Songül Özünver, “Kadın dernekleri iktidarın hedefi haline gelmiş durumda. OHAL sürecinde kadın dernekleri kapatılarak, korumasız bırakılan kadınlar şiddet ve baskılarla yüz yüze bırakıldı. Artan kadın cinayetleri ve istismarların önüne geçmek için tekrar kadın dernekleri ve kuruluşların açılması gerekiyor. VAKAD kapatılmayı hak etmiyor ve tekrar açılması gerekiyor. Tüm kadınlara çağrımdır: Ne kadar derneğimiz kapatılmış olsa da bize ulaşmaya çalışsınlar.”