GÖRÜNTÜLÜ

‘Şehit Sara’nın izinde yürüyoruz’

Paris katliamına ilişkin konuşan YJA Star gerillaları, “Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in yolunda yürüyeceğiz” mesajı verdi.

 

PKK’nin kurucu ve öncü kadrolarından Sakine Cansız (Sara) ile Fidan Doğan (Rojbin) ve Leyla Şaylemez (Ronahi) katledilişinin yıldönümünde YJA-STAR gerillaları tarafından anıldı.

‘ONLAR ÖZGÜRLÜK ÇİZGİMİZ OLDU’

Delila Garzan: 9 Ocak komplosunu kınıyor ve katledilen yoldaşlarımıza bağlılık sözümü tekrar yineliyorum. Şehit Sara ve yoldaşlarını görememek, onlarla yaşayamamak büyük bir şansızlıktı benim için. Katliam gerçekleştirildiğinde PKK’ye katılmamıştım. Ş. Sara’yı sadece isim olarak tanıyordum ve PKK’nin kurucu kadrolarından olduğunu biliyordum. Fakat yaşamını geniş bir şekilde öğrenme imkânım olmamıştı. Şehit düştüğünde büyük etki yaratmıştı. Bu durum dikkatimi çok çekmişti. Sonra araştırmaya başladım. Tüm dünyada bu kadar etki yaratan kadın devrimcinin kim olduğunu, mücadelesini yakından tanımak istedim. Bir süre sonra yaşamının nasıl mücadele ile geçirdiğini, faşist Türk devletinin kirli uygulamalarına karşı nasıl direndiğini öğrendim. Bunlar üzerimde çok etki yarattı. Sistemdeki kadın güçsüzleştirilmiş, iradesi elinden alınmıştı. Hâlbuki Şehit Sara tüm dünya üzerinde etki yaratmıştı. Direnen bir kadındı. Onda farklı bir güç görmüştüm. Bu durum hedeflerime daha büyük sarılmayı beraberinde getirmişti. Onunla zaman geçirmeyi çok istemiştim. Fakat onunla kalamamak onu yaşayamamak anlamına gelmiyor. Onunla kalan arkadaşlar yaşam tarzını, duruşunu anlatınca doğrusu farklı duygular içine giriyor insan. Özellikle de Önderliğimizin Şehit Sara üzerindeki değerlendirmelerini sürekli okuyoruz. Yine ‘Hep Kavgaydı Yaşamım’ kitabını okuduktan sonra hep düz baktığım yaşama daha farklı açılardan bakmayı öğrendim. Yaşamımda ne olursa olsun pes etmemeyi ve her zaman mücadele etmek gerektiğini anladım. Düşman belki bu şekilde bir darbe vuracağını sandı. Ama unuttuğu bir şey var ki PKK’de her gidenin arkasından binlercesi doğuyor. Şehit Sara ve diğer yoldaşlarının da arkasında binlercesi var oldu. Binlerce kadın gerillaya katıldı. Şehit Sara, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez bizim için özgürlük çizgisidir. Ve her zaman da takipçileri olacağız.

‘ŞEHİT SARA BENİ PKK İLE BULUŞTURDU’

Rûken Ezda: Şehit Sara, Özgürlük Hareketi’nin başından beri kadın özgürlüğü için büyük bir güç olmuştur. Kürt halkının varlığı henüz tartışmaya bile konulamazken Şehit Sara, Kürt halkını yeniden dirilten PKK’nin kurucuları arasında yer aldı.

Katılımımda en büyük etkiyi Heval Sara yarattı. Heval Sara’nın yaşamını, mücadelesini gördükten sonra bir kadın olarak güçlü gördüm kendimi. Kadın her şeyi yapabilirmiş dedim. Feodal bir toplumda büyüdüm. Bir kadın olarak çok zorluklar yaşadım. Kadının tüm doğal haklarından uzaklaştırıldığı bir ortamda Şehit Sara’yı tanıyıp katılmak yaşamımda büyük değişim yarattı. Şehit Sara beni PKK yaşamı ile buluşturdu. Şimdi tüm kadınların özgürlüğünü tekrar elde etmesi için mücadele ediyorum. Bu Şehit Sara sayesinde oldu. Yaşadığım süre boyunca onun mücadelesine layık olmak için savaşacağım.

‘O BİZİM ÖZGÜRLÜK YOLUMUZDUR’

Aryen Sozdar: Şehit Sara bizim özgürlük yolumuzdur. O tarihte isim yazılmış bir devrimcidir. Şehit Sara onca şey yaşadı ama hiç pes etmedi. Direnişini arttırdı. Bazen yaşamıma bakıyorum. Ona layık olmadığımı görüyorum. Kendimi bu konuda çok eksik hissediyorum. Bunun için sürekli bir çaba içindeyim. Tüm gerillaların özellikle de kadın gerillaların O’nun mirasına sahip çıkması gerekiyor.

‘O BENİM TANRIÇAMDIR’

Çiya Amed: Şehit Sara benim tanrıçamdır. Bence tüm kadınların özellikle araştırması, okuması gereken bir devrimcidir. PKK içinde önemli bir rolü vardır. Aslında sadece PKK içinde değil tüm dünyada etki eden bir mücadelenin sahibidir. Sürekli isyancı, kavga ile geçen yaşamını kendime örnek alıyorum. Öyle sıradan yaşamadı. Ben de Şehit Sara kişiliğini kendimde yaratmak istiyorum. O nasıl ki yaşamında hep kavga içinde olduysa biz de hem kişiliğimizle hem düşmanla büyük bir kavga içinde olacağız.

‘SÖMÜRGECİ ZİHNİYET ONLARDAN KORKTU’

Şilan Kobanê: Şehit Sara, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’i saygı ile anıyorum. Yaşadığım süre boyunca bir YJA-STAR gerillası olarak onların mücadelelerini sürdüreceğim. Onlar erkek egemen zihniyetin karşısında büyük savaşım verdiler. Sömürgeci zihniyet onların direnişine tahammül edemedi. Ama o kör zihniyet şunun farkına varmalıdır ki bir Sara gider binlerce Sara, Fidan, Leyla doğar. Hepimiz onların izinden yürüyoruz. Ben kendim de bir YJA-STAR gerillası olarak büyük bir mücadele içerisindeyim. Şehit Sara’dan aldığımız çok şey var. Esad Oktay’ın işkencelerine karşı başı dik bir duruş sergiledi. Özgür kadının duruşu idi bu. Bize düşen Şehit Sara ve onun yoldaşlarının yolunu takip etmektir. Düşman onların direnişinden korktu ki böylesine bir saldırı gerçekleştirdi. Onun çizgisi mücadele, güç çizgisidir. Kadın özgürlük mücadelesini yükseltmek ve tüm dünyadaki kadınları özgürleştirene dek savaşmak bizim için temel ilkedir.