Şengalli Berivan: Katliama sessiz kalamazdım

Şengal katliamı tanığı Nûda Berivan, “PKK yaşamı dönüm noktam oldu, ikinci yaşamım oldu, kendimi yeniden var ettim” diyerek, PKK saflarına katılış sebeplerini anlattı.

Şengal katliamının tanığı Nûda Berivan, niçin bir YJA-STAR gerillası olduğunu ANF’ye anlattı.

Gerilla alanlarındaki yolculuğumuz devam ediyor. Attığımız her adımda bin bir güzellikle karşılaşıyoruz. Hele ki gerilla yaşamıyla bütünleşince bir başka oluyor. Fotoğraflarımıza gerilla yaşamından birçok kare sığdırmaya devam ediyoruz.

PKK’nin değiştirdiği yaşamları dinledikçe, etkilenmemek elde değil. Dinlediğimiz her bir gerilla; “PKK yaşamı dönüm noktam oldu, ikinci yaşamım oldu, kendimi yeniden var ettim” diyor. Gerçekten de yaşamlarını anlatırken, özellikle kadınlarda, büyük dönüşümler yaşandığını anlıyoruz. Bu sefer ele almak istediğimiz, Şengal’deki katliamdan kurtulan 19 yaşındaki Nûda’nın yaşamı.

‘SIRTIMIZDAN VURDULAR’

Nûda Berivan, bir YJA-STAR gerillasıdır. Şengal katliamında yaşamını yitiren binlerce Êzidî kadının, gencin, çocuğun intikamını almak için 2016 yılında PKK saflarına katılır. Nûda, Şengal katliamında yaşadıklarından bahsetmek istemiyor. Ben de fazla zorlamıyorum. Sadece Êzidî bir kadın olarak PKK’ye katılımını, kendisindeki değişimleri bizimle paylaşabileceğini söyledi. PKK yaşamının kendisinde oluşturduğu değişimleri, Nûda’nın ağzından dinleyelim:

“Bir Êzidî kadını olarak, yaşatılanlara ve yaşanılanlara sessiz kalamazdım. Halkım katledilmişti. Tüm değerlerimiz yok edilmişti. Kadınlarımız pazarlarda köle olarak satılmış, tecavüze uğramışlardı. Ferman olduğunda bunu kimin yaptığını önce anlayamadık. Sonradan gördük ki, bizi koruması gereken KDP, bizi sırtımızdan vurmuş. Buna karşın Önderlik felsefesiyle donatılmış PKK gerillaları bizi korudu. Bizi yeniden diriltti. Ben de bir Êzidî kadın olarak, var olanlara sessiz kalamazdım. Ne olursa olsun Şengal halkının intikamını almalıydım.

İntikamımı almanın en doğru ve güçlü yeri PKK’ydi. PKK’ye katılım kararı aldım. Dağa geldikten sonra Önder Apo’yu daha iyi tanıma şansım oldu. Aynı zamanda tarihimizi, kültürümüzü yakından araştırma imkânım oldu. Önderliği okudukça bir kuş gibi hafiflediğimi hissediyordum. Yine kadın tarihini, insanlık tarihini geniş bir şekilde öğrendik. Kapitalist Modernite sistemini geniş bir şekilde çözümleme şansını yakaladım. Şimdi bir kadın olarak kendimi çok daha güçlü hissediyorum. Sadece DAİŞ’e karşı değil tüm sömürgeci güçler ve piyonlarına karşı savaşmak için kendimi eğitiyorum.”

‘ÊZİDİ KADINLARI PKK YAŞAMINI TANIMALIDIR’

Son olarak Şengalli kadınlara ve gençlere çağrıda bulunmak isteyen Nûda, şunları söyledi: “PKK’de bir yılım doldu. Sanki on yıldır eğitim görüyor gibi hissediyorum. Aldığım eğitim beni çok iyi tecrübelendirdi. Sadece Şengalli kadınlar değil tüm Êzidî kadınlar, özgürlükleri yolunda adım atmak istiyorlarsa, gelip PKK yaşamını tanımalıdırlar. Onların da saflarımıza katılıp, çetelere karşı sonuna kadar savaşmalarını istiyorum.”

Farklı yaşam arayışlarımız, başka yolculuklarla devam edecek.