Uca: Kürt halkı yıkımın hesabını referandumda soracak

HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca, diktatörlük rejiminin oylanacağı referandum gündemi üzerine ANF'ye değerlendirmede bulundu...

HDP Amed Milletvekilli Uca, Sur halkının çoktan tercihini yaptığını, yıkımın hesabını referandumda soracağını belirtti. Referandum konuda Kürt halkının siyasetçilerden bile daha kararlı olduğuna dikkati çeken Uca, "Halkta ilk defa bu kadar net bir tavır var. Bu tavır 7 Haziran, 1 Kasım seçimlerdeki   tavırdan da öte” dedi. 

HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca, diktatörlük rejiminin oylanacağı referandum gündemi üzerine ANF'ye değerlendirmede bulundu...

Kürt halkının referanduma büyük zorluklar ve acılar içinde girdiğini belirten Uca, Sur'un dört mahallesinde hâlâ 'sokağa çıkma yasağı'nın sürdüğünü belirterek, "Biz milletvekilleri olarak da bu mahallelere giremiyoruz. Orada ne olduğunu bilmiyoruz” dedi. Hakan Aslan isimli gencin 1 senedir cenazesinin bulunamadığını, bundan ötürü ailenin taziye çadırı dahi kuramadığını anlatan Uca, sadece Sur’da değil Şırnak, Cizre, Nusaybin’de Kürt halkının kayıp cenazelerinin ve yüzlerce yıkılmış binanın getirdiği acı atmosferi içinde referanduma gireceğine dikkat çekti. 

‘HİLELERE KARŞI UYANIK OLMAK GEREK'

Uca, göç etmek zorunda kalan binlerce ailenin ikametlerinin bilinmemesinin 16 Nisan'da yapılacak oylama açısından büyük bir sorun yaratacağını söyledi.  Hile tehlikesine işaret eden Uca, Batman’da seçmen kaydını kontrol eden bir kişinin ev adresine iki Suriyelinin kayıtlı çıktığını gördüğünü hatırlatarak, referandumda ‘evet ‘çıkmasını isteyen hükümetin Suriyelileri kullanabileceğine vurgu yaptı. Hilelere karşı çok uyanık olmak gerektiğinin altını çizen Uca, “Sur’da oy kullanacak okul bile kalmadı. Halkın nerede oy kullanacağı da belirsiz” diye konuştu. Uca, tüm bu sorunlara karşı halk toplantıları yapacaklarını, komisyon kuracaklarını aktardı. 

‘HALK TAVRINDA ÇOK NET'

Halkın iradesinin gasp edildiği Sur Belediyesi’nde şimdiden ‘evet' için kampanya başlatıldığını belirten Uca, bunun boş bir çaba olduğunu ifade etti. Uca, Sur halkının çoktan tercihini yaptığını ve yıkımın hesabını referandumda soracağını kaydetti. Bu konuda Kürt halkının siyasetçilerden bile daha kararlı olduğunu vurgulayan Uca, “Halkta ilk defa bu kadar net bir tavır var. Bu tavır 7 Haziran, 1 Kasım seçimlerinden alınan tavırdan da öte. Diyarbakır’da karşılaştığımız her insan referandumu yıkıma karşı bir hesap sorma yeri olarak görüyor ve 'Hayır’ kampanyasını siyasetçilerin yerine yürütmek istiyor. Bu çok büyük bir moral kaynağı” dedi.    

‘YA KÖLELİK, YA ONURLU YAŞAM!'

Referandumun tüm Türkiye halkları için büyük bir önem taşıdığına işaret eden Uca, "Bu referandumda Türkiye halkları kendi kaderini tayin edecekler. Ya köleliği ya da onurlu yaşamı seçecekler” diye konuştu. Dayatılan tekçiliğe karşı köy köy, ev ev, kapı kapı gezeceklerini vurgulayan HDP Milletvekili Feleknas Uca, “Bu referandum basit ve normal bir referandum değil; bu referandum özellikle Kürt statüsü, tüm Türkiye ‘de yaşayan halkların, tüm inançların özgürlüğü için bir cevap olacak. Biz 'Hayır' diyeceğiz ve kazanacağız” dedi.