GÖRÜNTÜLÜ

Van’da binlerce kadın alanlara aktı: 'HAYIR'ın öncüsüyüz

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Van’da binlerce kişinin katılımıyla kutlandı. Kutlamalarda konuşan DBP Eş Genel Başkan Vekili Gülcihan Şimşek, kadınların 16 Nisan referandumunda 'Hayır’ın öncüsü olacağını söyledi.

Van’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamaları Musa Anter Barış Parkı Kültür Kavşağı'nda gerçekleştirildi. Kutlama alanına kadınlar yöresel kıyafetlerle akın ederken, alana ‘Kadın örgütlülüğüyle özgür yaşama’, ‘Kadın direnişi ile özgürlük mutlaka kazanacaktır’ ve ‘Jin, jiyan, azadi’ yazılı pankartlar asıldı. Kadınlar son yıllarda infaz edilen kadınların posterlerini de açtı.

Kutlamalara DBP Eş Genel Başkan Vekili Gülcihan Şimşek, HDP Van İl Eş Başkanı Gülistan Orhan, HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir, Muş Milletvekili Burcu Çelik, Barış Anneleri, belediye eş başkanları, TJA aktivistleri ve binlerce kadın katıldı.

Kadınlar miting alanına gelmeden önce caddelerde halka karanfil dağıttı. Mitingde tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın, DBP Van il eş başkanları Sevinç Şeker, Caziye Duman ile yurt dışında bulunan HDP Van Milletvekili Tuba Hezer’ın mesajları okundu.

Saygı duruşunun ardından söz alan HDP Van İl Eş Başkanı Gülistan Orhan, 'HAYIR' çağrısında bulunurken, tüm kadınları seferberlik içinde referanduma ilişkin çalışmaya çağırdı.

ÖZGÖKÇE: YÜKSEKDAĞ HAKKINDAKİ KARARI TANIMIYORUZ

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe de yaptığı konuşmada OHAL koşullarında, katliamlarla, baskılarla boğuşan kadınların bugün Van’da her şeye rağmen alana geldiğini belirterek, Vanlı kadınların halkın vicdanını haykırdığını kaydetti. Konuşmasını tutuklu kadın siyasetçilere değinerek sürdüren Özgökçe, "Halkımızın iradesine saygı duymayanlara biz de boyun eğmeyeceğiz ve 'HAYIR' diyeceğiz. Van’da yüzde 75 oy ile halkın vekili seçilmiş olan Sayın Figen Yüksekdağ bu halkın meşru temsilcisidir. Sayın Yüksekdağ’ı, belediye eş başkanlarımızı ve tüm tutuklu kadın siyasetçileri onlar değil halkımız seçti. Bu yüzden onların verdiği kararların bizim için bir hükmü yoktur ve yok sayıyoruz" dedi.

'HAYIR!'

Kadınların bugün emeğine, kimliğine bir kez daha sahip çıktığını dile getiren Özgkökçe, "Şengal’de, okulda, fabrikada direnen yürekli tüm yoldaşlarımıza binlerce kez selam olsun. Varlığımızı hiçe sayanlara en yüksek sesle HAYIR diyeceğiz. 2017’de devam kadın katliamlarına karşı HAYIR diyeceğiz. Tüm politikalarını kadını katletmek üzerine kurgulayan AKP’ye HAYIR diyeceğiz. Ağır bedellerle, mücadele ile elde ettiğimiz kazanımlarımızı OHAL ile, KHK ile teslim etmeyeceğiz ve işte bu yüzden HAYIR diyeceğiz" şeklinde konuştu.

TAŞDEMİR: TAYBET ANA’NIN HESABINI SANDIKTA SORACAĞIZ

Özgökçe’nin ardından söz alan HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir ise, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve tutuklu bulunan kadın siyasetçileri selamlayarak başladığı konuşmasında Kürt halkının tarihi günlerden geçtiğini belirterek, şunları söyledi:

"Sanıyorlar ki kadınlar susacak, sanıyorlar ki halkımız sessiz kalacak. İşte bugün bir kez daha yanıldılar. Kadınlar asla boyun eğmedi, eğmeyecek. Sakine, Fidan, Leyla, Seve, Fatma, Pakizeler ve Sayın Öcalan’ın yarattığı büyük emekler ve mücadele mirasıyla özgürlüğe yürüyoruz. 16 Nisan’da halkımız zulme, kayyuma, KHK’ya, OHAL’e HAYIR diyecek. 16 Nisan’da halkımız Taybet Ana'nın hesabını soracak. Roboski anıtını, barış anıtını kaldırarak hafızamızı silmeye çalışanlar yine yanılıyorlar. Bu halk unutmadığını, unutmayacağını 16 Nisan’da sandıkta bir kez daha gösterecek. Kürt halkı Rojava’da, Minbic'te özgürlüğe yürüyor. Şengal’de direnen kadınların sesine ses verelim. 40 gün sonra yapılacak olan referandum özgürlük referandumu olacaktır. Taybet Ana’nın, Cizre’nin, Sur’un, Gever’in hesabını soracağız.”

ŞİMŞEK: OHAL’E GÜVENMESİNLER

Son olarak söz alan DBP Eş Genel Başkan Vekili Gülcihan Şimşek, Kürt kadınların fiziksel olarak zindanda olduğunu ama düşünsel olarak alanda olduklarını söyledi. Kürt kadınlarını cezaevine koyanların, katledilenlerin hedefinin eş başkanlık sistemi olduğunu vurgulayan Şimşek, içinden geçilen sürecin Kürt halkının, kadınların özgürlüğe yürüyüş süreci olduğunu söyledi. Kürt kadınlarının özgürlüğünü inşa ettiğini ve bundan vazgeçmeyeceğini dile getiren Şimşek, "Sessiz kaldığımızı, vazgeçtiğimizi sanmasınlar, bizler her yerde ayaktayız. OHAL’e güvenmesinler, bu halk mücadelesinden vazgeçmez. Şartlar ne olursa olsun mücadelemiz devam ediyor. Referandumda Hayır’ın öncüsü yine kadınlar olacaktır.”

‘BU ANAYASADA KADININ ADI YOK’

Şimşek ardından konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sayın Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılması, Kürt halkının statü elde etmesi için 16 Nisan’da ‘Hayır’ diyeceğiz. Kürt kadınlarınreferandum için ev ev, sokak sokak, mahalle mahalle gezerek mücadelemizi anlatacak. Bu anayasada kadının adı yok, rengi yok, dili yok. Bu yüzden ‘Hayır’ diyeceğiz. Tüm emekçi kadınlar özgürlükçü, demokratik bir anayasa istiyor. Kürt sorununu katliamlarla çözeceğini sananlara cevabımızı yine sandıkta verelim. Sayın Öcalan Eylül ayında gönderdiği mesajda 6 ayda bu sorunu çözebileceklerini söylemelerine rağmen hükümetin yanıtı yine inkar ve imha oldu. Bu yüzden 16 Nisan’a savaşa 'Hayır' diyeceğiz, AKP diktatörlüğüne 'Hayır' diyeceğiz. Özgür bir yaşam için güçlü bir çalışma ile AKP diktatörlüğüne son vereceğiz.”