Yılın ilk 2 ayında 67 kadın öldürüldü!

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun Ocak ve Şubat verilerine göre iki ayda 67 kadın öldürülürdü.

Her gün bir kadının öldürüldüğü ülkede, AKP iktidarı döneminde en istikrarlı artış kadın cinayetlerinde oldu. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun açıkladığı verilerine göre Şubat ayında 30 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 19 kadına cinsel şiddet uygulanırken, 14 çocuk da istismara uğradı.

Kadın cinayetlerinde 2015 yılında toplam 303 kadın öldürülürken, 2016 yılında bu sayı arttı ve 328 kadının hayatı ellinden alındı. Yılın ilk ayında 37 kadın katledilirken, Şubat ayında 19 kadına cinsel şiddet uygulandı.

‘EV, KAMU ALANI, OKUL VE İŞ YERLERİNDE CİNSEL ŞİDDET’

Şubat ayında yine kadınlar en çok evde, kamu alanlarında, okul ve iş yerlerinde cinsel şiddete maruz kaldı. Bursa’da 34 yaşındaki S.H. evine giderken cinsel saldırıya uğradı. Cinsel şiddete uğrayan 19 kadından biri engelliydi. Çorum’un İskilip ilçesinde, 22 yaşındaki engelli bir genç kadına para karşılığında zorla fuhuş yaptırdıkları 4 kişi çıkarıldıkları mahkemede tutuklandı.

14 çocuk istismara uğradığı Şubat ayında, Aydın’daki bir lisede 3 öğrencisini elle taciz eden tarih öğretmeni öğrencilerin şikâyeti üzerine açığa alındı. Yine İznik’te bir lise öğrencisine 4 kişi tarafından tecavüz edildi. Balıkesir’de 13 yaşındaki bir çocuğa zorla uyuşturucu verilerek 11 kişi tarafından tecavüz edildi.

‘KADINLARI EN YAKINLARI ÖLDÜRÜYOR’

Kadınlar en yakınları tarafından boşanmak istediği için öldürülüyor. Şubat ayında 17 kadın en yakınları; baba, erkek arkadaş, koca tarafından öldürülürken, bu kadınlardan %34’ü kocası tarafından öldürüldü. Kadınlar mutlu değilse boşanmak, ilişkisini sonlandırmak, boşanmak istediği için öldürülmeye devam ediyor. Öldürülen kadınların %37’si boşanmak, ilişkisini sonlandırmak, kendi hayatına dair karar vermek isterken öldürüldü. Şubat ayında iki kadın boşanma davası sürerken öldürüldü.

‘KADINLAR KORUNMADI’

Kadın cinayetleriyle beraber vahşet de artarken devlet kadınları yine koruyamadı.

Şubat ayında kadınların 27’sinin koruma altında olup olmadığı belirtilmezken; 3’ü yani %10’u devlet koruması altındayken öldürüldü. Antalya’da 29 yaşındaki Cemile Şentürk, polise sığınıp şiddet gördüğü kocasından şikayetçi olmasının ardından öldürüldü. Savaş ortamı, güvencesizlik, kadın cinayetinde vahşetin de artmasına sebep oluyor. Kadınlar türlü yöntemlerle, işkencelerle öldürülüyor. Şubat ayında kadınların %47’si ateşli silahla öldürüldü. %29’u kesici aletle, darp edilerek, zehirlenerek öldürüldü. 

‘OCAK AYINDA 37 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ’

2017’nin Ocak ayında tam 37 kadın öldürüldü. Kadın düşmanı söylem ve politikalar, OHAL dönemi kadın cinayetlerinin artmasına, sebep oldu. 34 çocuk istismara uğradı, bir bebek istismar sonucu hayatını kaybetti. Çocuklar bulundukları alanda, okullarında, oyun oynadıkları caddelerde istismara uğruyor. Uşak’ta ve Antalya’da çocuklar okullarında taciz edildi. Bu ay Van’da daha 4 kilogram ağırlığındaki yeni doğan bebek istismara uğradı. Hastaneye getirilmesiyle, uğradığı istismar sonucu yaşamını yitirdiği ortaya çıktı. Samsun’da bir çocuk kaçırılarak tecavüze edildi. Adıyaman’da 6 yaşında anasınıfına giden bir çocuğa tecavüz edildi.

’14 KADIN CİNSEL ŞİDDETE UĞRADI’

14 kadın cinsel şiddete maruz kaldı. Ocak ayında 14 kadına cinsel şiddet uygulandı. Kadınlar bulundukları her alanda cinsel şiddete maruz kalıyor. İzmir’de bir kadın çalıştığı iş yerinde taciz edildi. Ankara’da bir kadın halk otobüsünde şoför tarafından tecavüz edildi. Kadınların yanında yer alan politikaların geliştirilmemesi, uygulanmaması tacizcilerin önünü açıyor. Aydın’da daha önce tacizden beraat etmiş bir kişi, bu ay başka bir kadını taciz ederken, Tekirdağ’da da bir kişi farklı zamanlarda iki kişiyi taciz etti.