YPJ'den 8 Mart açıklaması

YPJ, Serêkaniyê’de bulunan binası önünde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne ilişkin açıklama yaptı. Eyleme onlarca YPJ savaşçısı ve komutan katıldı.

YPJ Genel Komutanlığı, 8 Mart'a ilişkin açıklamasında, tüm kadınların savunma gücü olduğunu vurgulayarak, kadın özgürlüğü için mücadelenin yükseltileceği belirtildi. Komutanlık, Öcalan için kadınları seslerini yükseltmeye çağırdı.

YPJ, Serêkaniyê’de bulunan binası önünde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne ilişkin açıklama yaptı. Eyleme onlarca YPJ savaşçısı ve komutan katıldı.

YPJ’nin açıklaması şöyle:

"8 Mart 1857 tarihinde fabrikalarda çalışan 129 emekçi kadın, çalışma koşullarının düzeltilmesine yönelik başlattığı tepki nedeniyle canlı bir şekilde yakılmıştı.  Kadınları yakan zihniyet bugün de alanlarda kendini yaşatmaya çalışırken, kadınların buna karşı başlattığı direniş ise bu zihniyetin yok edilmesi için mücadele etmeye devam ediyor.

YPJ olarak 107’nci Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü tüm dünya ve Ortadoğu kadınlarına, şehit annelerine ve özgürlük savaşçılarına kutluyoruz.

Bugün dünya emekçi kadınlar gününün 107’nci yılını geride bırakırken, kadınlar; Roza Lûksemburg, Clara Zetkin, Zarîfe, Besê, Leyla Qasim, Berîtan, Şîlan, Zilan, Sara, Arîn Mîrkan, Özgür Efrîn, Jiyan Rojhilat ve Destîna Başûr öncülüğünde büyük bir cesaretle 8 Mart direniş meşalesini taşıyor. Kadın direnişinin yükseldiği bu zamanlara YPJ olarak, bugünün yıl dönümünde sözümüzü tekrarlayarak, bu mücadelede yere düşmüş bütün şehitleri saygı ile anıyoruz. Bu kapsamda kadın mücadelesinin daha da büyüyeceğini ifade ediyoruz.

Bugün özellikle Ortadoğu’da olmak üzere tüm dünyada kadınları mülk olarak gören zihniyetin ve iktidarın kadınları bir savaş ganimeti olarak gördüğünü çok iyi görüyoruz. Bu anlayışın kadın üzerinde erk sistemini kalıcılaştırmaya çalıştığını gördüğümüzü belirterek, dolayısıyla her zaman mücadele için olmamız gerektiğini belirtiyoruz.

YPJ özgürlükçü anlayışı ile 7 yıldır Rojava Devrimi içinde amansız bir mücadele sergilemiş, tarihi adımlar atmış ve önemli gelişmeler kaydetmiştir. Siyasi anlamda irade sahibi olmuş ve geliştirdiği perspektif ile demokratik ulus anlayışını hayata geçiriyor. Aynı zamanda özgür ve eşit bir yaşamın temelini geliştirdiği bu günlerde askeri anlamda da yeni taktik ve tarzlarla devrimi taçlandırmaya devam ederek, büyük bir güç haline gelmiştir.

'Özgürleşen her kadın özgürleşen bir ülkedir' bilinci YPJ’nin en temel ilkesi, görevidir. Minbic halmesiyle binlerce Arab, Kürt, Süryanî ve Êzidî kadını DAIŞ işgali ve faşizminden kurtarmayı başaran YPJ, 8 Mart’ın 107. yıldönümünü de Rakkalı kadınları ve çocukları DAIŞ zulmünden kurtarıp özgürleştirme hedefiyle karşılamaktadır. Bu başarıyı da 8 Mart şehitlerine ve tüm kadınlara armağan edeceğiz.

En güçlü kadının, örgütlenen ve savunmasını sağlayan kadın olduğu gerçeği artık çok daha iyi bilince çıkarılmıştır. 7 yıllık Rojava devrim sürecinde edindiği tecrübe ve dayandığı tarihi mirasla YPJ, bu bilinci tüm kadınlara mal edebilecek durumdadır.

Bu 8 Mart vesilesiyle birkez daha kadınların özgürlük mücadelelerini ortaklaştırmaları ve bu mücadelenin ilkelerini belirlemeleri çağrısı yapıyoruz." 

'ÖNDER APO İÇİN SESİMİZİ YÜKSELTELİM'

Açıklamada şunlar da kaydedildi:

1- Bilindiği üzere kadın özgürlüğünü geliştirme mücadelesinde ulusal ve tarihsel bir role sahip olan Rêber Apo, 18 yıldır uluslararası bir komplo sonucunda esir alınarak insanlık dışı işkence ve ağır tecrit altında tutulmaktadır. Buna karşı sesini yükselterek demokratik tavrını ortaya koymayı, her kadın temel görevlerinden biri bilmelidir.

Bu tarihi süreçte Ortadoğu’da kadın kültürel, yaşamsal ve güvenlik alanlarında büyük bir katliam ile yüzyüzedir. Bu katliam tehlikesine karşı etkin mücadele edilmeli, bu amaçla ortak güvenlik ve savunma mekanizması oluşturulmalıdır. Her kadın, başta DAIŞ olmak üzere her türlü egemenliğe, iktidarcılığa karşı ideolojik mücadele yürütmeli, kadın savunmasını büyütmeyi temel görev bilmelidir.

YPJ, savaştaki cesareti ve direnişçi duruşuyla kazandığı tecrübeyi tüm kadınlarla paylaşmaya hazırdır.

Bütün savaşlar ve çatışmalarda göç, ekonomi, savunma ve sosyal yaşam alanlarında en fazla mağdur olan kadın ve çocuklardır. Kadınların ve çocukların haklarının savunulması için her kadın mücadele etmeli, tavır sahibi olmalıdır.

'TÜM KADINLARIN SAVUNMA GÜCÜYÜZ'

Rojava’da YPJ sadece Kürt kadınının değil, tüm kadınların savunma gücüdür. YPJ saflarında birçok farklı halk ve inanç mensubu savaşçı kendi rengiyle aktif mücadele yürütürken, bu mücadelede birçok savaşçı da şehit düşmüştür. Bu, YPJ’nin özünde enternasyonalist bir savunma gücü olduğunu ve bu gerçekliğin daha fazla büyütülüp güçlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.

Kadınlar olarak çok önemli kazanımlara sahip olduğumuz gibi ciddi ve büyük tehlikelerle de yüzyüzeyiz. Bu tehlike ve tehditlerin bertaraf edilerek demokratik ulusun yaratılması için bütün kadınları mücadele saflarını sıkılaştırmaya çağırıyoruz. Her kadın büyük kazanımlar elde edebilir.

Ama bu iktidarcı anlayışı ancak hep birlikte mücadele ederek yok edebileceğimize, ancak ozaman demokratik zihniyeti, ahlaki kültürü ve özgür yaşamı yaratabileceğimize olan inaçla 8 Mart’ı bir kez daha tüm kadınlara kutluyoruz.”