Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti
GÖRÜNTÜLÜ

YPJ savaşçıları: Sadece kadınları değil, erkekleri de özgürleştireceğiz

Rakka’nın özgürleştirilmesi için başlatılan Fırat’ın Gazabı Hamlesi’ne katılan YPJ savaşçıları Agiri Kobanê ile Asi Serêkaniyê, “Suriyeli ve Şengalli kadınlara yaşatılanların intikamını almak için Fırat’ın Gazabı Hamlesi’ni başlattık” dedi.

Fırat’ın Gazabı Hamlesi’ne katılan YPJ savaşçıları Agiri Kobanê ve Asi Serekaniye özgürleştirme hamlesine katılmalarının nedenlerini ANF’ye anlattı.

YPJ savaşçısı Agiri Kobanê, DAİŞ çetelerinin işgali altında bulundurduğu alanlarda kadınlara yönelik yaklaşımlarına dikkat çekerek, Suriyeli ve Şengalli kadınlara yaşatılanların intikamını almak için YPJ’nin Fırat’ın Gazabı Hamlesi’nin başlatıldığını dikkat çekti.

YPG/YPJ savaşçılarının, QSD güçlerinin özgürleştirdiği alanlarda halkın özellikle de kadınların anlatımları DAİŞ çetelerinin kadına nasıl yaklaştığını ortaya koyduğunu belirten Agiri Kobanê şöyle konuştu:

“5 Kasım günü başlattığımız Fırat’ın Gazabı Hamlesi kapsamında 2. aşamaya geçtik. YPJ her hamlede olduğu gibi bu hamlede de öncü bir rol oynuyor.

Bu hamleye birçok güç katılıyor. Bunlardan biri de Kadın Savunma Birlikleri’dir (YPJ). Bu bir ilk değil. YPJ katıldığı tüm hamlelerde büyük bir etki yaratmıştır. YPJ’nin katıldığı son hamle Minbic’i özgürleştirme hamlesiydi ve bugün de büyük bir moral ve coşku ile Rakka’yı özgürleştirme hamlesine katılıyor.

2. aşama kapsamında yürüteceğimiz operasyonlarda sivillerin can güvenliği her zaman olduğu gibi bizim için esastır. Şu ana kadar birçok köy ve mezra güçlerimiz tarafından özgürleştirildi.”

YPG / YPJ savaşçılarının QSD güçlerinin özgürleştirdiği alanlarda halkın, özellikle de kadınların anlatımlarının DAİŞ çetelerinin kadınlara nasıl yaklaştığını ortaya koyduğunu da söyleyen Kobanê, “DAİŞ çetelerinin işgali altında bulunan alanlarda kız çocukları, genç kadınlar ve kadınlar, yanlarında yetişkin bir erkek akrabası, yani babası, ağabeyi veya eşi olmadıkça evlerinden çıkamıyor.

Kadınlar başlarından ayak bileklerine kadar tüm vücutlarını örten peçe ve siyah çarşaf kullanmak zorunda kalıyor. Özgürleştirdiğimiz alanlarda insanların anlatımları dehşet verici. DAİŞ çetelerinin uygulamaları aslında sadece kadınlar ile de sınırlı değil. Erkekleri de kapsayan birçok uygulama var.

DAİŞ çeteleri sokaklarda erkeklerin de kılık kıyafetlerini denetleyen ve şeriat kanunlarının uygulanmasını sağlayan özel bir asayiş ekibi kurmuş örneğin. Özgürleştirdiğimiz alanlarda sadece kadınları değil, erkekleri de özgürleştiriyoruz.

Biz YPJ savaşçıları olarak insanlığın başına bela olan bir sistemle savaşıyoruz aslında. YPJ savaşçıları olarak tüm kadınların özellikle de Şenga’li kadınların intikamını alacağız” diye konuştu.

YPJ savaşçısı Asi Serekaniye ise Fırat Gazabı Operasyonu’nun YPJ için büyük bir anlam taşıdığını ifade ederek şunları kaydetti: “Çünkü binlerce kadın orada özgürlük bekliyor. Bugün Rakka’ya yürüyoruz ve DAIŞ zulmü altındaki binlerce kadın özgürlüğün yolunu gözlüyor. Onların o özlemini gerçekleştirme yürüyüşündeyiz.”

YPJ’nin direnişinin altında ideolojik ve direniş felsefesinin olduğunu, böylesi zorlu süreçlerin insanları irade savaşında güçlü kıldığını ifade eden Serekaniye, “Düşman üzerine giderken, inanç ve irade ile ve tamamen ideolojik ve fedai bir ruh ile gittik” dedi.

Çetelerin kirli varlıkları karşısında insanda inanç ve iradenin çok daha güçlü geliştiğini dile getiren Serekaniye, “DAİŞ çetelerine karşı değil, aslında tüm insanlığın başına bela olmuş olan bir sistem ile savaşıyoruz.

Bundan dolayı da düşman karşısında kazanma sorumluluğunu hissediyorsun. Biz bu savaşta özgür kadın ve kurtuluş felsefesi ile savaşıyoruz. Halkların birlikteliği savaşıyoruz. DAIŞ çeteleri adındaki insanlık düşmanları bu toprakları yıkmaya, yakmaya ve talan etmeye gelmişler. Hangi dinde, esirlerin, kadınların ve çocukların katledilmesi vardır.

DAİŞ çeteleri sokaklarda kadınların kılık kıyafetini denetleyen ve yalnızca kadınlardan oluşturduğu ‘El Hansa Tugayı’ adında sözde bir asayiş birimi oluşturmuş. Bu tugayda sadece kadınlar görevli. Bu kadınların çoğunun da DAİŞ çete üyelerinin eşlerinden oluştuğunu özgürleştirdiğimiz alanlardaki insanlar ifade ediyor.

DAİŞ çetelerinin bu sözde tugaylarında yer alan kadınların görevinin kılık kıyafetleri yasalara uymayanları cezalandırmak olduğu söyleniyor. Aslında bu şu anlama geliyor. Kadın bizzat kadın eliyle katlediliyor ve işkencelerden geçiriliyor.

Yine öldürülen DAİŞ çete üyelerinin eşleri de başka bir DAİŞ çete üyesi ile evlendiriliyor. Bununla da aslında kadınlar daha çok cinsel açlığı gidermek için sex kölesi haline getirildiği de açık.

YPJ savaşçıları olarak tüm Suriyeli kadınların intikamını özellikle de Şengalli kadınların intikamını alacağız. YPJ demokratik Suriye ve özgür yaşamı kendi elleri ile kuracak.”