GÖRÜNTÜLÜ

Yurt dışındaki 8 Mart etkinliklerinde 'HAYIR' çağrısı

Yurt dışındaki 8 Mart etkinliklerinde, diktatörlüğün oylanacağı referandum için 'HAYIR' çağrısı yapıldı. Kadınlar, Öcalan ve Kürt Özgürlük Hareketi'nin kadın özgürlüğü için önemine de dikkati çekti.

ESSEN

Essen’de Cami Meclisi Kadın Komisyonu, 8 Mart vesileyle kahvaltı ve seminer düzenledi. Seminerde İslamiyet içinde kadının rolü tartışıldı ve kadının tarihteki konumu ve görevi konuşuldu. Gerici, feodal erkek zihniyetine karşı YJA-Star'ın önemine işaret edilen etkinlikte, kadınların 'HAYIR' diyerek nasıl bir güce sahip olduklarını göstereceğini belirtti.

BOCHUM

Bochum'da da Şehit Axin Mardin Kadın Meclisi tarafından seminer ve sinevizyon gösterimi yapıldı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın kadına dair değerlendirmesi sinevizyon olarak izletildi.

GELSENKIRCHEN

Gelsenkirchen'de de kadınlar kahvaltı ve seminerde bir araya gelerek 8 Mart'ı kutladı. Alternatif Derneği'ndeki etkinlikte, kapitalist sistemde kadının ayakta durması ve Kürdistan'daki kadın gerçekliği tartışıldı.
Referandumda 'HAYIR' diyeceklerini söyleyen kadınlar, "Kadının yaşamı, geleceği ve kurtuluşu için Avrupa’da yaşayanlar da 'HAYIR' demeli" çağrısında bulundu.

DORTMUND

Almanya Dakme Dortmund'da da 8 Mart etkinliği düzenlendi. Saygı duruşunun ardından 8 Mart'ın anlam ve önemine ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu. Müzik dinletisinin ardından lokmaların pay edilmesiyle etkinlik sonlandırıldı.

HEILBRONN

Almanya'nin Heilbronn kentinde 8 Mart, Sêvê Demir Kadın Meclisi'nin öncülüğünde bir toplantıyla kutlandı.
Kutlama, Şex Said Camisi'nin yönetimi tarafından hazırlanan kahvaltı ile başladı. 
TJA-E Temsilcisi Delal Ruber, Öcalan'ın öncülüğünde başlayan kadın mücadelesinin kendisini ispatladığını belirtti. Ruber, referandumda kadın düşmanlarına 'HAYIR' demeye çağırdı.
Etkinlikte Öcalan'ın konuşmalarından derlenen sinevizyon izletildi.

HELSİNGBORG

İsveç'in Helsingborg kentinde Kürdistanlı kadınlar, 8 Mart'ı Demokratik Kürt Toplum Merkezinde düzenledikleri bir etkinlikle kutladı.
Etkinlikte kadınlar, 8 Mart'ın genelde dünya, özelde de Kürt kadınları için taşıdığı önemi ele alan konuşmalar yaptılar. KCK Eş Başkanlığı'nın 8 Mart dolayısıyla yayımladığı bildiri de okundu.
AKP'nin MHP ile anlaşarak gündeme getirdiği anayasa değişikliğinin esas olarak Kürt Özgürlük Hareketi ve kadınları hedef aldığı değerlendirmesini yapan kadınlar, tek adam diktatörlüğünü engellemek için 8-9 Nisan'da İsveç'te yapılacak halk oylaması öncesi çalışmalarını yoğunlaştırma kararı aldı. Değişik dillerde üzerinde 'Hayır' yazılı dövizler de taşındı.
Koma Kobanê'nin müzik dinletisinden sonra kadınların sorunlarını ele alan bir tiyatro oyunu sergilendi. 

OSLO
Norvec’n başkenti Oslo’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü eşitlik adi altina alanlardaydi.
Oslonun Youngstorget işci meydaninda toplanan kadinlar bir kac konuşmadan sonra yuruyuş ile devam etti. Yürüyüş meclis ve belediye önünden şehir merkezin icinden gecerek ve yeniden  işci meydanina geri döndü.
Eyleme güclü katılan Kürt kadınları da YPJ, YJRK, Ocalan, Sakine Cansiz posterleri ile, ise sık sık "Jin, Jîyan, Azadî" ve "HDP yanliz degil" sloganları attı.
Ayni zamanda diktatorlüge hayir ve diktatorlarin yeri hapisdir bir gösteri şekilde temsili olarak hazırlanan zindana dikkat çekildi.

Buradan kürtler ve dostlari Demokratik Kürt Toplum Merkezi’ne giden halk, KCDK-Avrupa temsilciligi tarafindan bütün kadinlara gül dagitarak, bir müzik programı ile halaylarla kutlamalarını sürdürdü.
 

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana'da binlerce kadının katılımıyla 8 Mart yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüşe Kürt kadın derneği Avesta da katıldı.
Onlarca kadın kurumunun bulunduğu yürüyüşte Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in pankartları açıldı. 
Kürt kadınlar, Kürdistan'daki kadınların direnişinin dünyaya örnek olduğuna dikkati çekerken, "Arinler'in, Sakineler'in, Beritanlar'ın, Zilanlar'ın ve binlerce şehidimizin verdiği mücadelenin sonucunda tüm dünya Kürt kadınlarını tanıdı" dedi.

LINZ

Yukarı Avusturya'nın Linz kentinde sekiz farklı kadın örgütü, Fenismus Kraval Platformu bünyesinde bir araya gelerek 8 Mart yürüyüşü düzenledi. Binlerce kadının katıldığı eylemde talepler dile getirildi.
DAİŞ'e karşı savaşan Kürt kadınları da yürüyüşte selamlandı ve ortak direniş çağrısı yapıldı. 

ADIGEY

Rusya'da Adıgey Kürt Kadın Organizasyonu-Beritan tarafından organize edilen etkinliğe Adıgey’in yanı sıra çevre yerleşim yerlerinden de çok sayıda kadın katıldı. Zolotaya Korona kafede yapılan etkinlik Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.
Saygı duruşu ardından Kürt kadınlarının mücadelesini anlatan sineviyon izlendi. Daha sonra günün anlam ve önemine ilişkin Adıgey Kürt Kadın Organizasyonu yöneticilerinden Xatun Mamedova bir konuşma yaptı.
Konuşmasında Kürt Kadınlarının Ortadoğu’da yürüttüğü mücadele ile dünya kadınlarına ilham verdiğini söyleyen Mamedove, şunları belirtti: “PAJK öncülüğünde Ortadoğu’da mücadele veren Kürt kadınlar uluslararası kadın hareketlerinin dikkatini çekmeyi başarmıştır. Özellikle kendi öz gücüne dayanan kadın iradesinin ortay çıkardığı değerler ve mücadele azmi sadece Kürt kadınları değil tüm kadınların yaşam umudu haline gelmiş durumdadır. Biz kadınlar mücadelemizi daha da yükselterek Sakinelerin, Beritanların, Zilanların ve özgürlük uğruna şehit düşen tüm kadınların anısına sahip çıkmalıyız. Son zamanlarda faşist Türk devletiyle bir olup Êzidi yeleşim yerlerine saldırına KDP çetelerinin Êzidi kadınlara karşı sergilediği tutumu ve saldırgan yaklaşımlarını kınıyor KDP ve AKP ortaklığına karşı Kadınların Şengalli kadınlarla dayanışmayı daha da güçlendirmelidir."
Yapılan konuşmaların ardından etkinlik Aynur Babayeva, Koma Sêbira ve Bari Yusubov’un sunduğu müzik programıyla devam etti. 

TAMBOV

Rusya'da Tambov Kürt Kadın Meclisi tarafından organize edilen etkinliğe de çok sayıda kadın katıldı. Kürt Kültür Merkezinde yapılan etkinlikte KDP AKP çetelerinin Şengal’e saldırması protesto edildi.
Etkinlikte Tambov Kürt Kadın Meclisi adına konuşan Medya Botan, şöyle konuştu: “AKP Kürt halkının kazanımlarını baltalamak için uluslararası kanunları çiğniyor. Ne yazık ki buna KDP’de ortak oluyor. Kürt halkı bulunduğu her yerden bu çete gruplarına karşı tepkisini ortaya koymalıdır. Başta kadınlar olmak üzere KDP ve AKP ortaklığına karşı geliştirilen protestoların daha gelişmesi gerek. Şangel Êzidîlerindir ve Şengal hakkında Êzidîler karar veriri. Her türlü fitne ve fesatlığa karışmış KDP ve ortağı olan AKP Şengal’den uzak dursun. 8 Mart Dünay Emekci Kadınlar Günü vesilesiyle biz Şengal’deki Kadınlarla mücadelemizi yükselterek Şengal'e karşı geliştirilen komploları boşa çıkaracağız."
Etkinlik, müzik programıyla devam etti.