'Zilan ölümsüzlüğün adıdır'

Tolhildan, “Zilan arkadaş eylemiyle gerçek özgürlük savaşçısının nasıl olması gerektiği, ülke ve mücadele sevgisinin onun için kendi yaşamından da daha önemli olduğunu hepimize gösterdi” dedi.

KJK Koordinasyonu üyesi Çinar Tolhildan, “Zilan arkadaş eylemiyle kendini ölümsüzleştirdiği gibi kadın iradesini de güçlendirdi. Zilan arkadaş eylemiyle gerçek özgürlük savaşçısının nasıl olması gerektiği, ülke ve mücadele sevgisinin onun için kendi yaşamından da daha önemli olduğunu hepimize gösterdi” dedi.

Kürdistan Kadınlar Topluluğu (KJK) Koordinasyon Üyesi Çinar Tolhıldan, Zeynep Kınacı (Zilan), eyleminin 19’uncu yıl dönümünde Zilan’ı ve gerçekleştirdiği eylemin günümüzde ne anlama geldiğini ANF'ye değerlendirdi.

'ÖZGÜR KADININ ŞEKİLLENMESİNDE BÜYÜK PAY SAHİBİ'

Zeynep Kınacı (Zilan), eyleminin 19. yıl dönümünde anılıyor. Kürt Özgürlük Hareketi ve Kadın Hareketi için Zilan’ın 30 Haziran 1996’da gerçekleştirdiği eylemi ve bugüne kazandırdığı değeri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Önderliğimizin insanüstü harcadığı çabayla özgürlük mücadelemizin geldiği düzey ve açığa çıkan gerçeklerle PKK’nin 21. yüzyıla damgasını vurduğu tüm kesimler tarafından kabul edilir oldu. Partimizin tarihini şekillendiren ve mücadelenin büyük bir başarıyla bu düzeye kadar gelmesinde büyük pay sahibi olan şehitlerimiz adını Kürdistan tarihine altın harflerle yazmışlardır. Demokratik Ekolojik Kadın Özgürlükçü Paradigması temelinde yürütülen mücadelede şehit düşen binlerce yoldaşımızın emeğine sahip çıkmak ve onların bize çizdiği yolda yürümek için bir erdemdir. Özgür kadının şekillenmesinde büyük pay sahibi olan Zilan, Sema, Ronahi, Berîtan, Gulan ve diğer kadın yoldaşlarımızın fedaice mücadeleye sarılmaları, büyütmeleri özgür kadın iradesinin ortaya çıkmasında belirleyici olmuştur. Kapitalist modernitenin metalaştırdığı ve iradesizleştirdiği kadını yüceltmek ve özüne kavuşturmak için büyük bedeller verilmiştir.

Zilan, Haziran ayı ile bütünleşmiştir. Kürt kadını Haziran ayını 'Zilan ayı' olarak adlandırmış ve bu ayda her yerde Zilan’ı yaşatmak için seferber oluyor. Yine bu ayda sadece Zilan yoldaş değil; Sema, Fikri Baygeldi ve daha onlarca arkadaşımız şehadet mertebesine ulaşmıştır. Mücadelelerine bağlı kalmak için anma törenleri yapılıyor. Bu temelde Haziran şehitlerini bir kez daha saygı ve minnetle anıyor, anılarını özgür Önderlik, özgür kimlik temelinde başarıyla taçlandırma sözümüzü yeniliyoruz.

Önderliğimizin de sıkça dile getirdiği gibi PKK şehitler partisidir. PKK’nin her başarısında ve her anında şehitlerimizin anısı ve emeği vardır. Haki Karer yoldaşın şehadeti PKK’nin kuruluşunda büyük bir anlam ifade ediyor. Aynı zamanda PKK’yi PKK yapan ve Apocu felsefeyi yaşam sallaştıran Mazlum Doğan, Komutan Agit, Zilan, Kemal Pir ve Mehmet Hayri Durmuş arkadaşlar başta olmak üzere tüm şehitlerimizdir. Nasıl ki PKK’ye katılan birisi kendini yeniden var edebiliyorsa, aynı şekilde PKK de şehitler şahsında kendini yaşamsallaştırıyor. PKK yeni bir yaşamdır ve yaşamın anlam bulduğu yerdir. Bu bakımdan Önder Apo’nun yaşam felsefesi ve düşüncesi şehitlerin anısına bağlı olmak ve onları yaşatmaktır. Nasıl ki her bir şehit PKK’yi var etmişse, PKK’yi büyütmüşse bugün PKK’nin özgür kimliğinde şehitlerin rolü de o kadar büyüktür.

Zilan eylemiyle beraber kadın mücadelesinde nasıl değerlendiriliyor? Yine kadın hareketine kazandırdığı değer nelerdir? Kadın hareketinin geldiği düzeyde Zilan’ın rolünü nasıl ele alıyorsunuz?

Zilan arkadaş eylemiyle kendini ölümsüzleştirdiği gibi kadın iradesini de güçlendirdi. Zilan arkadaş eylemiyle gerçek özgürlük savaşçısının nasıl olması gerektiği, ülke ve mücadele sevgisinin onun için kendi yaşamından da daha önemli olduğunu hepimize gösterdi. Zaten arkadaş Önderliğe yazdığı mektubunda diyor ki, 'Keşke canımdan daha değerli bir şeyim olsaydı, onu da verirdim.' Arkadaşın bu değerlendirmesi onun önceliğinin bireysel yaşam değil, özgürlük mücadelesi ve ülkesi olduğunu gösteriyor. Bugün de Zilan’ın anısına sahip çıkan ve onun mücadelesini yükselten binlerce genç kadın özgürlük mücadelesi içinde erkek egemenlikli emperyalist sisteme karşı, tanrıça kültürüyle yükselterek mücadele ediyor. Kapitalist sistemin kadını hiçleştiren, onun özünden uzaklaştıran ve hiçleştiren anlayışına karşı kadının direnişi her anlamda anlamlı ve değerlidir. Kürt kadını Zilan ile mücadele çıtasını yükseltmiştir. Artık toplumun her alanında kadın ve gençlik öncü güç olarak aktif çalışmalarda olduğu kadar mücadeleye ve mücadelenin en kutsal anısı olan şehitlere bağlılığıyla ön plandadır. Zilan’ın eylem kararlığı ve Önderliğimizin düşence azmi ile kadınlar mücadeleye dört elle sarılmışlardır. Bugün Rojava’da, Şengal’de, Kerkük ve Celewla'da gerici zihniyete karşı kadınlar sadece kadını değil uygarlığı da savunuyor.

Zilan eylemiyle sadece kendi yaşamını anlamlı kılmadı, aynı zamanda Kürt kadının yaşamını ve yaşam iddiasını da büyük yaptı. Özgür yaşamın bedeli büyüktür. Zilan bunun bilinceydi ama o yaşamı bize göre farklı anlamlandırıyor ve yaşıyordu. Geride bıraktığı mektubunda "Yaşam iddiam çok büyüktür. Anlamlı bir yaşamın ve büyük bir eylemin sahibi olmak istiyorum. Yaşamı ve insanları çok sevdiğim için bu eylemi gerçekleştirmek istiyorum. Kürt kadınının sembolü olmak istiyorum" diyordu.

Aslında Zilan bununla bize bir mesaj vermek istedi. Yaşam iddiamızın çıtasını Zilan yükseltti ve Zilan Kürt kadının özgürlük sembolü oldu. Zilan’ın insanlara olan sevgisi onu böylesi bir eylem yapmaya ittiğini de söylüyor. Yani bu anlamda Zilan bize şunu demek istiyor; 'insanları o kadar çok seviyorum ki, onların kölece yaşamasına ve inkar edilmelerine gönlüm razı olmuyor.' Bunun için Zilan yoldaşım eylemi sadece sıradan bir eylem değil yeni bir yaşamın kıvılcımı, özgürlüğe giden yol ve özgür kadının şekillenmesi demektir. Bugün farklı ülkelerde farklı haklardan kadınlar Zilan’ı tanıyor ve onun bu eylemine son derece saygı gösteriyor. Zilan sadece Kürt kadını için değil, tüm dünya kadını için bir yaşam manifestosudur.

'FEDAİ KADIN KİŞİLİĞİ ZİLAN İLE PKK'DE YAŞAM ÇİZGİSİ OLDU'

Kadın hareketi bugün Zilan’ın geride bıraktığı mirasa nasıl sahip çıkıyor? Ayrıca Zilan hem özgürlük hareketine hem de Kürt halkına eylemin nasıl bir mesaj vermek istedi?

Zilan’ın geride bıraktığı mirasa bugün binlerce savaşçı kadın sahip çıkıyor. Zilan’ın Kürt kadınlarda yarattığı mücadele azmi ve fedai ruh ile bu gün kadınlar en ön safta mücadele ediyor ve büyük bir azimle çalışıyorlar. Dünyanın hiçbir yerinde Kürt kadını gibi kendini mücadelesine fedaice adayan bir halk yoktur. Zilan’ın Kürt kadınında yarattığı ruh onun daha da güçlendirdiği gibi daha da büyütüyor. Halk mücadele tarihinde hiç kimse Kürt kadını gibi ölümüne mücadelesine bağlı değil. Dünyada bir ilk olan fedai kadın kişiliği Zilan ile birlikte PKK’de yaşam çizgisi oldu. Kuşkusuz bu da Önderlik ile Zilan arkadaşın doğru yoldaşlığı temelinde gerçekleşen bir olgudur. Onun için Önderliğimizin kadın hareketi için “Zilan sadece bir eylem değil, felsefik, ideolojik, politik ve askeri bir çizgidir” tanımlamasında bulundu. Kürt kadınları bu tanımı içselleştirdi ve Zilan’ın geride bıraktığı değerlere sahip çıkarak onu yolunda mücadeleyi yükseltti.

Bilindiği gibi Zilan arkadaş eylem kararı alırken daha yeni bir arkadaş statüsündedir. Ama onun yaşam iddiasının büyük oluşu ve olayları derinliğine değerlendirmesi eylem kararlılığını güçlendirdiği gibi eylemini de anlamlı kılmıştır. Zilan arkadaş eylemi, sadece işgalci faşist Türk ordusuna karşı değil askeri bir eylem değil, aynı zamanda 5 bin yıllık erkek egemenlikçi zihniyete ve kadını hiçleştiren, metalaştıran, sömüren ve inkar eden zihniyete karşı dirilişin ve mücadelenin yükseltilme eylemiydi. İşte bu bakımdan Zilan'ın eylemi kadın tarihinde altın harflerle yazılıyor.

Bugün Rojava’da, Şengal’de ve Kerkük’te Kürt kadınların destansı bir mücadele ile Zilan gerçekliğine sahip çıktığı gibi onu yaşattığını da görebiliyoruz. YPJ kimliğiyle kadınların Rojava’da yürüttüğü mücadele ile özellikle Arin Mirkan ve daha onlarca kadın kahramanın sergilediği direniş kadın iradesinin geldiği düzeyi açıkça göstermektedir. Kadın öncülüğünde yürütülen özgürlük mücadelemiz bugün özgürlüğe dünden daha çok yakındır.