6. Batman Tiyatro Festivali başladı

Batman Belediyesi tarafından bu yıl 20-24 Mayıs günleri arasında yapılacak olan 6. Batman Tiyatro Günleri Festivali başladı. Belediye Eşbaşkanı Akel, sahnelerin mücadelenin bir parçası olduğuna dikkat çekti.

Batman Belediyesi tarafından bu yıl 20-24 Mayıs günleri arasında yapılacak olan 6. Batman Tiyatro Günleri Festivali başladı. Belediye Eşbaşkanı Akel, sahnelerin mücadelenin bir parçası olduğuna dikkat çekti.

Batman Belediyesi tarafından organize edilen 6. Batman Tiyatro Günleri Festivali, Mizgin Kültür Merkezi önünden Yılmaz Güney Sineması’na doğru yapılan ve sanatçıların, çeşitli grupların, sanatseverlerin katıldığı bir yürüyüşle start aldı. Atölye çalışmalarının ürünleri, taltabacaklar ve jonglörlerle bir karnaval havasında başlayan yürüyüşe Belediye Eşbaşkanı Gülistan Akel, Eşbaşkan Yardımcısı Semra Güneş, belediye meclis üyeleri de katıldı.

Batmanlıların büyük ilgiyle izlediği ve “Hun bı xêr hatın 6.min Rojên Şanoyên Batman ê" pankartının açıldığı yürüyüş, Yılmaz Güney Sineması önünde sona erdi. 

'SAHNELERİMİZ MÜCADELEMİZİN PARÇASI'

Bir konuşma yapan Eşbaşkan Akel, şunları ifade etti: "Bizim için önemli bir buluşma. Festivalin startını da bir yürüyüşle verdik. Hem festivalin içeriği hem etkinlikleri, hem de katılımcıları boyutuyla büyütmeye, genişletmeye çaba sarf ettik. Daha önce Tiyatro Günleri ile başladık, bunu büyük bir festivale dönüştürdük, daha da büyüteceğiz. Bizler için anlamlı. Çünkü Kürt sanat ve kültürü üzerinden bugüne kadar kıyım politikaları ne yazık ki süregeldi. Bu kültür ve sanatımızı etkiledi. Kürt dili ve kültürü üzerindeki kıyım politikalarına karşı biz tiyatro festivalimizin de bir mücadele olduğunu söylüyoruz. Sahnelerimiz, alanlarımız, gösterimlerimizin hepsi mücadelemizin bir parçası. Bu mücadelede bize katkı sunan, destek veren herkese emeğinden ötürü teşekkür ediyor, kutluyorum."

OYUNLAR SAHNELENECEK

Açılış konuşmasından sonra festivalin ilk gün etkinlikleri kapsamında Atatürk Parkı taklarının boyanması, mim-mask, tahta bacak, jonklör, sokak tiyatrosu, fiziksel aktivasyonlar atölyesi gösterimleri yapıldı. “Deng bıdın Kobanê” fotoğraf sergisinin de açıldığı festival Hasankeyf Orkestrası’nın parkta yaptığı enstrümantal müzik dinletisiyle devam etti. Festival akşam saatlerinde Fırat Kültür Sanat Merkezi Şanoya Ş. Yekta Hêvi Grubu'nun  Batman Sanat Tiyatrosu sahnesinde Mars adlı oyununun ve Duhok Tiyatro Grubu'nun “Giyanek bê cih” adlı oyununun  Yılmaz Güney Sineması’nda sahnelenmesiyle devam edecek.