GÖRÜNTÜLÜ

67’nci Berlinale’de AKP protestosu

67’nci Berlinale’de bulunan Türkiyeli ve Kürdistanlı sinemacılar, AKP rejiminin muhaliflere yönelik baskılarını protesto etti.

Festivalin film pazarı bölümünde bir araya gelen sinemacılar, dövizler taşıyarak, uluslararası dayanışma çağrısında bulundu.

67’nci Uluslararası Berlin Film Festivali-Berlinale’de bulunan Türkiyeli ve Kürdistanlı sinema sanatçıları, düzenlediği bir gösteri ile AKP-MHP ve Erdoğan rejimini protesto etti. Protesto gösterisi “Barış İçin Sinemacılar” sloganıyla, Berlinale çerçevesinde dünyanın onlarca ülkesinden film şirketlerinin bulunduğu Avrupa Film Pazarı’nda yapıldı.

Türkiye’de süren OHAL uygulamalarına ve hak ihlallerine karşı dayanışma ve barış çağrısı yapan sinemacılar, demokratik çevrelere dönük baskılar, milletvekillerinin tutuklanması ve akademisyenlerin görevden alınmasına tepki gösterdi. Sinemacılar, uluslararası sinema çevrelerinden de yaşananlara tepki göstermesini istedi. Onlarca sinemacının buluştuğu eylemde, İngilizce, Almanca, Türkçe ve Kürtçe,” Özgür Sinema”, “Barış için Sinema” gibi dövizler açıldı.  

'İKTİDAR HERKESE SAVAŞ AÇMIŞ DURUMDA'

Burada Türkçe, İngilizce ve Kürtçe olarak hazırlanan metin okundu. Sinemacıların hazırladığı metinde şunlara vurgu yapıldı: 

"Türkiye’de siyasi iktidar, süregelen baskıya, sansüre, hak ihlallerine 'Hayır' diyen, devlet şiddetine karşı barış talebinde bulunan herkese savaş açmış durumda. OHAL ile birlikte gazeteciler ve milletvekilleri hapsedildi, çıkarılan KHK’larla barışı savunan akademisyen ve kamu emekçileri görevlerinden hukuksuz biçimde ihraç edildi, temel haklarından mahrum bırakıldı. Sinemacılar da bu baskıdan payını kara listeye konularak ve sanatsal faaliyetleri kısıtlanarak alıyor. Biz 67. Berlin Film Festivali’nde bir araya gelen Türkiyeli sinemacılar olarak, ilk sözümüz olan barış çağrısını yineliyor; dünyadaki tüm meslektaşlarımızı sansüre, baskıya ve savaş politikalarına karşı dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz.”

TÜRK STANDININ ÖNÜNDE EYLEM

Açıklamanın ardından Avrupa Film Pazarı’nda stant açan onlarca ülkenin temsilcilikleri ziyaret edilerek, bildiriler dağıtıldı. Sinemacılar, daha sonra Türk standının bulunduğu bölüme giderek, taşıdıkları dövizleri kaldırarak eylem yaptı. Burada bir süre slogan atan sinemacılar, daha sonra hazırlanan metnin Türkçesini okudu. Yaptıkları eylemin ardından dağılan sinemacılara, film pazarındaki farklı ülkelerden katılımcılar da alkışlarla destek verdi.