Berlinale 67’nci kez kapılarını açıyor

Uluslararası Berlin Film Festivali 67’nci kez kapılarını açıyor. 9-19 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek olan festivalde toplam 399 film gösterilecek. Bunlar içerisinde 18’i büyük ödül olan “Altın Ayı” için yarışıyor.

Dünyanın en prestijli film festivalleri arasında yer alan Uluslararası Berlin Film Festivali-Berlinale (Internationale Filmfestspiele) Perşembe günü başlıyor.

İlki Haziran 1951’de yapılan Berlinale, Cannes, Venedik ile birlikte dünya sinemasının en önemli 3 film festivalinden biri. Berlinale’de her yıl ortalama 400 civarında film, gösteriliyor. Bunlar daha çok dünyadaki sosyal sorunları irdeleyen özgün ve politik filmler. Bundan dolayı Berlinale dünya sinema arenasında daha çok siyasi bir kimliğiyle öne çıkıyor. Her yıl düzenlenen festival, başlangıçta sadece yarışma filmleri gösterilirken günümüzde Competition (Yarışma), Panaroma, Forum, Berlinale Special (Özel) Generation, Perspektive Deutcshes, Berlinale Classics olmak üzere birçok kategori bulunuyor. Bu yıl bu festival bünyesinde toplam 399 film gösteriliyor. Bunlardan 18’i de büyük ödül olan “Altın Ayı” için yarışıyor. Bu yılın seçkileri, başvurulan 7 bin 500 film arasında seçilmiş.

‘GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ÜST SEVİYEDE’

Bu yılki Berlinale’ye ilişkin bilgi veren festival direktörü Dieter Kosslick, bu yıl programın “Cesaret ve güven temalarının yanı sıra mizah” içeren filmlerden oluştuğunu söyledi. Kosslick, Berlinale’ye katılan sanatçı ve yönetmenlerin, “günlük hayatta yaşanan felaketleri” mizahi bir dille anlatarak bir çıkış yolu olduğunu göstermek istediklerini belirterek ederek, bu yılki festivale katılan filmlerin rengine işaret etti. Öte yandan güvenlik önlemlerinin geçen yıldan bu yana üst düzeyde olduğunu hatırlatan Kosslick, film gösterimlerine büyük çantalarla girilmesine izin verilmeyeceğini söyledi.

AÇILIŞ DJANGO İLE

67’nci Berlinale'de açılış, "Django" isimli film ile yapılacak. Senarist ve prodüktör olarak tanınan Etienne Comar’ın ilk yönetmenlik denemesi olan "Django” aynı zamanda, “Altın Ayı” için yarışacak. Fransız yapımı film, Roman asıllı gitarist ve besteci Django Reinhardt’ın hayatından bir kesiti anlatıyor. Film, Gypsy-Swing adlı müzik türünün kurucusu Django Reinhardt’ın İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından işgal edilen Paris’ten kaçışını irdeliyor. Django’nun yanı sıra festivalde toplam 18 film, “Altın Ayı” için yarışacak: ‘Ana, mon amour’ Calin Peter Netzer, ‘On the Beach at NIght Alone’ Hong Sangsoo, ‘Beuys’ Andres Veiel ‘Colo’ Teresa Villaverde, ‘The Dinner’ Oren Moverman ‘Django’ Etienne Comar, ‘Félicité’ Alain Gomis, ‘Hao ji le’ (Have a Nice Day) Liu Jian, ‘Helle Nächte’, (Bright Nights) Thomas Arslan, ‘JoaquIm’ Marcelo Gomes, ‘Mr. Long’ Sabu, ‘The Party’ Sally Potter

‘Pokot’ (Spoor) Agnieszka Holland, ‘Return to Montauk’ Volker Schlöndorff, ‘Teströl és lélekröl’ (On Body and Soul), Ildikó Enyedi ‘ToIvon tuolla puolen’ (The Other SIde of Hope) Aki Kaurismäki,‘Una mujer fantástIca’ (A FantastIc Woman) Sebastián Lelio,‘WIlde Maus’ (WIld Mouse) Josef Hader.

Yarışma dışında, Berlinale’nin en önemli kategori bölümü olan Panaroma’da ise her yıl olduğu gibi bu yıl da birbirinden önemli filmler bulunuyor. Toplam 43 ülkeden 51 film gösterilecek. Bu filmlerin 36’sının dünya prömiyeri Berlinale’de yapılacak. Forum bölümünde ise 43 film yer alıyor.

BERLİN’DE 11 GÜN BOYUNCA SİNEMA ŞÖLENİ

Benlinale Plast, Cinemaxx, Zoo Palast, Friedrichstadt-Palast, Delphi Filmpalast, olmak üzere onlarca sinema salonunda, 11 gün boyunca dünya sinemasının kalbinin atacağı Berlin’e çok sayıda ünlü ismin de gelmesi bekleniyor. Bu isimler arasında Ethan Hawke, Geoffrey Rush, Penelope Cruz, Catherine Deneveu, Hugh Jackman, Sienna Miller ve Richard Gere bulunuyor. Öte yandan bu yıl tüm dünyada toplam 40 bin sinemacının gelmesi beklenirken, 4 bin civarında film eleştirmeni ve gazetecinin akreditasyon yaptığı bildirildi.

67’nci Berlinale 19 Şubat’ta yapılacak ödül töreniyle sona erecek.