Bob Dylan Nobel Edebiyat Ödülü'nü yanıtsız bıraktı

Amerikalı besteci ve şarkıcı Bob Dylan Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü. Ama aradan bir gün geçmesine rağmen, ünlü şarkıcı ödüle ilişkin tek bir yorumda bulunmadı.

İsveç Akademisi, Bob Dylan’ı 2016 Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık gördü. Akademinin Genel Sekreteri Sara Danius, Dylan’a " Amerikan’ın büyük müzik geleneği çerçevesinde yeni şiirsel ifade biçimleri kazandırdığı için" ödülü layık gördüklerini açıkladı. Ödül 13 Ekim gün açıklandı. Bu ödül sürpriz olarak değerlendirildi, zira İsveç Akademisi, kuruluşundan bu yana ilk kez bir şarkıcıya Edebiyat Ödülü veriyor. 

Ödülün açıklanmasının üzerinden 24 saat geçmesine rağmen Bob Dylan’dan herhangi bir açıklama gelmedi.  Akademi, Cuma günü de halen şarkıcı ile görüşemediklerini ifade etti. 

Oysa Bob Dylan daha Perşembe günü Las Vegas’da bir konser verdi. Ancak AFP’ye göre konserde de Nobel ödülüne ilişkin tek bir kelime etmedi. 

Washington Post’un şarkıcının yakınlarına dayandırdığı haberine göre Dylan, tüm gün boyunca ödülü konusunda sessiz kaldı. Arkadaşlarından biri olan Bob Neuwirth, Dylan’ın hiçbir zaman ödül için teşekkür etmeyebileceğini kaydetti.

Ödül sahipleri yer yıl 10 Aralık günü Stochholm’e davet ediliyorlar. Burada düzenlenen bir törenle ödüller İsveç Kralı’nın elinden sahiplerine veriliyor, ve ödül sahipleri burada konuşmalar yapıyorlar. İsveç Akademisi, Dylan’ın törene katılıp katılmayacağını da bilmiyor. 

1964 yılında Fransız filozof Jean-Paul Sartre da Nobel Edebiyat Ödülü’nün kendisine verildiğini öğrenir öğrenmez, ödülü reddetmişti. 

Yahudi kökenli Bob Dylan’ın, Mayıs kayında 37’inci albümünü çıkardı. Dylan zaman zaman farklılık gösteren müzik tarzı ile 20’inci yüzyılın ikinci yarısında büyük müzisyenlerin esin kaynağı oldu. Bunlar arasında özellikle David Bowie, Neil Young, Paul Simon, Jeff Buckley, Bruce Springsteen ve Tom Waits yer alıyor. Ayrıca Beatles, U2 ve Guns N'Roses gibi farklı gruplar da Dylan’ın bestelerini yoğun bir şekilde kullandılar. 

Dylan bugün 75 yaşında. Halen kendi harmonikası ve gitarı ile,  "Sonu olmayan" turnesi çerçevesinde dünyanın dört bir yanını dolaşıyor. Besteleri, sözleri ve yazdıkları ile 20’nci yüzyıl Amerikan halk müziğinin canlı efsanesi haline geldi. 

"Blowin'in the wind" adlı şarkısı 60’lı yıllarda Vietnam Savaşı’na karşı bir marş haline geldi. Daha sonra Sivil Haklar Hareketi’nin önderlerinden biri haline geldi. 1963’de Washington’a yürüyüş sırasında Martin Luther King’in yanında yer aldı.