DAİŞ, Tarihi eserleri Antep’te açık adreslerde satıyor

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin, BM Güvenlik Konseyi’ne yazdığı mektupta, DAİŞ’in Suriye’de çaldığı tarihi eserlerin dağıtım sistemini ana hatlarıyla anlattı.

BM'nin internet sitesinde yayınlanan mektupta, DAİŞ’in Türk firmalarıyla yaptığı bu ticaretin tüm detayları yer aldı.

Mektupta yer alan bazı bilgiler şöyle:

“DAİŞ’ın Suriye ve Irak’tan çaldığı tarihi eserlerin satışı genel olarak Türkiye üzerinden yapılıyor. Türkiye’nin Gaziantep şehri, kültür miraslarının yasadışı olarak satıldığı en büyük merkez haline geldi. Çalınan eserler bu şehirde yasadışı biçimde açık artırmaya çıkarılıyor, antika dükkanları ağı üzerinden ve Bakırcılar Çarşısı’nda (Şekeroğlu Mah. Eski Saray Cad.) satılıyor.’’

Türkiye-Suriye sınırında yeni satış noktalarının açıldığını belirten Çurkin, “Büyük eşyaların teslimini Şenocak Nakliyat, Devran Nakliyat, Karahan Nakliyat ve Egemen Nakliyat gibi Türk nakliyat şirketleri gerçekleştiriyor. Kaçak tarihi eserler daha sonra Türkiye’nin İzmir, Mersin ve Antalya şehirlerine ulaştırılıyor ve burada uluslararası suç örgütlerinin temsilcileri tarafından menşeilerine ilişkin sahte belgeler hazırlanıyor” ifadelerini kullandı.