GÖRÜNTÜLÜ

‘Devrimin yolu okumaktan geçer’

Yazar Kahır Bateyî, dünya tarihindeki devrim mücadelelerine dikkat çekerek, savaş süreçlerinde bile tarih, kültür ve edebiyat çalışmalarının devam ettiğini ve düşmana karşı taktikler geliştirmenin yolunun kitap okumaktan geçtiği söyledi.

Çatışmaların yoğunlaşması ve 15 Temmuz sürecinin ardından ilan edilen OHAL ile Kürt yayınevleri de büyük zarar gördü. Saray ve AKP hükümetinin saldırıları sonucu talan edilen Şırnak, Cizre, Gever ve Nusaybin’deki yayınevleri kapanırken, Van’daki yayınevlerinin kitap satışları adeta durma noktasına geldi. Özellikle çatışmaların başlamasına paralel olarak kitap satışlarının durması dikkat çekici. Bu durumu Sitav Yayınevi editörü yazar Kahir Bateyî, Kürt yayınevlerinin son 1 yılda durumunun kötüye gittiğini açıkladı. Bunun en büyük nedeninin de yaşanan çatışmalar olduğunu belirten Bateyî, bu durumun Kürt halkının geleceği için tehlike arz ettiğini söyledi.

‘KÜLTÜRÜNÜ KORUYAN HALK YOK OLMAZ’

Dünya tarihinden verdiği bir örnekle kültür, sanat ve edebiyata gereken ilginin gösterilmesi gerektiği vurgusu yapan Bateyî, şunları ifade etti: “Bir taraftan savaş devam ederken diğer taraftan kültürel mücadelenin devam ettiğini tarihte birçok örnekte görüyoruz. Rus sosyalist devrimine bakıldığında aslında temellerinin kültür üzerine kurulduğunu görürüz. Sanat, kültür, tarih ve bilim alanında çalışmalar devam ederken diğer taraftan da silahlı mücadele sürüyordu. Yani ikisi bir arada gitmelidir. Devrim mücadelesi eğer kültür ve edebiyatla birlikte yürümezse başarı olasılığı çok düşüktür. Ne olursa olsun kültürünü koruyan halklar yok olmaz.”

‘KENDİNİ BİL, DÜŞMANINI TANI’

Okuyarak önce kendimizi sonra da düşmanımızı iyi tanımamız gerek diyen Bateyî, “Bizler, vatanını savunan Kürtlerin, her şeyden önce okuyarak, öğrenerek, tarihine, kültürüne, sanatına ve her şeyden önce diline sahip çıkması gerekiyor. Düşmanının taktiğini bilmeden ona karşı devrim mücadelesi yürütemezsiniz. Tabii bu taktikleri öğrenmeden önce de kendinizi tanımalısınız. Eğer bir Kürt 5 bin yıllık tarihini bilemezse, İslamiyet’ten önce Kürt edebiyatının nasıl güçlü olduğunu bilmezse, Kürt kadının İslamiyet’ten önce nasıl edebiyatla ilgilendiğini bilmezse, Mezopotamya toprakları üzerinde 15 bin yıl önceye dayanan Kürt tarihini bilmezse, nasıl devrim mücadelesini yükseltecek” ifadelerini kullandı.

‘GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ’

Mücadelenin başarıya ulaşmasının en önemli yolunun okumak olduğunu, ancak bu şekilde yaşanan olayların idrak edilebileceğini ve bu şekilde doğru adımlar atılacağını söyleyen Kahir Bateyî şunları belirtti: “Geleceğimize sahip çıkmalı ve özellikle çocukları Kürtçe kitap okumaya teşvik etmeliyiz. Bu açıdan Kürt yayınlarının bu konuda ciddi çalışmaları var. Çocuk kitaplarının yanı sıra Kürt halkının kahramanlıklarını, edebiyatını, kültürünü, sanatını ve tarihini anlatan eşsiz eserler de bulunmaktadır. Bu eserler okunmalıdır.”