GÖRÜNTÜLÜ

Güney Kürdistanlı ve Maxmurlu sanatçılardan Ulusal Kongre çağrısı

KDP asayişi güney Kürdistanlı ve Maxmurlu sanatçıların birakuji savaşına karşı yaptıkları ortak basın açıklamasına Maxmurlu sanatçıların katılmasına izin vermedi.

Ancak yine de Güney Kürdistanlı ve Maxmurlu sanatçılar adına yapılan ortak açıklamada “Halkımızın bir daha enfal, jenosid ve yeni Şengal’lerle karşı karşıya kalmaması için Ulusal Kongre çağrısı yapıyoruz” denildi.

3 Ocak’ta Derin peşmergeleri, 13 Ocak’ta da Güney Kürdistanlı gençlerin Kandil’e giderek, Türk devletinin olası saldırıları ve kışkırtılmak istenen birakuji savaşına karşı gerillaya destek açıklamalarından sonra bugün de Güney Kürdistanlı sanatçılar aynı amaçla bir açıklama yaptı.

Maxmur’dan yola çıkarak Kerkük’te yapılacak ortak açıklamaya gelen Maxmurlu sanatçılar, Kerkük’ün Dubiz ilçe girişindeki KDP asayişi tarafından durdurularak engellendi. Maxmurlu sanatçılar burada yaptıkları açıklamada KDP’nin tutumunu kınarken, bu tür uygulamalara karşı mücadelelerine devam edeceklerini belirtti.

KDP asayişinin Maxmurlu sanatçıları engellemesinden kaynaklı Kerkük’te saat 15.00’da yapılması gereken açıklama bir saat gecikmeyle gerçekleştirilirken, sanatçılar KDP asayişinin yaklaşımının ulusal birliğe zarar verdiğini belirterek kınadı.

Gecikmeli olarak başlayan ve Güney Kürdistan ile Maxmurlu sanatçılar adına yapılan açıklamada, “Biz sanatçılar olarak, Kandil, Şengal ya da Kürdistan’ın herhangi bir yerine yönelik gelişecek saldırılara karşı duracağız” denildi.

Tüm Kürt güçlerine Ulusal Kongre çağrısında da bulunulan açıklamada şunlar belirtildi: “Biz Güney Kürdistanlı aydınlar olarak gerilla, savaşçı ve peşmergeye yardım amaçlı toplanmış bulunuyoruz. Sanatçılar toplumsallığın başlangıcından bugüne kadar insanlık ahlak ve kültür alanında büyük gelişmeler ortaya çıkarmışlardır. Bu arayış başlangıçtan bugüne süregelmiştir.

Sanat, gerçeğe ayna tutmak özelliğiyle toplumlar tarihinin bugüne gelişinde büyük role sahip olmuştur. Küresel sermayenin elinde kullanılan sanat, toplumların kendi özünü yitirmesinin bir aracı haline getirilmiştir.”

Kürt halkının tarih boyunca yaşadığı felaket ve trajedilere karşı sanatçıların mücadelesine atıfta bulunulan açıklamada, toplumun varlığını koruyarak bugüne gelmesinde sanatın büyük rol oynadığı belirtildi.

Sanatçıların halkın vicdanı olarak sürekli özgürlük mücadelesinin ön saflarında yer aldığı da ifade edilen açıklamada şunlar dile getirildi: “Sanatçılar sanatlarıyla insanlığın vicdanını etkilemeye çalışmışlardır. Kandil, Şengal veya Güney Kürdistan halkına yönelik herhangi bir yerde gelişecek olası saldırılara karşı duracağız. Biz sanatçılar gerilla ve peşmergenin elindeki silahları birer müzik aleti, resim fırçası olarak değerlendiriyoruz. Topraklarımıza ve halkımıza yönelik gelişecek her türlü saldırıya karşı tüm gücümüzü harekete geçireceğiz. Umuyoruz ki Kürdistan’ın dört parçasındaki siyasi güçler ulusal kongrede bir araya gelip güçlerini birleştirir ve bu şekilde bir daha da enfal, jenosid ve yeni Şengaller halkımızın başına gelmez.”

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde yürütülen tecride de dikkat çekerek, buna karşı ulusal birliğin mutlaka güçlendirilmesi gerektiğini de kaydettiği açıklamada, “Bilinmelidir ki, Önder Apo şahsında teslim alınan insanlıktır. Onun için Önder Apo’yu bugün tutsak olarak tutan güçleri burada bir kez daha kınıyoruz. Bunun için hem ülke içindeki hem de ülke dışındaki tüm sanatçılara ulusal birliği güçlendirme çağrısı yapıyoruz. Ulusal birliğimizi güçlendirelim ki işgalcilere karşı güçlü bir duruş sağlayabilelim” denildi.