JINHA editörü Doğan Douarnenez’e mektubuyla katıldı

Dünyanın ilk kadın haber ajansı olan JINHA editörlerinden Zehra Doğan, Fransa’da katılması planlanan festivale cezaevinden mektupla katılabildi.

Bretagne bölgesindeki Douarnenez kentinde her yıl düzenlenen festival bu yıl Türkiye Halkları’na adanmıştı. 19-27 Ağustos tarihleri arasındaki festivale, Temmuz ayında Mardin’de gözaltına alındıktan sonra tutuklanan JINHA editörü Zehra Doğan da davetliydi.

Festivale cezaevinden İngilizce mektupla mesaj gönderen güzel sanatlar mezunu Doğan, “Cezaevine girdiğimden bu yana resim yapmak, bana etrafımı saran demir parmaklıklardan uzaklaşmamı sağlıyor” dedi. Boyadığı zamanlar cezaevinde olduğunu unuttuğunu yazan Doğan, bu sayede ‘resmin içine daldığını’ ve “sadece resim bittiğinde parmaklıklar arkasında olduğum gerçeğini fark ediyorum” dedi.

Zehra Doğan mektubunda, Nusaybin’de gözaltına alındıktan sonra daha önce çizdiği resimlerin kendisinin ‘PKK üyeliğine’ delil olarak gösterildiğini yazarken, bunun Guernica tablosu nedeniyle bir Nazi askeriyle Picasso arasında geçen diyaloğu hatırlattığını dile getirdi. Doğan, Picasso’nun Nazi askerinin ‘bu resmi siz mi yaptınız? Sorusuna verdiği ‘hayır, siz’ cevabına yer verdi.

Zehra Doğan’ın mektubunun bazı bölümleri festival komitesi tarafından yayınlanırken, Doğan’ın festivalde olamamasından duyulan üzüntü belirtildi.

Doğan’ın festivale katılarak Türkiye’de kadın hakları, düşünce özgürlüğü gibi konulara ilişkin görüşlerini aktarması planlanıyordu. Doğan’ın katılamadığı festivalde Kürdistan ve Türkiye’de yaşanan katliamlar sonrasında çekilen kadın fotoğrafları ile Nar Ajansı adlı fotoğraf sanatçılarının oluşturduğu kollektifin resimleri katılımcılara sunuldu.