Katalanca 'Kürdistan, Güneşin İnsanları' kitabı yayımlandı

Katalan Tigre'de Paper Yayınevi, 'Kürdistan, Güneşin İnsanları' adıyla bu kilit ulusun durumunu derinlemesine analiz eden yaklaşık 400 sayfa uzunlukta yeni bir kitap yayımladı.

Katalan Tigre'de Paper Yayınevi, 'Kürdistan, Güneşin İnsanları' adıyla bu kilit ulusun durumunu derinlemesine analiz eden yaklaşık 400 sayfa uzunlukta yeni bir kitap yayımladı. 
Kilit bir ulus, çünkü Ortadoğu'nun tam ortasında jeo-stratejik bir konuma sahip olmanın yanısıra, dayatmaların ve otoriterliğin cezalandırdığı bir bölgede demokratik ve çok kültürlü bir vaha durumunda. Demokratik Konfederalizm'in kuramsal altyapılarını inceleyen Katalanca kitap, bu anlamda dünyada bir ilk. Kürt hareketinin bir bölümü tarafından desteklenen bu politik öneri, etnik çoğunluk ve azınlıkların bir arada yaşaması, çoğulculuğa saygı, feminizmin derinlemesine benimsenmesi ve kooperatifçilik gibi yeni sosyo-ekonomik formlara dayanıyor.

DÖRT PARÇA VE TOPLUMSAL GELİŞME İNCELENİYOR

Kitabın temel tezlerinden birisi de, Kürt halkının son yıllarda politik bir aktör olarak ortaya çıkışının derin tarihi köklere sahip olduğu. Kürt ulusal hareketinin doğru hareketleri ve hatalarıyla birlikte bu kökleri açıklayan kitap, aynı zamanda siyasi gruplar ve dini söylemler bağlamında çeşitliliğini de ele alıyor. Kürdistan'ın bölündüğü dört parçayı dört ayrı bölümde ele alan kitap, Irak, İran, Suriye ve Türkiye'deki Kürtlerin evrimini ortaya koyuyor. Büyük bölgesel güç olan Araplar, Persler ve Türkler, 440,000 kilometre karelik geniş bir alanı ele geçirmek için birbirleri arasında bile savaştılar. Sürekli bir şekilde komşuları tarafından katliam uygulamaları ile parça parça edilen barışın hayaliyle yola çıkan Kürtler, kararlı bir öz savunma eylemi geliştirmek durumunda buldular kendilerini. Kürt halkının çizgisi şunu açıkça ortaya koyuyor ki, kendilerini savunmamaları durumunda, kaderleri yok olmaya mahkumdu.
Son olarak, mutlak bir zayıflığa rağmen Kürt alanlarında gelişen toplumsal gelişmenin incelemesini yapan kitap, Irak Kürt Parlamentosu'nun üçte birinin kadınlara ayrılmasını ve özerk olan Suriye Kürdistanı'ndaki mutlak eşitliği ele alıyor. Azınlıkların dillerine saygı gösterilmesi ve resmi dil olarak kabul edilmesi de, Kürtlerin maruz bırakıldığı devletler tarafından yürütülen tek etnik türe dayalı önerilere zıt düşen başka bir durum.