Kürt sanatçı Kerim Kaban 89 yaşında hayata veda etti

Ömrünü Kürt müziğine adayan sanatçı Kerim Kaban 89 yaşında Süleymaniye'de hayata veda etti.

Ömrünü Kürt müziğine adayan sanatçı Kerim Kaban 89 yaşında Süleymaniye'de hayata veda etti. Kerim Kaban, Kürt halkının büyük bir hayranlık duyduğu yaşarken heykeli yapılan bir sanatçıydı. 

Büyük bir yurtsever ve müzisyen olan Kürt sanatçı Kerim Kaban Süleymaniye'nin Şar Hastanesinde 14 Ocak günü hayata gözlerini yumarak tüm sevenlerine veda etti. Süleymaniye'nin Seywan mezarlığında defnedilen sanatçıyı sevenleri son yolculuğunda yalnız bırakmadı. 14 Ocak günü düzenlenen cenaze törenine tanınmış birçok Kürt sanatçı ve aydın katıldı. 

Kerim Kaban Kimdir?

Abdulkerim Celal Mahmut Aziz Kaban (Kerim Kaban) 1927 yılında Süleymaniye'nin Şexan mahallesinde orta halli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Dini gelenekten gelen bir ailenin çocuğu olan Kaban, ilk eğitimini medresede aldı. 7 yaşında Faysal ilköğretim okulunda öğrenime başlayan Kerim Kaban, müziğe olan büyük ilgisinden sahneye çocuk yaşta çıkar. 1941 yılında Süleymaniye radyosunda ilk kez şarkı söylemeye başlar. 1945 yılında Bağdat' radyosunun Kürtçe bölümünün editörlüğünü yapmaya başlayan sanatçı, ilk konserini de aynı yıl Bağdat'ta verir ve 8 eserden oluşan 'Reya Êvîndara' isimli ilk kasedini çıkarır. 

Dönemin Irak Baas rejimi tarafından Kürt kimliği yüzünden birçok kez devlet tarafından gözaltına alınan ve baskıya maruz kalan sanatçı, gençlik yıllarında ailesi rejim tarafından Irak'ın güneyine sürgün edilir. 28 Şubat 1981 yılında Irak rejimi tarafından Kadir Kaban isimli erkek kardeşi gözaltına alınır ve 1 Temmuz 1981 yılında Irak rejimi Kaban'ın ailesine oğullarını idam ettiklerini bildirir. Kerim Kaban'ın kardeşi olan Kadir Kaban'ın cenazesini alamamak hem ailede hem de Kerim Kaban'da büyük bir yaraya yol açar. 

Sözlerini kendisinin yazıp söylediği 20 eseri olan Kürt sanatçı Kerim Kaban'ın en meşhur şarkıları ve halktarafından büyük bir hayranlıkla dinlenip farklı sanatçılar tarafından da daha sonra söylenen en meşhur şarkıları 'Yaran Wesyetim, Şemî Şevan ve Teman' isimli şarkılarıdır. 

YAŞARKEN HEYKELİ YAPILDI

Kürt sanatçı Kerim Kaban, eserleriyle Kürt müziğine ve sanatına yapmış olduğu katkılarından dolayı yaşarken heykeli yapıldı. Süleymaniye'nin Parkê Azadî parkında bulunan heykeli, Kürt müziğine ve sanatına yapmış olduğu katkıya bir teşekkür ve vefayen yapılır. Yanı sıra Süleymaniye belediyesi tarafından 'Kerim Kaban' isimli bir park inşa edilir.

Süleymaniye müzik grubu ve Kürt sanatçılar sendikası üyesi olan Kerim Kaban, Kürt sanatına müziğine yapmış olduğu katkılardan dolayı Irak ve Kürdistan bölgesi Kültür Sanat bakanlığı tarafından birçok ödül alır. 

Ömrünü Kürt müziğine ve sanatına adayan sanatçı Kerim Kaban 89 yaşında hayata ve sanata veda etti. Kürt kültürel mirasına adını ve şarkılarını bıraktı.