Liege Kürt Film Günleri 23-24 Eylül'de

Kürt Film Günleri, Belçika'nın Liege kentinde 23-24 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek. Etkinliğin açılış filmi, Sakine Cansız'ın hayatını anlatan 'Sara - Hep Kavgaydı Yaşamım' belgeseli.

Ronahî Kadın Meclisi ve Demokratik Kürt Gençliği tarafından organize edilen Liege Kürt Film Günleri, 23-24 Eylül tarihlerinde, 'Place Xavier Neujeen 22 4000 Liege' adresinde bulunan La Cite Miroir Sinema Salonu'nda düzenlenecek. Film Günleri'nin açılışında, yönetmenliğini Dersim Zêrevan’ın, yapımcılığını ise Bircan Delal Yıldız, Elif Engil Şimşek ve Şehbal Şenyurt'un yaptığı, Sakine Cansız’ın yaşamı ve mücadelesini anlatan 'Sara -Hep Kavgaydı Yaşamım' belgeseli gösterilecek.

Film Günleri'nde ayrıca Şevket Emin Korkî’nin yönetmenliğini yaptığı ve Mehmet Aktaş’ın yapımclığını üstlendiği 'Bîranînên Li Ser Kevir', Ertuğrul Mavioğlu ile Çayan Demirel’in yönettiği ve 2013 yılındaki barış sürecinde gerillaların geri çekilişini anlatan 'Bakur' ile Bülent Gündüz’ün 'Kurdistan, Kurdistan' isimli belgeseli de gösterilecek.

DÖRT PARÇA KÜRDİSTAN’DAN FİLMLER

Kürt Film Günleri Tertip Komitesi üyelerinden Aysel Aris, amaçlarının Kürt filmlerini kentte yaşayan insanlara tanıtmak olduğunu söyledi. Kürt sineması ve kültürünün son yıllarda oldukça geliştiğini belirten Aysel Aris, "Özellikle Kürt Özgürlük Mücadelesi'nin her alanda gelişmesiyle birlikte bu alanda da ciddi gelişmeler oldu. 90'lı yıllardan sonra yapılmaya başlanan Kürt filmlerii özellikle MED TV’nin açılmasıyla birlikte televizyon ve sinema alanında bir sıçrama yaşadı. 4 parça ve Avrupa’dan kısa ve uzun metrajlı Kürt filmlerinin sayısı yüzleri buldu" diye konuştu.

KÜRT SİNEMASI GELİŞTİ

Her yıl onlarca Kürt filminin yapıldığını hatırlatan Aysel Aris, ekledi: "Günümüzde Kürt sineması bütün eksiklikleriyle birlikte bir kurumlaşmaya doğru gidiyor. Kürt sinema kurumları oluşmuş durumda. Başta Kürdistan ve Avrupa olmak üzere film festivalleri ve günleri yapılmakta. Bütün bu etkinliklerin ihtiyaçlarını karşılayacak filmler var. Bu da Kürt sinemasının geldiği düzeyi gösteriyor. Biz de Liege kentinde faaliyet yürüten Kürt kurumları olarak, Kürtleri anlatan bu filmleri gerek burada yaşayan Kürt gençleriyle buluşturmak gerek ise diğer halklara göstermek için böyle bir etkinlik düzenliyoruz. Amacımız Kürt filmlerini Avrupa’da yaşayan farklı kesimlere anlatmaktır."

Film Günleri'ne ilişkin detaylı bilgiye Facebook'taki "Week-end du cinéma kurde à Liège" etkinlik adresinden ulaşılabilir. ANF/LIEGE