Mavi Ring’e Paris’te büyük ilgi

Fransa’nın başkenti Paris’te "Mavi Ring" filmi gösterildi.

Paris Kürt Sinemacı ve Sanatçılar Kolektifi (COCDARK) ve Paris TEV-ÇAND  tarafından ortak organize edilen 4. Paris Kürt Film Festivali devam ediyor.  Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez ile Rojava’ya adanan etkinlik çerçevesinde her gün iki uzun olmak üzere 4 film gösteriliyor. Dün de yönetmen Ömer Leventoğlu’nun 1989 yılında açlık grevinde bulunan 300 tutuklunun Eskişehir cezaevinde başlayan, Aydın cezaevine nakillerini konu alan “Mavi Ring” filmi gösterildi. Olayın tanıklarından Yazar Fuat Kav’ın “Mav Ring” isimli kitabından uyarlanan film, 16 saatlik bir yolcuğu konu ediyor. İşkence ve ölüm ile pençeleşilen 16  saatlik yolculuğu seyirciye aktaran yönetmen, bir döneme ışık tutuyor.

LEVENTOĞLU: TÜRKİYE'DE DAĞITIMCI BULAMADIK

Gösterimin ardından Leventoğlu ve Kav seyircilerinin sorularını yanıtladı. 
Leventoğlu, "Filmde yaşananların sadece kısıtlı bir yönünü verebildik. Çok daha acı ve sarsıcı bir olaydır” dedi. Filmin Türkiye’de ciddi sorunların yaşadığını belirten Leventoğlu, devamla "Film başta Fransa olmak üzere dünyanın birçok film festivalinde gösterildi. Ancak Türkiye’de dağıtımcı bulamadık. Küçük bir dağıtımcı bulabildik daha sonra. Kendi imkanlarımızla gösterdik" dedi.

KAV: AÇLIK, SUSUZLUK VE İŞKENCE...

“Mavi Ring”in yazarı Fuat Kav ise şunları söyledi: "Kendilerine göre yönetici gördükleri tutsakları böyle bir ringe koyarak, 16 saat boyunca bir yolculuk yaptırdılar. ‘Mavi Ring’i hikayesinde açlık, susuzluk ve işkence ile pençeleşiliyor. Bu olay dün de vardı bugün de devam ediyor. Amaç, sadece acı çektirmek değildir. Genel anlamda işkence ile tutsakların iradesini kırarak, teslim almaktır. Bir kişinin girebileceği hücreye 4 kişi konuluyor. Hava almıyor, su yok. Hitler'in Yahudilere yaptığı işkencenin bir benzedir, aslında. Böyle yüzlerce olay vardı. Amed, Metris ve Mamak cezaevlerinde yaşananlar bunun gibi olaylardır."