Mezopotamya’dan horona bir kardeşlik köprüsü

Yaptığı projelerle ezberleri bozan Med Kültür Merkezi sanatçılarından Evînên Rêzan “Mezopotamya’dan Horon’a Kemançe û Kemençe” projesiyle bu kez Mezopotamya ile Karadeniz kültürlerini buluşturmaya hazırlanıyor.

Yaptığı projelerle ezberleri bozan Med Kültür Merkezi sanatçılarından Evînên Rêzan “Mezopotamya’dan Horon’a Kemançe û Kemençe” projesiyle bu kez Mezopotamya ile Karadeniz kültürlerini buluşturmaya hazırlanıyor. Karadenizli ses sanatçısı Burcu Yeşilbaş ile ortaya koyduğu iki eserle hem Kürtçeyi hem Karadeniz lehçesini bir araya getiren Rêzan, Kemançe-Kemençe eşliğinde çektiği kliple ise, reks halayını horunu ile birleştiriyor. ANF’ye konuşan Evînên Rêzan, “Hedefim Trabzon’u Mardin’e, Mardin’i de Trabzon’a taşımak” diye konuştu.

KEMANÇE KEMENCE İLE BİRLEŞİRSE…

Med Kültür Merkezi’nin sanatçılarından Evînên Rêzan “Mezopotamya’dan Horon’a Kemançe û Kemençe” projesiyle Trabzon ile Mardin arasındaki kardeşlik köprüsünü kurmaya hazırlanıyor. Sanat aracıyla iki kültürü birbiriyle kaynaştırmayı amaçladığını belirten Rêzan, bu köprüyü Mardin’e özgü kemançe ile Karadeniz’e özgü kemençe enstrümanlarını birleştirerek gerçekleştirdiğini söyledi.

Bu projenin yaklaşık 10 ay önce başladığını aktaran Evînên Rêzan, Karadenizli Marsis grubundan Ceyhun Demir’in vasıtasıyla Karadeniz sanatçısı Burcu Yeşilbaş ile tanıştığını ve kendisinin bu projeye hemen onay verdiğini anlattı. Kürtçe “Çav Xezal” ile Karadeniz lehçesiyle seslendirilen “Yar Gider Arabaylan” isimli eserleri birleştirdiğini ve bu eserleri çektikleri bir kliple tanıtacaklarını dile getiren Rêzan, “Klipte kemançe ile kemençe ezgileri eşliğinde Karadeniz horonunu Mardin’in Reks halayıyla bir araya getirdik. Horon ekibini Beşik Halk Oyunları hocası Şevket Yakupoğlu hazırlarken, Reks’i klibini ise Med Kültür Merkezi tarafından hazırlandı” dedi.

MARDİN’İ TRABZON’A, TRABZON’U MARDİN’E TAŞIMAK

Projenin üç hedeften oluştuğunu belirten Rêzan, “Birinci hedefimiz görsel tanıtım için klip yapmak, ikici hedefimiz, İstanbul’da canlı bir performans gerçekleştirmek, üçüncü ve en önemlisi hedefimiz ise Karadeniz’i Mardin’e, Mardin’i de Trabzon’a taşımak” diye konuştu.

Mezopotamya kültürü ile Karadeniz kültürü ne kadar birbirinden uzak görünse de, aslında birbirine yakın kültürler olduğunu vurgulayan Rêzan, iki kültüründe Anadolu’nun dostane, misafirperver özelliklerini taşıdığını ve kendine özgü bir sanatı olduğunu ifade etti.

İki toplumu ve kültürü birleştirmek konusunda Mardin ile Trabzon Büyükşehir Belediyelerinden destek bekleyen Evînên Rêzan, “Mardin Trabzon arasındaki kardeşlik öncülük etmelerini temenni ediyoruz” çağrısına bulundu.

...