Mirza Mıhemed Serhad’tan Bir Tutam Hikaye

Ağrılı araştırmacı ve yazar Nihat Öner'in, "Mîrza Mihemed Gurzek Çîrok Ji Herêma Serhedê" (Mirza Mıhemed Serhad’tan Bir Tutam Hikaye) adlı kitap, Avesta Yayınlarından çıkarak raflardaki yerini aldı.

Yazarın Ağrı ve çevresinde sekiz yıl boyunca köy köy dolaşıp derlediği Kürt halk masallarından oluşan kitap, Kürt halk hikayeleri alanında şimdiye kadar yayınlanmış en kapsamlı çalışma olmakla beraber, Ağrı çevresinde hikaye alanında yapılan ilk çalışma olmasından dolayı çok önemli bir eser niteliği taşıyor.

Uzun yıllar Ağrı Direnişi üzerine araştırmalar yaparak köylerde birinci ve ikinci derece tanıklar ile röportajlar yapan Öner, ilk başlarda sadece Ağrı Direnişi üzerine röportajlar yaparken, tanıkların çoğunun vefat etmesi ve artık tanık bulmada sıkıntı çekince, gittiği köylerde tanık aramakla beraber, masal, atasözü, v.b Kürt sözlü kültürü üzerine çalışmalar yapmaya da başlar. Tek başına çalışmalarını binbir zorluk ile sürdüren Öner, sekiz yıllık bir çalışmanın sonucunda, 100 Kürt Halk Hikayesi (Çîrok), binlerce atasözü, deyim, tekerleme ve destan derler.

İçinde 50 çîrok olan yazarın ilk kitabı "Mîrza Mihemed", 264 sayfadan oluşuyor. Çîrokların orjinal diline hiçbir şekilde müdahale etmediğini söyleyen Öner, “çîroklar anlatıcı tarafından nasıl anlatıldıysa, aynı şekilde yazdım, hiçbir şekilde müdahale etmedim“ dedi.