GÖRÜNTÜLÜ

Öcalan’ın kitabına Barcelona’da yoğun ilgi

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın İspanyolca ve Katalan diline çevrilen Demokratik Uygarlık Manifestosunun birinci kitabı için Barcelona’da tanıtım toplantısı gerçekleşti.

Çok sayıda kişinin katıldığı toplantıda, Öcalan’ın demokratik konfederalizm düşünceleri üzerine tartışmalar yürütüldü.

Kürt Önderi Abdullah Öcalan’ın İspanyolca ‘ya çevrilen Demokratik Uygarlık Manifestosunun birinci kitabı Latin Amerika’nın Arjantin, Şili, Brezilya, Uruguay ve Paraguay’ın ardından İspanya’da da tanıtılmaya başladı. Kitabın Katalanca ve İspanyolca İspanya tanıtım toplantıları için Barcelona’da start verdi.

Descontrol Editorial yayınevi, Colectiu Bauma ile AZADİ -Kürdistan ile Dayanışma Platformu tarafından organize edilen tanıtım toplantısı La Casa de la Solidaritat de (Dayanışma Merkezi) gerçekleşti. Toplantıya aralarında Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Üyesi ve kitabın çevirmeni Mahmut Çolak Zerteştî, Descontrol Editorial Yayınevi adına Hector Cleris, Colectiu Bauma adına Lola Varlin’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

14 Haziran 1928 yılında doğan enternasyonalist devrimci Ernesto Che Guevara’nın doğum gününün de kutlandığı toplantıda yayın evi adına konuşan Hector Cleris, Öcalan’ın düşünceleri kendilerinin ilgisini çektiğini söyledi. Mahmut Çolak Zerteştî de Abdullah Öcalan, demokratik konfederalizm sistemini bütün dünya halkları için model olarak gördüğünü aktardı. 

‘KİTAPTA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ VAR’

Toplantının açılış konuşmasını yapan Descontrol Editorial yayın evi temsilcilerinden Hector Cleris, Abdullah Öcalan’ın savunmalarını ilgilerini çektiği için yayınladıklarını belirterek, “Yaşanan sorunlara çözüm önerileri var. Demokratik konfederalizm perspektifi oldukça ilgimizi çekti. Buradaki devrimci hareketlerin bu kitaptan yaralanacağı çok şeyin olduğunu düşünüyoruz. Bunun için bu kitabı yayınladık” diye konuştu.

‘ÇÖZÜM DEMOKRATİK KONFEDERALİZM SİSTEMİNDEDİR’

KNK üyesi ve kitabın çevirmeni Mahmut Çolak Zerteştî de enternasyonalist devrimci Ernesto Che Guevara’nın doğum gününü kutlayarak, başladığı konuşmasında, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın demokratik konfederalizm teorisi, jineoloji ve Rojava devrimi üzerine konuştu. Öcalan’ın Demokratik Uygarlık Manifestosu birinci kitabında pasajlar okuyan Zerteştî, Öcalan’ın ulus devlet ve demokratik konfederalizm düşüncelerini şu cümlelerle aktardı: “Son 200 yıl önce ortaya çıkan ulus devlet sistemiyle birlikte halkalar yönelik soykırım ve yok etme politikaları başladı. Ancak bu sistem günümüzde iflas etmiş ve halkın ihtiyaçlarına cevap veremez durumdadır. Buna karşı Demokratik konfederalizm yaşamsal kılınmasıdır. Bu sistem dünyadaki bütün halklara birlikte ve özgürce bir yaşam fırsatı sunuyor. Ortadoğu gibi karmaşık bir bölgede ancak çözümün demokratik konfederalizm sistemindedir.” 

‘KÜRT KADINLARI BİR UMUT OLDU’

Kadın özgürlük mücadelesine de değinen Zerteşti, “Bugün Ortadoğu gibi bir karanlık bölgede Kürt kadınları DAİŞ barbarlarına karşı amansız bir mücadele içerisindeler. Kuşkusuz Kürt kadınlarının bu mücadelesi dünyada ciddi bir örnek teşkil etmektedir. Buda kendi gücünü ve kaynağını Öcalan’ın kadın sosyolojisinden almaktadır.

40 yıllık Kürdistan özgürlük mücadelesinde kadın önemli bir yer tutmaktadır. Bu mücadelenin gelişimin ana temellerinden birini kadınlar oluşturuyor. Rojava’daki kadın devrimi de bunun bir parçasıdır. Bugün bu kadın devrimi bütün Ortadoğu kadınları için bir umut olmaktadır” diye konuştu.

Demokratik konfedarlizm modelini sadece Kürdistan ve Ortadoğu’da yaşayan halklar için değil bütün dünya halkları için model olarak gördüklerini vurgulayan Zerteştî, yaşanan vahşi kapitalizm çıkmazı da bu model ile aşılacağına inandıklarını vurguladı. Yapılan sunumların ardından yapılan soru cevap bölümünde, Öcalan’ın demokratik konfederalizm düşünceleri üzerinde tartışmalar yürütüldü. 

 

...