Oscar’ı boykot eden Farhadi’nin filmini binler izledi

ABD Başkanı Donald Trump’ın göçmen karşıtı kararnamesi nedeniyle Oscar’ı boykot eden İranlı yönetmen Asgar Farhadi’nin filmi, Londra’da binlerce kişi tarafından meydanda izlendi.

Farhadi’nin “Satıcı” isimli filmi için, 10 bin kişi kapalı bir gökyüzü ve hafif yağmura rağmen Trafalgar Square’da bir araya geldi. Siyasi mücadelelere sık sık konu olan bu meydandaki gösterim ücretsiz yapıldı.

Farhadi, Trump’ın Müslüman ülkelere yönelik politikasına tepki göstermek için Oscar törenini boykot etmişti.

Londra’daki gösterim, Los Angeles’teki törenin başlamasından birkaç saat önce gerçekleşti. “Satıcı” filmi, en iyi yabancı dilli filmler kategorisine alındı.

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, Londra’nın yaratıcılığa ve insanlara açık olduğunu tüm dünyaya göstermek için böyle bir gösterimi organize etmekten gurur durduklarını söyledi. AFP’ye konuşan Belediye Başkanı şunları ifade etti:

“İnsanların seyahatleri yasakladığı bir dönemde insanları ağırlayacağım, insanlar duvar örmekten bahsettiği bir dönemde köprüler kurmak istiyorum, toplulukların bölünmek istendiği bir dönemde, onları birleştirmek istiyorum.”

Sahneye de çıkan Belediye Başkanı, “Başkan Trump bizi susturamaz” dedi. Yönetmen bu etkinliğe katılamadı ancak görüntülü bir mesaj gönderdi. Farhadi, “Farklı dinler, uluslar ve kültürlerden olmamıza rağmen, hepimiz dünya vatandaşıyız” dedi.