‘Özgür Gündem Zindan’ ikinci sayısı çıktı

Mardin Cezaevi’ndeki kadın tutsakların çıkardığı “Özgür Gündem Zindan” gazetesinin ikinci sayısı çıktı. Gazetede yine önemli haberlere yer verilirken, birinci sayıya yoğun ilgiye karşılık cezaevi idaresinin kadınlara baskı yaptığı haberi yer aldı.

“Gerçekler karanlıkta kalmayacak” sloganıyla 90’lardan bu yana direniş geleneğini sürdüren Özgür Gündem gazetesinin kapatılmasına karşı kadın tutsakların çıkardığı “Özgür Gündem Zindan”ın ikinci sayısı çıktı. Eylül ayında çıkarılan ve kadın tutsakların el yazısı ve karakalem resimlerle hazırladığı gazete büyük bir ilgi görmüştü. Aralarında JINHA editörü Zehra Doğan’ın da bulunduğu Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki kadın tutsakların hazırladığı gazete manşetine basına yönelik baskıları taşıdı. “Tutsak da olsak iki elimiz yakanızda” manşetiyle çıkan gazetenin manşet fotoğrafı da yine çizim. Gazetede, birinci sayının ardından gösterilen ilgi karşısında cezaevi idaresinin kadınlara baskı yaptığı, koğuşlara baskın yapılarak arama yapılması da birinci sayfadan verildi. Bu konuya ilişkin kadın tutsakların yaptığı basın açıklamasına yer verilirken, kadınlar açıklamada, “Özgür Gündem’in kapatılmasıyla, gündemimizden özgürlüğün kopacağını sananlar, yine Azadiya Welat’ı kapatmakla özgür topraklardan vazgeçeceğimizi sananlar bir kez daha yanıldıklarını devam eden direniş kararlılığımızda göreceklerdir” dedi.  

Kadın, Politika, Forum, Toplum Yaşam, Güncel, Gençlik, Kültür Sanat ve Ekoloji sayfalarının bulunduğu gazetenin cezaevinden yazılar sayfası ise KHK ile kapatılan Azadiya Welat gazetesine ayrıldı. Sayfadaki tüm yazılar Kürtçe yazıldı. 

Gazetede annesi Leyla Eleftoz Baran ile cezaevinde kalan Rojvan bebek, cezaevinde kadınlara yönelik baskılara dair heberlere yer verilirken, yine cezaevlerinde yaşam bulan komünal yaşama dair örnekler yer alıyor. Gazetede çok sayıda köşe yazısı da okuyucuları bekliyor. 

...