Şehit Yekta ve Şehit Hêvî Bonn’da anıldı

Gerilla tiyatro sanatçıları Şehit Yekta ( Erdoğan Kahraman) ve Şehit Hêvi ( Gafur Doğan ) Almanya’nın Bonn Kentı’nde Dünya tiyatro gününde anıldı.

21-28 Mart tarihleri arası Kürdistan’da Kahramanlık Haftası anmaları çerçevesinde gerçekleşen anmada konuşmalar yapıldı tiyatro gösterimi ve müzik sunumu gerçekleşti. Bonn Mala Kurda’da gerçekleşen etkinliği, Bonn Demokratik Toplum Merkezi ile PYD-Bonn ortak organize etti.

Sekiz perdelik oyun sunumundan önce Kürt tiyatro sanatçısı ve yönetmen Amele, şehitler, kahramanlık Haftası ve Tiyatro üzerine bir konuşma yaptı. Amele konuşmasında, Kürtlerin inkarından dünyanın gündeminde olan bir mücadele gerçekliğini yaşadığını bunun da on yıllardır verilen şehitlerin sayesinde olduğunu belirtti. Amele konuşmasının devamında “Mazlum Doğan Amed Zindanında üç kibrit çöpüyle bu ateşi yaktı, Agit (Mahsum Korkmaz) bunu Kürdistan Dağarı’nda gürleştirdi. Bu aralıklarda binlerce, on binlerce kahraman Kürt gençlerinin katkıları vardır. Bugünün yaratıcıları bu kahramanlardır. Şehit Hêvi ve Şehit Yekta da kalemleri, sanat ve bu alandaki yaratıcılıkları ile devrimin bu yönünü de güçlendirdiler” şeklinde konuştu.

Daha sonra Kürdistan’ın dört parçasından Köln ve Bonn civarında yaşayan gençlerden oluşan Koma Sewiya Kürt Tiyatrocu Amele’nin rejisi  ile  değişik aralıklrla oyunlarını sergiledi. Koma Dengê Xwezayê Grubu’ndan Tülay da ağırlıklı ağıt havasındaki müzik dinletisini icra etti.

Şehit Yekta (Erdoğana Kahraman) 2004’te Halep’te 27 Mart günü bedenini ateşe vermişti. Tiyatro sanatçısı, senaryo yazarı gerilla Hêvi  (Gafur Doğaan) de Kerkük’teki Kürt Tiyatro festivaline giderken talihsiz bir trafik kazasında şehadete ulaşmıştı.