AKP Gagavuz Türklerini Kürdistan’a yerleştiriyor

AKP hükümeti, Kürdistan’da nüfus değişimi yapmak için planlarını hayata geçiriyor. Son olarak Bitlis’in Ahlat ve Adilcevaz ilçelerine 180 Gagavuz Türkü aile yerleştirildi.

AKP hükümeti Kürdistan’ı yeniden dizayn etmek için kirli politikalar ile iş başında. AKP, Ukrayna ve Kazakistan’dan 180 Gagavuz Türkünü Bitlis’in Ahlat ve Adılcevaz ilçelerine yerleştirdi. Gagavuz Türkleri özelikle TOKİ binalarında yerleştirildi ve bütün ihtiyaçları da devlet tarafından karşılandı.

Bitlis’in Ahlat ve Adılcevaz ilçelerine yerleştirilmiş Gagavuz Türkleri konusunda HDP Van Milletvekili Lezgin Botan ANF’ye konuştu. AKP’nin esas amacının Kürdistan’ın demografyasını değiştirmek olduğunu belirten Botan, AKP’nin hiç bir zaman ırkçı politikalarından vaz geçmeyeceğini belirterek “Ukrayna’da sadece Gagavuz Türkleri yoktur. Orda Gagavuz Kürtleri de vardır. Diş ülkelerde 300 bine yakın Gagavuz Kürtleri de vardır. Niye AKP bunları getirip Kürdistan’a yerleştirmiyor? Ya da neden acaba AKP’nin yürüttüğü kirli savaştan dolayı yerlerinden olan Kürtleri getirip yerleştirmiyor da, neden yabancıları getirip yerleştiriyor” şeklinde konuştu.

KÜRTLERİN YAŞAM ALANLARINA YABANCILAR YERLEŞTİRİLİYOR

AKP’nin Kürdistan’ın dört parçasına yönelik uyguladığı politikalara dikkat çeken Botan şunları belirti: “AKP Kürdistan’ın dört parçasında sömürgeciliğini uygulamak istiyor. Kerkük örneğinde olduğu gibi kendisine ait olarak görüyor. Örnek olarak yine Erdoğan Putin görüşmesinden sonra El Ekrad dağının ismini Türkmen dağı olarak değiştirdiler. Burada Türkmenler üzerinden özel savaş yürüttüler ve bununla birlikte Rojava topraklarına saldırdılar. İki yıla yakındır da Bakur Kürdistan’ında genel bir talan ve yıkım yürütülmektedir. 90’lar da Kürdistan da köyleri boşaltıyorlardı, şimdi de şehirleri boşaltıyorlar ve bunun yerine de yabancı aileleri yerleştirmeye çalışıyorlar.

‘KÜRTLER SÖMÜRÜYÜ KABUL ETMEYECEKLERDİR’

Kürt halkının tarihte bir çok zorluklar ile karşı karşıya kaldığını belirten Milletvekili Lezgin Botan devamla şunları söyledi: “bir halk zorluklar ile karşılaştı mı Kürtler yardım ellerini uzatırlar. Bunun içindir ki bugün Ortadoğu’da yaşanan savaşlardan kaçan milyonlarca insan Kürdistan topraklarına sığınmışlardır. Fakat birileri gelip Kürtlerin topraklarını işgal etmek istese o zaman işte Kürtler asla kabullenmezler ve buna karşı direnişi seçerler.”

‘KÜRDİSTAN’I KÜRTSÜZLEŞTIRMEK İSTİYORLAR’

Bitlis’in Ahlat ve Adilcevaz ilçelerinde yaşayan Kürdistanlılar da Gagavuz Türklerinin ilçelerine yerleştirilmesine tepki gösterdi. AKP’nin Kürtleri Kürdistan’dan çıkarmak istediğini belirten Erkan Elmas adlı ilçe sakini hiçbir zaman yerlerini bırakmayacaklarını belirti.

‘ANKARA VE İSTANBUL’A YERLEŞTİRSİNLER’

Devletin yeniden Kürdistanı dizayn etmek istediğini belirten ilçe sakini Naime Kaçak şöyle konuştu: “Adilcevaz bizim atalarımızın yeridir. Devlet de bizi bu tarihi anlamı olan yerlerimizden çıkarmak istiyor. Fakat bizler hiç bir zaman topraklarımızı kimseye bırakmayacağız. Türkleri götürüp Ankara, İstanbul ya da Antalya’ya yerleştirsinler. Onların bizim topraklarda işi yoktur.”