AKP’li kayyumların kadın düşmanlığı sürüyor

Van Büyükşehir, İpekyolu, Özalp, Edremit, Çatak, Erciş ve Muradiye belediyelerine atanan kayyumların ilk hedefi kadın çalışmalarını yürüten kurumları kapatmak oldu.

Saray darbesiyle atanan kayyumların ilk hedefi kadın çalışmalarını durdurmak oldu. Başta Van Büyükşehir Belediyesi olmak üzere; İpekyolu, Özalp, Edremit, Çatak, Erciş ve Muradiye belediyelerine atanan kayyumlar kadın düşmanlıklarıyla ön plana çıktı. DBP’li belediyelerin bin bir emekle açtığı kadın kurumlarını kayyumlar tek tek kapattı. Kürt kadın mücadelesiyle elde edilen eş başkanlık yönetim modellini hedef alan AKP, tüm belediyelere erkek kayyumlar atadı.

Belediyelere atanan erkek kayyumlar, aynı zamanda yüzde 50’si kadından oluşan belediye meclislerini de işlevsiz bıraktı. Daha önce belediye meclisleri, kent ve ilçeler için toplanıp ortak karar alırken şimdi ise adeta tek adam sistemi kuran kayyumların insafına kaldı. Bu baskılarla kadını siyasetten uzaklaştırmaya çalışan zihniyet aynı zamanda kadını yaşamın her alanında iradesizleştirmek isteniyor.

AKP’li kayyumların atanmasıyla Van Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerine bağlı bulunan tüm kurumlar kapatıldı. Bu kurumlar kadının toplumda daha fazla hak ve irade sahibi olmasını sağlıyordu. Kadın yaşam merkezlerinin ve kadın sığınma evlerinin içinde bulunduğu birçok kurumun kapılarına kayyumlar tarafından kilit vuruldu. Kadın çalışmaları sonucunda elde edilen belgeler kapatılan kurumların içinde kilitli kaldı.

Van Büyükşehir Belediyesi; Kadın Politikaları Daire Başkanlığı, Kadına Karşı Mücadele Birimi, Rojin Kadın Yaşam Merkezi, Kadın Sığınma Evi ve Nuda Kültür Merkezi’ni büyük emeklerle açarak kadınların hizmetine sundu. Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum olarak 17 Kasım’da atanan Van Valisi İbrahim Taşyapan, tüm kadın çalışmalarını durdurarak açılan tüm kadın kurumlarını kapattı.

İpekyolu Belediyesi’ne bağlı MAYA Kadın Yaşam Merkezi, Kadın Emeği Pazarı ve Kadın Müdürlüğü de kayyum tarafından kapatıldı. Özalp Belediyesi eş başkanları görevden uzaklaştırıldıktan sonra atanan AKP’li kayyum Serdal Karal, tüm kadın çalışmalarını durdurarak, Alan Kurdî Çocuk Kreşini de kapattı.

Aynı zaman Edremit ve Erçiş Belediyelerine atanan kayyumlar, kadın kurumlarını kapattı ve tüm kadın çalışmalarını durdurdu. Çatak Belediyesine atanan kayyum da diğer belediyelere benzer uygulamalar yürüttü. Hızını alamayan Çatak ilçe kayyumu, Botan çayı üzerinde bulunan sarı, kırmızı, yeşil renkteki köprüyü kırmızı beyaza boyadı.