‘AKP Van İl Başkanı benden rüşvet olarak 10 bin TL istedi’

Siyasi darbeyle el konulan DBP’li belediyelere AKP’lilerin rüşvet karşılığında işçi aldırdığı ortaya çıktı. İsmini vermek istemeyen bir yurttaş, AKP İl Başkanı Zahir Soğanda’nın kendisine 10 bin TL para karşılığında iş teklif ettiğini açıkladı.

Saray’ın siyasi darbesiyle el konulan DBP’li belediyelere alınan işçilerin rüşvet karşılığı alındığı ortaya çıktı. İşçi alımları listesinin AKP Van İl ve İlçe yönetimleri tarafından hazırlandığı ve belediyelere atanan kayyumların da bu doğrultuda işçi alımları yaptığı iddia ediliyor. İşçi alımlarında işçinin vasfına göre rüşvet teklifi yapılıyor. Buna göre; taşeron işçiden 2 bin 500 TL, sözleşmeli memurdan 10 bin, kadrolu memur yapma sözüyle de 15 bin TL para istendiğini belirtiliyor. 

‘HUKUK TARAFSIZ OLSAYDI SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAKTIM’

İsmini vermek istemeyen bir kişi, bizzat tanık olduğu rüşvet olayını ANF’ye şöyle anlattı: “Yıllardır günlük işler dışında sabit çalışacak bir yer bulamadım. İş bulmak için Van’daki binlerce işçi gibi ben de formalite olduğunu bile bile İŞ-KUR’a başvuru yaptım. Uzun süre başvurum bir sonuca varmayınca AKP İl Başkanı Zahir Soğanda’nın yanına gittim. Durumu anlattım ve işe ihtiyacım olduğunu söyledim. O da bana: ‘Sen de herkes gibi 10 bin TL getir. Belediyeye girişini yapalım’ dedi.  Ben de kendisine, ‘Zaten 10 bin TL param olsaydı işimi kurar başımın çaresine bakardım’ deyip çıktım. Bu ülkede hukukun tarafsızlığına ve hukukun doğru işlediğine inansaydım, suç duyurusunda bulunur ve çıkıp bunları açıklardım.”

İŞ-KUR FORMALİTE

Diğer bir iddiaya göre, İŞ-KUR Van Şube Müdürü Mehmet Salih Serçe’nin bir sohbette ‘’Burası (İŞ-KUR Müdürlüğü) artık formalite olmuş. Millet gelip kimlik fotokopisini bırakıp gidiyor. Daha sonra bu kişilerin belediyede çalıştığını duyuyoruz” ifadelerini kullandı. Bu da kafa-kol ve rüşvet olayı iddialarını doğrular nitelikte bir gelişme. Rüşvet olaylarının bu kadar alenen yapılmasından dolayı Van halkının çoğunluğu artık durumdan haberdar. Bugüne kadar suskunluğunu koruyan yandaş basın da artık halkın durumdan haberdar olmasıyla birlikte hedefi başka yönlere çekme telaşına girmiş bulunuyor.

YANDAŞ BASIN RÜŞVETİ İTİRAF ETTİ

AKP’nin yandaş gazetecisi Ziya Türk, geçtiğimiz günlerde yapılan yolsuzlukları köşe yazısına taşıdı. AKP içindeki rüşvetleri tek tek yazarak kendi cephelerinden bir itirafta bulunmuş oldu. Türk’ün yazısında özellikle AKP Van İl Başkanı Zahir Soğanda’yı koruması dikkat çekiyor. Türk’ün, yargıya taşınan rüşvet olayına adı karışan Soğanda’yı korumak amacıyla bu yazıyı yazdığı, bu şekilde farklı bir algı oluşturmaya çalıştığı izlenimi oluşmuş bulunuyor.