Amed'de kayyum Êzidî kampını boşalttı

Amed'de Êzidîlerin barındığı Fidanlık Kampı, Yenişehir Belediyesi’ne atanan kayyum Mehmet Güzel tarafından boşaltıldı.

DAİŞ’in katliamlarına maruz kalan Şengalli Êzidîlerin, topraklarından göç etmek zorunda kalıp 2014 yılında geldiği ve kayyum tarafından kapatılan Yenişehir Belediyesi’ne ait sosyal tesislerdeki kamp alanı tümden boşaltıldı. Çadırdan bir kentin kurulduğu Fidanlık Kampı, 3 yıldır Şengal’den gelen misafirleri için faaliyetteydi. Binlerce Êzidînin barındığı kampta bu sayı geri dönüşlerle birlikte bin 250’ye kadar düşmüştü. 

Êzidîler Yenişehir Belediyesi’ne Aralık ayında atanan kayyum tarafından istenmedi ve  geçen haftadan bu yana kamptan çıkarılmaya başlandı. Êzidîler, AFAD’ın kontrolündeki Mardin Midyat Kampı’na, Suriyeli sığınmacıların yanına tahsis edilen alana gönderildi. Kamptaki çadırlar da belediye görevlilerince sökülmeye başlandı. 

HÜKÜMETİN 'YASAL STATÜ' AYRIMCILIĞI

Amed halkının ve uluslararası sivil toplum örgütlerinin desteği ile ayakta kalan Êzidîler, Suriyeli sığınmacılara verilen yasal statü onlara verilmediğinden dolayı tedaviden yoksun bırakılmıştı. Kampta sağlık sorunu yaşayan Êzidîlerin tedavisini Yeryüzü Doktorları yapıyordu. Yaşadıkları travmayı atlatmaları için ise uluslararası STK’lerden psikolojik destek görüyorlardı.